Kostbare barbiebein

Kunstneren Bård Breiviks omstridte granittsøyler på Torgallmenningen i Bergen har blitt dyrt hodebry for kommunen. Sprekker i søylene har kostet 1,2 millioner kroner å reparere. Det er mer enn søylene kostet i innkjøp.

Byråd Tom Knudsen (Ap) krever erstatning fra enten

konsulentfirmaet som anbefalte løsningen eller fra firmaets

forsikringsselskap, melder Bergensavisen. Barbiebeina er det folkelige navnet på de omstridte granittsøylene som holder oppe de like omstridte glasstakene langs forretningsbyggene på begge sider av Torgallmenningen.

I fjor sommer ble det ved en tilfeldighet oppdaget sprekker i noen av søylene. En undersøkelse fra Sintef slo fast at det var sprekker i 21 av i alt 24 søyler. Kostnadene med å kartlegge, overvåke og utbedre skadene har steget til 1,2 millioner kroner.

Stålkjerne

Søyleeksperter skal kontrollere beinas tilstand fram til sommeren. Årsakene til sprekkene er temperaturforandringer og problemer knyttet til stålet som er i granitten. Det er ikke inntrengning av vann som har vært hovedproblemet. Sprekkene skyldes bevegelser i stålkjernen inne i søylene, forteller Tom Knudsen.

- Kommuneadvokaten tar de nødvendige juridiske skritt i forhold til det som er skjedd. Vårt utgangspunkt er at kommunen skal holdes skadesløs for utgiftene som følge av sprekkene, sier Knudsen.

De andre partene er konsulentfirmaet Instanes AS og

Vesta Forsikring.

Uenighet

Det er stor uenighet om ansvarsforhold og årsakene til skadene på granittsøylene. Etter flere møter har partene ikke kommet nærmere hverandre, men er fortsatt i dialog.

- Slik vi ser det, har oppgaven vår vært å beregne denne

konstruksjonens bæreevne. Kvaliteten på granitten, utforming og levering av søylene har ikke vært vårt ansvar, mener administrerende direktør Arne Instanes i Instanes A/S.

Kulturstrøm

  • Kaller Maduro en krigsforbryter

    Colombias president Ivan Duque kalte lørdag Venezuelas president Nicolás Maduro for krigsforbryter og sa at han må straffeforfølges. Duque viste til en FN-rapport fra tidligere i uka som anklager Maduros regime trolig brudd på menneskerettighetene.

  • Vant EDVARD-pris

    Therese Birkelund Ulvo er vinner av EDVARD-prisen 2020 i kategorien «Samtid» for sitt verk «In The Cage» fra «13 ways to tame a beast». Hun mottok prisen utenfor Kafé Skansen i Oslo, der programleder i NRK P2, Marion Hestholm, overrasket henne sammen med representanter fra TONO. Birkelund Ulvo syns utdelingen var utrolig overraskende. ‘In the cage’ er et verk som hun er glad i, og som hun har jobbet med over lang tid. Utdelingen kan du høre i NRK P2 Spillerom søndags utgave 20. september.

    Therese Birkelund Ulvo, vinner av EDVARD-prisen 2020 i kategorien Samtid.
    Foto: Marion Hestholm / NRK