NRK Meny
Normal

Konspirasjonen mot Amerika

"Konspirasjonen mot Amerika" er enda en stor roman fra Philip Roths hånd.

Den berømte amerikansk-jødiske forfatteren Philip Roth har de siste par årene fått mer oppmerksomhet i Norge etter at Pax forlag ga ut "Menneskemerket" og "Amerikansk pastorale" kom på norsk. Nå kommer Aschehoug ut med "Konspirasjonen mot Amerika".

I november 1940 ble flygerhelten Charles Lindbergh, mannen som krysset Atlanteren i Spirit of St. Louis i 1927, valgt til president i USA på et program som på overflaten hadde én viktig fanesak – å holde Amerika utenfor Den andre verdenskrigen – etter hvert kalt den "jødiske krigen" av ham og hans folk.

Konspirasjonen mot Amerika
Foto: Aschehoug

- Tull, sier du.  - Det var da Franklin Delano Roosevelt som ble valgt til president det året, som den første i historien til å vinne en tredje periode i Det hvite hus!

- Ikke i denne versjonen av historien, sier Philip Roth, og ber deg lese hans roman ”Konspirasjonen mot Amerika” og tenke de samme tankene som fikk ham til å skrive om historien om USA og Den andre verdenskrig, om jødene i USA og behandlingen av dem – og nok en gang i dette helt sentrale forfatterskapet, hva vil det si å være menneske i vår tid – i USA, i den vestlige verden.

Gutten Philip

Philip Roth holder seg gjerne med en slags talsmann i bøkene sine. Hvis han ikke het Phip Roth, artig nok, har det gjerne vært hans andre alter ego, Nathan Zuckerman. Det fortelles at Philip Roth selv har kalt ham sin alter hjerne. Roth har således aldri vært redd for å trekke versjoner av sitt eget liv inn i bøkene sine.

I denne boken er det gutten Philip Roth som fyller denne rollen. Han er sju-åtte år gammel i det fortellingen begynner i 1941, samtidig som Charles Lindbergh seiler opp som utfordrer til Roosevelt, som vi nettopp hørte.

Det ligger til Roths mesterskap at han klarer å veve den tunge og truende verdenspolitikken inn i en fin beskrivelse av et barns oppvekst i skumle tider der livet går sin skjeve gang, tross alt. Mens jødeforakt og jødehat utvikler seg skremmende fort i det amerikanske samfunnet, er det diskusjonene hjemme, opplevelsene i den ikke-ortodokse, men stadig trofast jødiske familien, som former beretningen om en politisk katastrofe som kanskje kunne ha funnet sted.

Hvis bare…

"Konspirasjonen mot Amerika" blir etter hvert en skremmende historie som reiser en lang rekke spørsmål. "Ville det vært mulig", er bare ett av dem. Et annet er kanskje; "er det så sikkert at bare tyskerne kunne frembrakt nazismen", gitt de "riktige" forutsetningene i form av historie, økonomi og politikk. Hva vil det egentlig si å være modig, ha integritet; er et tredje. Alle dukker de opp, mens vi følger denne alternative versjonen, så nær den egentlige, der bare noen småting og en president er byttet ut i premissene.

Philip Roth er en stor forfatter – det er godt han begynner å få det navn han fortjener i Norge også.

 

Kulturstrøm

 • Kagge Forlag henter Fotland

  Forlaget melder at de har fått en ny redaktør på plass: Maiken Grønning Fotland. Hun kommer fra stillingen som reportasjeleder i Dagbladet Magasinet. Forlaget melder at de har fått inn en redaktør med teft for ideer – og evne til å sette dem ut i livet (NTB).

 • "Ny" Guns N' Roses-video fra 1989

  I 1989 spilte Guns N' Roses inn en musikkvideo til låten «It's So Easy» på nattklubben Cathouse i Los Angeles. Videoen ble aldri sluppet, i stedet ble den liggende i et skap i nesten 30 år. Men nå er den altså å se i en digitalt restaurert versjon på Apple Music, melder Billboard. Slippet av den ukjente musikkvideoen inngår i feiringen av bandets nyutgave av debutalbumet «Appetite for Destruction» fra 1987, skriver TT (NTB).

  Guns N' Roses
 • Sony kjøper EMI

  Japanske Sony kjøper musikkforlaget EMI for drøyt 15 milliarder kroner og sikrer seg dermed rettighetene til noen av verdens mest populære band og artister. I henhold til avtalen verdsettes EMI Music Publishing til drøyt 38 milliarder kroner (NTB).