Hopp til innhold

Konspirasjonen mot Amerika

"Konspirasjonen mot Amerika" er enda en stor roman fra Philip Roths hånd.

Den berømte amerikansk-jødiske forfatteren Philip Roth har de siste par årene fått mer oppmerksomhet i Norge etter at Pax forlag ga ut "Menneskemerket" og "Amerikansk pastorale" kom på norsk. Nå kommer Aschehoug ut med "Konspirasjonen mot Amerika".

I november 1940 ble flygerhelten Charles Lindbergh, mannen som krysset Atlanteren i Spirit of St. Louis i 1927, valgt til president i USA på et program som på overflaten hadde én viktig fanesak – å holde Amerika utenfor Den andre verdenskrigen – etter hvert kalt den "jødiske krigen" av ham og hans folk.

Konspirasjonen mot Amerika
Foto: Aschehoug

- Tull, sier du.  - Det var da Franklin Delano Roosevelt som ble valgt til president det året, som den første i historien til å vinne en tredje periode i Det hvite hus!

- Ikke i denne versjonen av historien, sier Philip Roth, og ber deg lese hans roman ”Konspirasjonen mot Amerika” og tenke de samme tankene som fikk ham til å skrive om historien om USA og Den andre verdenskrig, om jødene i USA og behandlingen av dem – og nok en gang i dette helt sentrale forfatterskapet, hva vil det si å være menneske i vår tid – i USA, i den vestlige verden.

Gutten Philip

Philip Roth holder seg gjerne med en slags talsmann i bøkene sine. Hvis han ikke het Phip Roth, artig nok, har det gjerne vært hans andre alter ego, Nathan Zuckerman. Det fortelles at Philip Roth selv har kalt ham sin alter hjerne. Roth har således aldri vært redd for å trekke versjoner av sitt eget liv inn i bøkene sine.

I denne boken er det gutten Philip Roth som fyller denne rollen. Han er sju-åtte år gammel i det fortellingen begynner i 1941, samtidig som Charles Lindbergh seiler opp som utfordrer til Roosevelt, som vi nettopp hørte.

Det ligger til Roths mesterskap at han klarer å veve den tunge og truende verdenspolitikken inn i en fin beskrivelse av et barns oppvekst i skumle tider der livet går sin skjeve gang, tross alt. Mens jødeforakt og jødehat utvikler seg skremmende fort i det amerikanske samfunnet, er det diskusjonene hjemme, opplevelsene i den ikke-ortodokse, men stadig trofast jødiske familien, som former beretningen om en politisk katastrofe som kanskje kunne ha funnet sted.

Hvis bare…

"Konspirasjonen mot Amerika" blir etter hvert en skremmende historie som reiser en lang rekke spørsmål. "Ville det vært mulig", er bare ett av dem. Et annet er kanskje; "er det så sikkert at bare tyskerne kunne frembrakt nazismen", gitt de "riktige" forutsetningene i form av historie, økonomi og politikk. Hva vil det egentlig si å være modig, ha integritet; er et tredje. Alle dukker de opp, mens vi følger denne alternative versjonen, så nær den egentlige, der bare noen småting og en president er byttet ut i premissene.

Philip Roth er en stor forfatter – det er godt han begynner å få det navn han fortjener i Norge også.

 

Kulturstrøm

  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP
  • Forfatteren Paul Auster er død

    Forfatteren Paul Auster er død, 77 år gammel, melder New York Times.

    Den svært produktive forfatteren ble beskrevet som en «litterær superstjerne». Han ble kjent på 1980-tallet med sin postmodernistiske gjenopplivingen av noir-romanen.

    Forfatteren var for nordmenn mest kjent for New York-trilogien, «Moon Palace» og «Brooklyns dårskap». Bøkene kom ut i henholdsvis 1985-1987, 1989 og 2005. Auster skrev også dikt, essays og filmmanus, blant annet.

    Han døde i sitt hjem i Brooklyn, etter komplikasjoner i forbindelse med lungekreft.

    Auster giftet seg i 1981 med norskættede Siri Hustvedt, som også er forfatter. Paret har vært på flere turer til Norge og har også deltatt på Aschehougs hagefest sammen.

     Paul Auster fotografert i 2011. Han har grått hår, gredd tilbake, mørk frakk og skjorte. Han ser bestemt, men vennlig inn i kameraet.
    Foto: BOB STRONG / Reuters
  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.