NRK Meny
Normal

Rekordstor interesse for krigen

Interessen for andre verdenskrig har aldri vært større enn nå, hevder krigshistoriker. Også bokhandlerne merker interessen.

Tyske soldater i Oslo, 2. verdenskrig.

Interessen for andre verdenskrig er rekordstor, 70 år siden Norge ble angrepet.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Arnfinn Moland

Arnfinn Moland

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Det er 70 år siden angrepet på Norge 9. april. Aldri før har det blitt produsert flere bøker, filmer og utstillinger om andre verdenskrig. Samtidig ser en hel generasjon av seniorer ut til å ha fått et nytt blikk på historien.

– Generelt var første generasjon ikke så interesserte i krigen. De hadde kanskje en viss opprørstrang, og ville ikke høre mer om krigen. Så blir de eldre og mer interessert. De ser at det kanskje er deres siste sjanse til å høre historier om krigen fra noen som har opplevd den, sier historiker og museumsleder for Norges Hjemmefrontmuseum , Arnfinn Moland.

Arkiver åpnes

Han forteller at hjemmefrontmuseet har fått merkbart flere henvendelser fra folk i 60-årene den siste tiden - barn etter folk fra motstandskampen som finner ting av interesse når de rydder i skuffer og skap.

Redaktør i Historieklubben i Tanum, Odd Karsten Krogh tror interessen henger sammen med at arkiver åpnes og at kilder frigis i tur og orden.

– Etter murens fall har vi hatt en bølge med bøker om Russland og Sovjetunionen. Vi har også hatt en bokbølge om norske frontkjempere på Østfronten. Det er noe som har skjedd som gjør at man kan skrive om det på en annen måte enn tidligere, sier Krogh.

Slukker ikke ungdoms interesse

Bortimot 25.000 skoleelever drar på skoletur til Polen og Tyskland for å se nazistenes herjinger. Willy Mo i organisasjonen Hvite busser tror det skal mer til for å slukke ungdommens interesse for den andre verdenskrig, enn at en generasjon dør ut.

– De har familiemedlemmer, besteforeldre og andre som opplevde andre verdenskrig og som satt i fangenskap i flere av disse leirene. Jeg tror det er kombinasjonen av nærhet familiemessig og en generell interesse for demokrati og menneskerettigheter, som vi dessverre i dag også ser er en utfordring i verdenssammenheng, sier Mo.

Film og bøker inspirerer

Hitler (Bruno Ganz) i "Der Untergang"

Fra filmen «Der Untergang»

Foto: Sandrew Metronome

Max Manus har også inspirert filmskaperne. Nylig kom dokumentarfilmen, «Strengt hemmelig», om nazisten Karl Martinsen, og filmfestivalen Kosmorama presenterer denne uken en annen, «Kampen om Thamsbanen».

Dokumentargleden gjenspeiles også i et rekordhøyt antall utgitt krigsbøker, og dessuten stor aktivitet blant amatør - og yrkeshistorikere om å skrive historiene med nye vinklinger.

– De fleste bøkene som gis ut om historie på norsk handler om andre verdenskrig. Om det er interessen eller tilbudet som gjør det, skal jeg ikke si noe om, sier redaktør i Historieklubben Tanum, Odd Karsten Krogh.

Krogh tror interessen henger sammen med at andre verdenskrig er den siste store historiske begivenheten for nordmenn.

– Vi har fremdeles folk som husker noe fra den gangen. Jeg tror interessen er forholdsvis større i Norge enn i andre land. Lenger nede i Europa er det kanskje første verdenskrig som er populær på film og som litteratur.

Brennpunkt-redaksjonen sender en dokumentar om Osvald-gruppa tirsdag 23. mai kl. 21.30 i NRK1.

Kulturstrøm

  • Fant ukjent Stanley Kubrick-manus

    Et Stanley Kubrick-manus de fleste trodde ikke fantes er funnet. «Burning Secret» er en filmatisering av en novelle av Stefan Zweig, skriver The Guardian. Manuset er skrevet i 1956 sammen med forfatteren Calder Willingham, og ble funnet av en filmprofessor ved Bangoor-universitetet, Nathan Abrams. – Alle trodde dette var tapt, jeg kunne ikke tro det da jeg fant det. Kubrick-fans har visst at han ville skrive dette manuset men ingen visste at han gjorde det ferdig, sier Abrams til avisen. Les mer om Kubrick hos NRK Filmpolitiet.

    Stanley Kubrick
    Foto: AP/Scanpix
  • "Pariserne" på Lillehammer

    Per Krogh var blant Matisse-elevene som levde det livlige bohemliv i Paris, men han tjenestegjorde også som skiskoldat for Frankrike under den 1.verdenskrig. I utstillingen "Pariserne" på Lillehammer kunstmuseum vises Krohgs kunst fra Paris sammen med flere andre norske kunstnere som ble en del av Matisse-kretsen tidlig på 1900-tallet. Hør historien i Studio 2 i NRK P2: