Hopp til innhold

- Kaster nytt lys over historien

Oppsiktsvekkende opplysninger viser at den norske eksilregjeringen forsøkte å hjelpe deporterte norske jøder.

London-regjeringen ankommer Oslo 31. mai 1945

31. mai 1945 ankom den norske regjeringen Oslo. Offentliggjøring av Riksarkivets dokumenter viser at regjeringen hadde et annet syn på deporterte norske jøder enn tidligere antatt. Fra venstre statsminister Johan Nygaardsvold og utenriksminister Trygve Lie. Til høyre stortingspresident C.J. Hambro.

Foto: NTB / Scanpix

9. april legger Riksarkivet ut mer enn 5000 dokumenter fra andre verdenskrig på nett. Dokumentene kaster blant annet nytt lys over den norske regjeringens syn på jødene som ble deportert, ifølge direktør Odd-Bjørn Fure ved Holocaustsenteret.

– Ubeskrivelig

Odd-Bjørn Fure

Odd-Bjørn Fure er direktør for Holocaustsenteret.

Foto: HL-senteret

Fure synes det er flott at allmennheten nå får tilgang til flere historiske bevis. Før dokumentene legges ut på nett, har han sammen med NRK tatt en sniktitt på dokumentene, og ifølge Fure er det en noe ubeskrivelig opplevelse.

– Det er en følelse av at man dukker inn i et landskap som har vært delvis lukket og som man nå får ny kunnskap om. Man kan stille nye spørsmål og kanskje også etablere nye årsakssammenhenger.

– Beklager

Etter bare å ha sett igjennom et fåtall mapper, oppdager Fure oppsiktsvekkende opplysninger. Nemlig at den norske regjeringen forsøkte å finne ut hva som skjedde med deporterte, norske jøder.

– Den dominerende oppfatningen har vært at etter at jødene var sendt ut av landet, var de også ute av norske politikeres bevissthet. Den setningen er sitert mange steder, og jeg beklager at også jeg har kommet i skade for å sitere den, for det viser seg altså å være feil.

– For her kommer det for dagen et engasjement på vegne av den norske regjering, for å finne ut hva som skjedde med de norske jødene, kan Fure lese ut av dokumentene.

Tror på milliontreff

Riksarkivets Øyvind Ødegaard gleder seg til dokumentene etter påske blir tilgjengelig for et bredt publikum. Han tror digitaliseringen av dokumentene vil bli en suksess.

– Jeg ville bli overrasket om vi ikke får milliontreff på disse sidene bare i inneværende år, sier Ødegaard til NRK.

Blant dokumentene som til nå er digitalisert finner man Quislings planer om å opprette kolonier i Russland, oversikt over fangene på Bredtveit, dokumenter etter Blücher og Terbovens matbestilling til elgjakta.

De 5000 dokumentene utgjør ifølge Ødegaard bare en promille av de dokumentene Riksarkivet har etter krigen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.