Dette sa kong Harald i grunnlovstalen

Kong Harald pekte på verdien av å leve etter Grunnloven i sin tale under åpningen av grunnlovsjubileet. Se jubileumssendingen her.

Direktesendt jubileumsfeiring fra Eidsvoll. I kveld er det 200 år siden stormannsmøtet på Eidsvoll, hvor det ble bestemt at Norge skulle erklæres som en selvstendig stat og at vi skulle lage vår egen grunnlov. Denne utendørs festforestillingen markerer den offisielle åpningen av jubileumsåret 2014. Her møter du modige stemmer, kjente artister og spennende gjester. Programleder er Nadia Hasnaoui.

– La oss feire våre friheter med klokskap. La oss leve etter Grunnloven med visdom og medmenneskelighet, sa kongen i sin tale til de mange besøkende under arrangementet på Eidsvoll.

Kong Harald taler på Eidsvoll

– Jeg håper at vi vil være rause med hverandre – både innenfor og utenfor landets grenser. Og jeg håper på god takhøyde for ulikhet og debatt, sa Hans Majestet Kong Harald V under talen på Eidsvoll søndag kveld.

Foto: Skjermdump / NRK

Kongen siterte sin far, kong Olav V, og hans tale under jubileet for Grunnlovens 150 første år i 1964.

– I sin tale ved 150-årsjubileet reflekterte min far kong Olav over hva mennene som lagde Grunnloven ville sagt hvis de hadde kunnet se inn i vår tid. Han så for seg at deres dom ville være: «Dere har det godt, og må være et lykkelig folk.», sa kongen.

Les hele kong Haralds tale nederst i saken.

– Håper på takhøyde for debatt

Han poengterte også at selv om vi har det bra, må vi ikke ta velstanden for gitt.

Vi må hele tiden holde et våkent øye med at grunnleggende verdier som ytringsfrihet og folkestyre ivaretas på en god måte, sa kongen.

Kong Harald kom også med sine ønsker for 2014 i talen.

– Jeg håper at vi i jubileumsåret skal klare å gjøre grunnloven levende, ikke minst for dem som er unge i Norge i dag. Jeg håper at vi vil være rause med hverandre – både innenfor og utenfor landets grenser. Og jeg håper på god takhøyde for ulikhet og debatt, sa Hans Majestet.

LES OGSÅ:

Se bilder fra søndagens markering av Grunnloven:

Odd Nordstoga og Ingebjørg Bratland urfremførte jubileumssangen «Dette landet» under arrangementet på Eidsvoll søndag. Se premieren på den spesialskrevne låta:

Odd Nordstoga og Ingebjørg Bratland fremfører «Dette landet» under åpningen av grunnlovsjubileet på Eidsvoll 16. februar 2014.

Talen til kong Harald under åpningen av grunnlovsjubileet 2014 ord for ord:

Kjære alle sammen!

Eidsvoll er ikke bare et sted.

Eidsvoll er fødestedet til det selvstendige Norge.
Eidsvoll er vuggen til friheter vi bygger livene våre og landet vårt på, - friheter som mennesker i andre deler av verden drømmer om og sloss for.

Når vi i dag er samlet her ved den vakre, nyrestaurerte Eidsvollsbygningen, innleder vi feiringen av 200-årsjubileet til grunnloven – som gjennom året vil bli markert med små og store arrangementer over hele landet.

I sin tale ved 150 års jubileet, reflekterte min far Kong Olav over hva mennene som lagde grunnloven ville sagt hvis de hadde kunnet se inn i vår tid. Han så for seg at deres dom ville være: «Dere har det godt, og må være et lykkelig folk.»

Siden den gang har det gått stadig bedre med Norge. Men det betyr ikke at vi kan ta de rettighetene grunnloven gir oss, for gitt. Vi må hele tiden holde et våkent øye med at grunnleggende verdier som ytringsfrihet og folkestyre ivaretas på en god måte.
For verdiene endrer uttrykk med skiftende tider – og da gjelder det å kjenne dem igjen.

Jeg håper at vi i jubileumsåret skal klare å gjøre grunnloven levende – ikke minst for dem som er unge i Norge i dag.
Jeg håper at vi vil være rause med hverandre – både innenfor og utenfor landets grenser.
Og jeg håper på god takhøyde for ulikhet og debatt. De 112 Eidsvollsmennene var uenige om mye. Kanskje ble grunnloven så god som den ble nettopp på grunn av uenighet, diskusjoner og kompromisser.

Men dette hadde forsamlingen allikevel til felles: Kjærligheten til Norge og idéen om en nasjon basert på folkestyre, maktfordeling og likhet for loven.

Eidsvoll er mer enn et sted.
Eidsvoll er vår selvstendighets oppvåkning.

Jeg erklærer med dette Grunnlovsjubileet 2014 for åpnet – og håper vi sammen kan si:

La oss feire våre friheter med klokskap.
La oss leve etter grunnloven med visdom og medmenneskelighet.
La 2014 bli et år hvor vi står opp for det som virkelig betyr noe for oss.

Hans Majestet Kong Harald

Kulturstrøm

 • Radioteatret lager «Snøsøster»

 • Kong Oscars gate er opna igjen

  Etter to år med anleggsarbeid stod strekninga Vertlidsallmenning til Nygaten i Kong Oscars gate klar til nyopning laurdag. Gata er ei av dei eldste gatene i Bergen, og blei offisielt opna av byutviklingsbyråd Anna Elisa Tryti.

  Nyopning Kong Oscars gate
  Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK
 • «Dracula» fra skaperne av «Sherlock

  Netflix og BBC vil lage en TV-serie som baserer seg på klassikeren «Dracula», melder Variety. Det er fra før kjent at manusforfatterne bak den populære TV-serien «Sherlock», Mark Gatiss og Steven Moffat, har tatt på seg jobben med å omforme historien om den ikoniske vampyren til en miniserie. Serien skal være på tre 90 minutter lange episoder. – Vi har alltid hatt historier om ondskap. Det som er spesielt med «Dracula», er at Bram Stoker ga ondskapen sin egen helt, sier Mark Gatiss og Steven Moffat til filmbransjebladet (NTB).

  Sherlock Special
  Foto: Robert Viglasky / BBC