Hopp til innhold

Norwaco krever 200 millioner fra norske kabelselskap

Skuespillerforbundet og Norwaco krever 200 millioner kroner av de norske kabel-TV-selskapene.

Tv-kanaler

Kabel-TV-selskapene har havnet i en strid med opphavsrettighetsorganisasjonen Norwaco.

Foto: Colourbox

Norske skuespillere og kunstnere mener kabel-TV-selskapene skylder dem en klekkelig sum:

– Det er snakk om inntil 200 millioner kroner for de to siste årene, sier Eirik Djønne, advokat og generalsekretær i Norsk Skuespillerforbund.

Sammen med 33 andre forbund blir skuespillerforbundet representert av organisasjonen Norwaco, som skal se til at kunstnere får betalt for opphavsretten.

Nå mener Norwaco, som også representerer filmregissører, dramatikere og scenografer, at kabelselskapene ikke har gjort opp for retten til å videresende for eksempel film, musikk og TV-serier via kabel.

Vil ikke kommentere

Som en slags omvendt Robin Hood mesker de styrtrike kabelselskapene seg med millioner av kroner som egentlig skulle tilfalle fattige kunstnere

Hauk Heyerdahl i skuespillerforbundet

– Denne saken skal opp i Kabeltvistnemda nå, så jeg kan ikke kommentere detaljene i saken. Men det jeg kan si er at det er stor usikkerhet rundt hvem Norwaco representerer og hva de representerer. Og så lenge det er usikkert både hvem og hva de representerer, så kan vi selvfølgelig ikke kan betale, sier Øyvind Husby, styreleder i Kabel Norge, til NRK.

Skuespillerforbundet mener på sin side at kabelselskapene bryter loven.

Eirik Tjønne, advokat og generalsekretær i Norsk Skuespillerforbund.

Eirik Djønne, advokat og generalsekretær i Norsk Skuespillerforbund, mener at norske kabelselskap bryter loven.

Foto: NRK

– Vi mener at de bryter loven fordi de ikke har klarert videresendingsrett, som det heter. Det er retten til å ta signaler fra kringkasterne videre til de tusen hjem. Det følger av loven at kabelselskapene skal betale for det, og det gjør de ikke, sier Eirik Djønne til NRK.

I medlemsbladet til Norsk Skuespillerforbund, «Stikkord», går forbundet hardt ut mot kabelselskapene.

«Tvisten mellom Norwaco og noen av de største distributørene, som Get, Canal Digital og RiksTV har fatale konsekvenser for en rekke kunstnerorganisasjoner og kunstnere ... Som en slags omvendt Robin Hood mesker de styrtrike kabelselskapene seg med millioner av kroner som egentlig skulle tilfalle fattige kunstnere», skriver Hauk Heyerdahl, styrelederen i skuespillerforbundet.

Regningen kan havne hos seerne

Kabel-TV-selskapene avviser kravet på 200 millioner kroner, men dersom de skulle tape saken i kabeltvistnemnda kan deler av regningen havne hos TV-seerne.

– Som sagt så mener vi at kravet fra Norwaco ikke er korrekt. Men alle kostnader som fører til økt pris på TV, må kundene betale for til slutt, sier Husby, styreleder i Kabel Norge.

Tok saken til Høyesterett

Det er ikke første gang Norwaco går i strupen på TV-distributørene. I flere år pågikk det en strid mellom dem og RiksTV, etter at Norwaco sendte fakturaer til RiksTV for vederlag for videresending av blant annet musikk brukt i TV- og filmproduksjoner.

Saken kom opp for Oslo tingrett og deretter lagmannsretten. RiksTV fikk medhold i tingretten, mens Norwaco vant frem i lagmannsretten.

TV-distributøren anket deretter kjennelsen til Høyesterett, som avviste klagen. Kjennelsen fra Borgarting lagmannsrett ble dermed stående, og RiksTV måtte betale fulle sakskostnader for alle tre instanser, et beløp på 250 000 kroner.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.