Hopp til innhold

Filmene Blind og Søvngjengeren får verdenspremiere på Sundance

Regidebuten til manusforfatter Eskil Vogt skulle komme i 2013, men ble utsatt. Nå er det klart at filmen hans Blind får verdenspremiere i januar.

Ellen Dorrit Petersen

Ellen Dorrit Petersen spiller 30 år gamle Ingrid i «Blind». Filmen er produsert av Motlys, manus og regi er ved Eskil Vogt og filmen har norsk premiere 28. februar 2014.

Foto: Kimm Saatvedt/Motlys

Filmplakat for Blind

«Blind» hadde et totalbudsjett på over 14 millioner kroner, og fikk ni millioner kroner i støtte av Norsk filminstitutt.

Foto: motlys
Eskil vogt

Regissør Eskil Vogt er regiutdannet fra en av Europas mest prestisjefulle filmskoler: La Fémis i Paris. Vogt har hatt stor suksess som manusforfatter og har samarbeidet tett med filmregissør Joachim Trier.

Foto: Kimm Saatvedt / Norsk Filmdistribusjon

Det har vært knyttet store forventninger til filmen Blind, som regisseres av Eskil Vogt, manusforfatteren bak de kritikerroste filmene Reprise og Oslo 31. august.

Vogts regidebut skulle egentlig ha premiere høsten 2013, men ble altså satt på vent. Filmnettstedet Montages luftet tanker om at utsettelsen kunne skyldes at filmen siktet seg inn på en større internasjonal filmfestival før den ble vist i Norge.

Nå er det klart at både Eskil Vogts Blind og Mona Fastvolds film Søvngjengeren får verdenspremiere under den anerkjente, amerikanske filmfestivalen Sundance, det skriver Norsk filminstitutt i en pressemelding.

– Viktig anerkjennelse

– Det er veldig gøy at filmen er valgt ut til Sundance. Det er en viktig festival, og et trangt nåløye å trenge igjennom. Og så er det selvfølgelig stas og en stor ære at debutfilmen til Eskil Vogt er tatt ut til en så prestisjefull festival, sier produsent Hans-Jørgen Osnes i Motlys, produksjonsselskapet som produserer filmen.

Osnes bekrefter at de valgte å utsette premieren på Blind da de fikk muligheten til å vise den frem på Sundance.

– Vi fikk vite det på sensommeren, og det var derfor vi valgte å utsette filmen, sier produsenten til NRK.no.

Produsent Hans-Jørgen Osnes håper festivaldeltagelsen vil føre til økt interesse for Blind.

– Det er en viktig anerkjennelse at Blind kommer på en så viktig festival, og det vil helt klart ha betydning for filmen både her hjemme og i utlandet. Jeg håper dette vil føre til økt interesse for filmen ute og høye seertall her hjemme.

Sundance er den største og viktigste filmfestivalen i USA for uavhengig film, og Robert Redford var en av filmfestivalens grunnleggere i 1978. Den avholdes hvert år i januar i Park City og Salt Lake City, Utah.

Den norske regissøren Anne Sewitsky fikk juryens Grand Prix for komedien Sykt lykkelig under filmfestivalen i 2011 og ble umiddelbart solgt til amerikansk distribusjon.

Konkurrerer i ulike program

IBSEN

Mona Fastvold har spilt i filmer som «The Other Woman» mot Natalie Portman, og gjorde sin debut som regissør i 2011 med Sondre Lerches musikkvideo «Go right ahead».

Foto: Kristine Nyborg / NTB scanpix

Regidebutantene er invitert til hver sin konkurranse. Mens Blind skal vises i konkurranseprogrammet World Competition, skal Søvngjengeren vises i programmet US Dramatic Competition. Det er første gang en norsk film deltar i denne konkurransen.

I likhet med Eskil Vogt, er det regissør Mona Fastvold første spillefilm som skal vises på Sundance-festivalen. Søvngjengeren har norske Gitte Witt i hovedrollen, og Brady Corbet (blant annet kjent fra Melancholia) og Christopher Abbott (kjent fra Girls) som motspillere.

Søvngjengeren er filmet i USA og har amerikanske skuespillere i bærende roller, dette er også bakgrunnen for at filmen deltar i US Dramatic Competition.

Mona Fastvold har tidligere jobbet som skuespiller, og møtte artisten Sondre Lerche da hun spilte en rolle i musikkvideoen hans «Days That Are Over». De to giftet seg i 2005.

I høst ble det kjent at paret skilles, men at de ville holde kontakten, både privat og profesjonelt. I Mona Fastvolds regissørdebut er det Sondre Lerche som har skrevet musikken.

Kulturstrøm

 • Flertall på Stortinget beskytter sovende lov om kinoforbud på søndager

  På søndagens kinoprogram i Oslo starter hele ti forestillinger før klokken 13.

  Det er kun lov fordi politiet gir kinoene tillatelse. Loven sier nemlig at man ikke kan ha arrangementer på helligdager mellom kl. 06 og 13.

  Venstre, Høyre og Frp har foreslått å tillate kinoforestillinger før klokken 13 på søndager. Men en samlet venstreside sier nei.

  Stortingsflertallet vil beskytte loven om kinonekt før klokken 13 på søndager, skriver Aftenposten. Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) er enig.

  – Reglene er med på å gjøre disse dagene annerledes enn resten av uken. Jeg ser ingen grunn til å liberalisere kino-regelverket, skriver hun i en e-post til avisen.

  Flere av kinoene som ofte viser filmer før kl. 13 befinner seg i Oslo. Det er Nordisk Film AS som sender søknader om dispensasjon til politiet. Oslo politidistrikt bekrefter til Aftenposten at de innvilger samtlige søknader.

  RAMMET AV PANDEMIEN: Colosseum kino i Oslo sendte en hilsen til publikum under coronapandemien. Men det kostet kinoer og teatre dyrt at publikum ble vant til å sette hjemme.
  Foto: Gitte Johannessen / NTB
 • «Oppenheimer» vinner toppprisen på SAG-utdelingen

  Filmen «Oppenheimer» er tildelt prisen for beste skuespillerensemble på Screen Actors Guild-utdelingen i Los Angeles. Dette er den gjeveste SAG-prisen.

  Film- og TV-prisene fra Screen Actors Guild (SAG) ble delt ut i Los Angeles natt til søndag norsk tid av skuespillerforbundet SAG-AFTRA. Mange av medlemmene der er også blant de som stemmer fram Oscar-prisene. SAG-prisene pleier å gi en viktig pekepinn om hvilke amerikanske filmer som får flest Oscar-priser.

  «Oppenheimer» handler om fysikeren J. Robert Oppenheimer, som ledet arbeidet med utviklingen av den første atombomben i USA.

  (NTB)