NRK Meny
Normal

Kulturtopper truer med å saksøke staten

En rekke kjente kulturpersonligheter har signert oppropet «Stopp grunnlovsstridig oljeleting i Arktis». De mener leteboring i nord er i strid med grunnloven og vil støtte et klimasøksmål mot staten.

Kjente kulturpersonligheter som har underskrevet "Stopp grunnlovstridig oljeleting i Arktis"

MOT OLJEBORING: Knut Nærum, Susanne Sundfør, Karl Ove Knausgård, Åsne Seierstad, Petter Næss, Erik Fosnes Hansen, Vigdis Hjorth og Ellen Horn går imot oljeboring i nord.

Foto: Kåre Snipsøyr/NRK/Berit Roald / Jarl Nymo/Claudio Bresciani /TT/Cornelius Poppe/Håkon M. Larsen

Ellen Horn spiller Sigrid Undset

HAR SIGNERT: Skuespiller og tidligere teatersjef Ellen Horn.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK
HERBJØRG WASSMO

HAR SIGNERT: Forfatter Herbjørg Wassmo.

Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
Jostein Gaarder

HAR SIGNERT: Forfatter Jostein Gaarder.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Dagsavisen publiserer i dag et opprop som 200 fremtredende personer innen politikk, organisasjonsliv, akademia, fagbevegelse og kulturliv har stilt seg bak. Navnene på lista inkluderer Knut Nærum, Susanne Sundfør, Morten Traavik, Petter Næss, Erik Fosnes Hansen og Åsne Seierstad.

Jon Michelet har også signert oppropet «Stopp grunnlovsstridig oljeleting i Arktis».

– Jeg har skrevet under fordi jeg har et hjerte for Svalbard. Hva hjelper det å verne store områder på Svalbard dersom oljeleting skaper en utblåsning på linje med den som fant sted i Mexicogolfen? spør han overfor Dagsavisen.

Grunnlovsstridig

De som har skrevet under på oppropet krever at regjeringen avlyser 23. konsesjonsrunde, hvor regjeringen nylig har utlyst 57 nye letetillatelser i Norskehavet, Barentshavet og helt opp til den arktiske iskanten. Dette er den første nye utlysninger av leteblokker i helt nye området siden 1994.

Statoil har trykket på for oljeletingen, samtidig har det vært spekulasjoner om krangler internt i regjeringen og samarbeidspartiene KrF og Venstre på grunn av utlysningene i nord.

Initiativtakerne bak oppropet «Stopp grunnlovsstridig oljeleting i Arktis» mener utlysningene er i strid med grunnlovens paragraf 112, hvor det står at: «Naturens ressurser skal disponeres ut fra en langsiktig og allsidig betraktning som ivaretar denne rett også for etterslekten».

Om leteboringen blir gjennomført, vil initiativtakerne gå til søksmål mot staten, skriver Dagsavisen.

Kulturstrøm

  • Stolt over sangboka

    Forfatteren Kjartan Fløgstad skriver så sangbart at mange norske musikere har satt musikk til tekstene hans. Nå er disse samlet i en sangbok med noter og besifring. Fløgstad selv er stolt og glad. Hør intervjuet med Fløgstad i NRK Spillerom

  • Nyopprettet stipend for unge poeter

    Nynorsk kultursentrum melder om et nytt stipend, kalt Olav H. Hauge-stipendet. Det er pålydende 150.000 kroner og skal gå «til en ung dikterstemme som har utmerket seg med et poetisk talent som lyriker, tekstforfatter eller sangpoet». Mottakeren skal være under 40 år og ha gitt ut inntil tre diktsamlinger eller egne større sangverk (NTB)

  • Oral Bee til Sentrum Scene

    1. september er det duket for konsert i storsalen, melder arrangøren. Oral Bee slapp sin første singel «Penger» i 2000 og ifølge pressemeldingen har ikke Oral Bee veket fra sin pimprapstil siden. Han har fått en renessanse i senere år: I 2015 skrev NRK om hvordan Oral Bee spilte utsolgte konserter og opptrådte på Øya (NTB).