Hopp til innhold

Kostbare barbiebein

Kunstneren Bård Breiviks omstridte granittsøyler på Torgallmenningen i Bergen har blitt dyrt hodebry for kommunen. Sprekker i søylene har kostet 1,2 millioner kroner å reparere. Det er mer enn søylene kostet i innkjøp.

Byråd Tom Knudsen (Ap) krever erstatning fra enten

konsulentfirmaet som anbefalte løsningen eller fra firmaets

forsikringsselskap, melder Bergensavisen. Barbiebeina er det folkelige navnet på de omstridte granittsøylene som holder oppe de like omstridte glasstakene langs forretningsbyggene på begge sider av Torgallmenningen.

I fjor sommer ble det ved en tilfeldighet oppdaget sprekker i noen av søylene. En undersøkelse fra Sintef slo fast at det var sprekker i 21 av i alt 24 søyler. Kostnadene med å kartlegge, overvåke og utbedre skadene har steget til 1,2 millioner kroner.

Stålkjerne

Søyleeksperter skal kontrollere beinas tilstand fram til sommeren. Årsakene til sprekkene er temperaturforandringer og problemer knyttet til stålet som er i granitten. Det er ikke inntrengning av vann som har vært hovedproblemet. Sprekkene skyldes bevegelser i stålkjernen inne i søylene, forteller Tom Knudsen.

- Kommuneadvokaten tar de nødvendige juridiske skritt i forhold til det som er skjedd. Vårt utgangspunkt er at kommunen skal holdes skadesløs for utgiftene som følge av sprekkene, sier Knudsen.

De andre partene er konsulentfirmaet Instanes AS og

Vesta Forsikring.

Uenighet

Det er stor uenighet om ansvarsforhold og årsakene til skadene på granittsøylene. Etter flere møter har partene ikke kommet nærmere hverandre, men er fortsatt i dialog.

- Slik vi ser det, har oppgaven vår vært å beregne denne

konstruksjonens bæreevne. Kvaliteten på granitten, utforming og levering av søylene har ikke vært vårt ansvar, mener administrerende direktør Arne Instanes i Instanes A/S.

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.