Hopp til innhold

Norsk konge ligger begravd i kloakken

Norgeshistoriens mest bereiste og språkkyndige konge ligger etter alle solemerker under asfalten i en anonym gate i Trondheim. – Uverdig, mener forsker og arkeolog Øystein Ekroll.

Video norsk-attraksjon

Linda Eide og Øystein Ekroll finner stedet Harald Hardråde angivelig ligger. Og snakker om hvordan han ble konservert som en tørrfisk.

Fra 1046 til 1066 regjerte en stor konge i Norge. Han invaderte England, og han grunnla Oslo. Olav den helliges halvbror Harald Hardråde utrettet mye før han falt i slaget ved Stamford Bridge.

I lørdagens episode av «Norsk attraksjon» er programleder Linda Eide på jakt etter gravplassen til nettopp Harald Hårdråde.

Mens helgenen Olav den Hellige har en ganske lett gjenkjennelig gravstøtte, Nidarosdomen, er det ikke like lett å finne brorens.

Linda Eide tar tak i saken, og sammen med forsker og arkeolog Øystein Ekroll finner de stedet hvor den historiske skikkelsen skal være lagt til evig hvile. Under asfalten i Klostergata i Trondheim sentrum.

Harald Hardråde

Harald Hardråde (til venstre) ligger bortgjemt under en gate i Trondheim.

Foto: Wikipedia

Konservert som en tørrfisk

Harald Hardråde var en dyktig og svært bereist konge. Han unnslapp slaget på Stiklestad, og dro videre til Konstantinopel (Istanbul i dag, red.anm.).

I 1046 dro han for å erobre England, men falt i slaget. Kongen ble så fraktet på et skip tilbake til Norge for å begraves.

– På den tiden ble de ofte saltet og tørket ut. Konservert som en tørrfisk. En annen metode var å koke liket så bare bena ble med igjen tilbake til Norge, forteller Linda Eide til NRK.no.

Slik kom kongens levninger tilbake til fedrelandet, og begravet i en kirke. Senere ble graven flyttet til Elgeseter kloster som lå på andre siden av elven for Nidarosdomen. Klosteret ble nedlagt i 1537, og siden har ingen sett graven til Harald Hårdråde.

– Det er ingenting som tilsier at graven har blitt flyttet etter at klosteret ble nedlagt, sier Eide.

Under stein, fyllmasse, kloakkrør og et forseglende lag med asfalt, ligger nå den tidligere storheten gjemt og glemt under Klostergata.

Oslos grunnlegger

Øystein Ekroll mener det er en skam at det ikke finnes noen form for markering av kongens gravplass. Ikke en gang et lite skilt er satt opp. Det nærmeste man kommer er Harald Hardrådes plass, plassert 50 mil unna i gamlebyen i Oslo. Som for øvrig ble grunnlagt av nettopp Harald Hardråde.

– En av Norges vitkigste konger gjennom tidene ligger under jorda uten et minnesmerke. Det burde noen gjøre noe med, sier Ekroll til NRK.no.

Harald Hardrådes plass

Harald Hardrådes plass i Schweigaardsgate i Oslo er det eneste ordentlige minnemerket etter kongen.

Foto: Wikipedia

Ifølge Ekroll er det mange norske konger fra tidlige år som lider samme skjebne, og ligger bortgjemt på gudsforlatte plasser i vårt langstrakte land.

– Kong Håkon V, for eksempel, har kun en flat liten stein til minne om seg et sted i Oslo, forteller Ekroll.

Han synes at et land som Norge, med en så lang historie som sammenhengende monarki, bør hedre sine avdøde konger på en langt mer verdig måte enn i dag.

– I andre land er gravplasser og minnesmerker store attraksjoner, sier Ekroll

Vil grave opp kongen

For å komme til bunns i det kongelige mysteriet, drømmer Ekroll om en arkeologisk undersøkelse av området Klostergata i for å lete etter levningene.

– Det hadde vært spennende å lete etter grava for å se om den er bevart, sier han.

Tidligere kommunaldirektør i Trondheim, Gerhard Dalen, foreslo i 2006 å grave opp levningene, men la forslaget på is etter mye kritikk.

Ekroll tror det må et initiativ til fra noen som ønsker å bevare alle de norske kongene.

– Det er mange som synes det er interessant, men ingen vil betale for det. Det er faktisk snakk om nasjonal kulturarv, sier Ekroll.

Kulturstrøm

 • Bruce Springsteen til Norge

  Bruce Springsteen kommer til Norge i 2023. Springsteen og The E Street Band skal spille på Voldsløkka i Oslo 30.juni.

  – Etter seks år ser jeg fram til å treffe våre fantastiske og lojale fans neste år. Og jeg ser fram til å igjen dele scenen med det legendariske E Street Band. Vi ses der ute neste år, og i fortsettelsen, skriver «The Boss» på nettsiden sin.

  Bruce Springsteen
  Foto: Greg Allen / AP
 • Skatteetaten tar pant i Kygos gigantvilla og saksøker artisten for 15 millioner kroner

  Det melder Dagens Næringsliv.

  Skatteetaten krever 15 millioner for en ubetalt skatteregning i millionklassen. Skatteetaten mener at Kyrre Gørvell-Dahll ikke har betalt inn det han skylder i skatt og har tatt pant i eneboligen hans, skriver avisen.

  – Det skyldes en misforståelse og forglemmelse fra vår side. Vår advokat har vært i kontakt med Skatteetaten og vi håper å få ordnet dette så snart som mulig, sier Gørvell-Dahlls stefar og talsperson Jan Magnus Bjordal til Dagens Næringsliv.

  Kygo
  Foto: Tom Øverlie