Hopp til innhold

Marte Krogh til NRK.no: – At de fleste var kvinner gjorde det ekstra jævlig

Fiolinist Marte Krogh ble feilsitert og opplevde hets flere steder på nett og i papiravisene. Hun sier det utløste en bølge av hat.

Marte Krogh

Fiolinist Marte Krogh er lettet over beklagelsene hun nå får fra norske medier.

Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Marte Krogh opplevde grov hets etter at en ble feilsitert av flere norske medier. Det startet med et intervju i magasinet Mamma hvor Krogh snakker om hvordan livet er som mor. Da hun ble spurt om hun likte å trene svarte hun blant annet følgende:

«Kroppen har enda mer behov for trening når man blir eldre. Man må bare ta seg sammen.»

I nettutgaven av artikkelen i Mamma ble mellomtittelen «Oppfordrer mødre til å trene mer» formulert uten at utsagnet var godkjent av Krogh.

Angrepet av kvinner

Intervjuet på mamma.no førte til hovedoppslaget i VG hvor Krogh ba norske mødre om å ta seg sammen og trene mer. Men dette hadde hun altså ikke sagt.

– Feilsitering av meg utløste en bølge av hat som ble formidlet i noen av landets største medier helt ukritisk. Det var hets på nett, på sosiale medier, på blogger, på TV, og i papiravisene, forteller Krogh til NRK.no.

Krogh opplevde situasjonen som svært truende og syntes det var spesielt tøft med tanke på at de fleste som uttalte seg var kvinner.

– Det er ille at frittalende og sterke kvinner blir hetset for sine meninger. For min egen del ble jeg hetset for en mening jeg ikke hadde. Begge deler er uakseptabelt, understreker Krogh.

– De som kastet seg på meg var ikke bare en usynlig mobb, det var til dels kjente og høyt respekterte personer. At de fleste var kvinner gjorde det ekstra jævlig, sier hun.

– En enorm lettelse

Flere uker senere begynte mediene som hadde omtalt saken å beklage seg. Da beklagelsen forrige uke stod på trykk i VG følte Krogh en enorm lettelse.

– Det var som å bli frikjent for en forbrytelse, sier hun.

Krogh synes likevel ikke beklagelsene står i forhold til oppslagene saken fikk.

– De retter heller ikke opp hetsen som fortsatt ligger ute på sosiale medier, eller all tiden jeg har måtte bruke på dette. Men å få beklagelse er bare en side av det å komme videre.

– Det er stor forskjell på hvordan de ulike redaktørene har håndtert saken, hvordan de oppfører seg er jo også viktig. Når man har vært utsatt for hets har man et behov for vennlighet. Det er det ikke alle som er like bevisste på, sier hun.

– Rik gullgraverbimbo

NRK.no har skrevet om hvordan kvinnelige, norske samfunnsdebattanter mottar trusler om vold og voldtekt.

I Sverige tar svenske kulturpersonligheter til motmæle mot grov hets. SVT-dokumentaren «Män som näthatar kvinnor» viser hvordan kvinner som ytrer seg på nettet hetses.

I en video leser de opp et utvalg av hetsen de har mottatt etter å ha markert seg i offentligheten. De grove karakteristikkene går på voldelige trusler, hatske skildringer og seksuelle hentydninger.

Krogh fikk også passet påskrevet, og ble blant annet omtalt som en «rik gullgraverbimbo» i et nettforum.

«Det som er patetisk er at en rik gullgraverbimbo skal sitte der og fortelle vanlige folk hvordan de må skjerpe seg. Dette er ikke første gang dette nautet kommer med «gullkorn» i offentligheten. Det er altså en del av et mønster som viser at hun er så virkelighetsfjern og høy på pengene til apemannen sin at hun ikke evner å bruke de to hjernecellene som ligger og støver ned i topplokket.»

Gir råd til andre

Krogh har ikke fått anonyme henvendelser på telefon og sms, men da det stormet som verst rundt fiolinisten ble også støtte fra bekjente vanskelig.

– Man kan unngå å lese det som står på nett og i avisene, for det har man en slags kontroll på. Men telefoner og sms-er fra velmenende bekjente kan man ikke kontrollere.

– Folk vil jo gjerne støtte. Men når de i sms-en forteller hvor grusomt det er det som står på nettet, liksom for å holde deg oppdatert, så går du rett i bakken. Dermed blir telefonen en slags terrorist, innrømmer hun.

Nå kommer Krogh med råd til andre som har opplevd det samme. Hun synes det beste er å ikke følge med på alt som skrives.

– Prøv å ikke lese alt, det fører ikke noe godt med seg. Når saken får så stort omfang som i mitt tilfelle, og man er helt maktesløs, så må man få hjelp fra noen som kjenner de etiske spillereglene i pressen, sier Krogh.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters