Hopp til innhold

Rekordstor interesse for krigen

Interessen for andre verdenskrig har aldri vært større enn nå, hevder krigshistoriker. Også bokhandlerne merker interessen.

Tyske soldater i Oslo, 2. verdenskrig.

Interessen for andre verdenskrig er rekordstor, 70 år siden Norge ble angrepet.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Arnfinn Moland

Arnfinn Moland

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Det er 70 år siden angrepet på Norge 9. april. Aldri før har det blitt produsert flere bøker, filmer og utstillinger om andre verdenskrig. Samtidig ser en hel generasjon av seniorer ut til å ha fått et nytt blikk på historien.

– Generelt var første generasjon ikke så interesserte i krigen. De hadde kanskje en viss opprørstrang, og ville ikke høre mer om krigen. Så blir de eldre og mer interessert. De ser at det kanskje er deres siste sjanse til å høre historier om krigen fra noen som har opplevd den, sier historiker og museumsleder for Norges Hjemmefrontmuseum , Arnfinn Moland.

Arkiver åpnes

Han forteller at hjemmefrontmuseet har fått merkbart flere henvendelser fra folk i 60-årene den siste tiden - barn etter folk fra motstandskampen som finner ting av interesse når de rydder i skuffer og skap.

Redaktør i Historieklubben i Tanum, Odd Karsten Krogh tror interessen henger sammen med at arkiver åpnes og at kilder frigis i tur og orden.

– Etter murens fall har vi hatt en bølge med bøker om Russland og Sovjetunionen. Vi har også hatt en bokbølge om norske frontkjempere på Østfronten. Det er noe som har skjedd som gjør at man kan skrive om det på en annen måte enn tidligere, sier Krogh.

Slukker ikke ungdoms interesse

Bortimot 25.000 skoleelever drar på skoletur til Polen og Tyskland for å se nazistenes herjinger. Willy Mo i organisasjonen Hvite busser tror det skal mer til for å slukke ungdommens interesse for den andre verdenskrig, enn at en generasjon dør ut.

– De har familiemedlemmer, besteforeldre og andre som opplevde andre verdenskrig og som satt i fangenskap i flere av disse leirene. Jeg tror det er kombinasjonen av nærhet familiemessig og en generell interesse for demokrati og menneskerettigheter, som vi dessverre i dag også ser er en utfordring i verdenssammenheng, sier Mo.

Film og bøker inspirerer

Hitler (Bruno Ganz) i "Der Untergang"

Fra filmen «Der Untergang»

Foto: Sandrew Metronome

Max Manus har også inspirert filmskaperne. Nylig kom dokumentarfilmen, «Strengt hemmelig», om nazisten Karl Martinsen, og filmfestivalen Kosmorama presenterer denne uken en annen, «Kampen om Thamsbanen».

Dokumentargleden gjenspeiles også i et rekordhøyt antall utgitt krigsbøker, og dessuten stor aktivitet blant amatør - og yrkeshistorikere om å skrive historiene med nye vinklinger.

– De fleste bøkene som gis ut om historie på norsk handler om andre verdenskrig. Om det er interessen eller tilbudet som gjør det, skal jeg ikke si noe om, sier redaktør i Historieklubben Tanum, Odd Karsten Krogh.

Krogh tror interessen henger sammen med at andre verdenskrig er den siste store historiske begivenheten for nordmenn.

– Vi har fremdeles folk som husker noe fra den gangen. Jeg tror interessen er forholdsvis større i Norge enn i andre land. Lenger nede i Europa er det kanskje første verdenskrig som er populær på film og som litteratur.

Brennpunkt-redaksjonen sender en dokumentar om Osvald-gruppa tirsdag 23. mai kl. 21.30 i NRK1.

Kulturstrøm

 • «That '70s Show»-skuespiller kjent skyldig i voldtekter

  En jury har kjent skuespiller Danny Masterson, som spilte i komiserien «That '70s Show» på 2000-tallet, skyldig i to av tre voldtekter han er tiltalt for.

  Den tredje voldtektstiltalen har bakgrunn i anklager fra en mangeårig kjæreste av Masterson. Juryen, som besto av sju kvinner og fem menn, stemte åtte mot fire for å frikjenne skuespilleren i dette tilfellet.

  Han kan få opptil 30 års fengselsstraff.

  Tiltalene mot Masterson ble reist tilbake i 2020. Det er andre gang saken er oppe for retten. I desember i fjor klare ikke juryen å komme til enighet.

  Den omstridte Scientologikirken har spilt en vesentlig rolle i Mastersons sak. Ifølge påtalemyndigheten voldtok skuespilleren kvinnene, som var medlemmer av kirken, i hjemmet sitt i Hollywood Hills mellom 2001 og 2003.

  (NTB)

  «That '70s Show»-stjernen Danny Masterson (t.h.) ble onsdag funnet skyldig i to voldtekter fra tidlig 2000-tallet
  Foto: AP
 • Røynesdal ny direktør i Nasjonalmuseet

  Ingrid Røynesdal blir ny direktør i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

  Røynesdal kommer fra jobben som administrerende direktør for Oslo-filharmonien, der hun har vært leder siden 2013.