Hopp til innhold

Kongehuset på YouTube

Kronprins Haakon rapporterer fra World Economic Forum i Davos - og det gjør han på kongehusets egen You Tube-kanal. – Noen vil kalle det propaganda, sier Carl-Erik Grimstad.

Kronprins Håkon taler fra Davos på YouTube

– I det siste har den kongelige aktiviteten ikke fått så mye medieoppmerksomhet som tidligere. Kanskje man prøver å kompensere dette ved å være veldig aktive på sosiale medier, sier Carl-Erik Grimstad til NRK.

Propaganda

Han sier at kongehuset har en lang tradisjon for ikke å svare på spørsmål.

– Denne formen for utnytting av sosiale medier er en måte å forlenge denne tradisjonen på. Dette er jo god gammeldags informasjon, som noen vil kalle propaganda. Kommunikasjon er det ikke, selv om det kommer kritiske kommentarer på Twitter.

Grimstad sier kronprinsen bruker YouTube som en forlengelse av Twitter, der han forteller om hva han skal gjøre ved å snakke rett inn i kameratet.

– Det britiske kongehuset har en helt annen tilnærming til det. De har mye større informasjonsstab og kan drive dette nærmest som et mediehus. Kanskje er det ambisjonen er i Kongehuset nå også. Og da er vi oppe i en situasjon som har et mediekritisk tilsnitt, sier Grimstad

Grimstad sikter til tendensen der man også i organisasjoner og næringslivet bygger opp store informasjonsavdelinger i stedet for å stille seg selv åpen for spørsmål pressen.

Glimt fra kongehusets historie

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon

Foto: Scanpix/AP

Kanalen ble etablert tirsdag. Kommunikasjonssjef ved slottet Sven Gjeruldsen sier at det skal legges ut videosnutter med kongeparet og kronprinsparet og i tillegg flere historiske klipp.

– Dette er kongehusets egen kanal hvor det vil bli lagt ut videoer både med kongeparet og kronprinsparet, sier assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen ved Slottet.

Fra før av er kronprinsparet både på Facebook og Twitter .

I tillegg til film i tilknytning til Davos ligger det også ute videoer fra Dignity Day, fra kronprinsens besøk i Botswana i november i fjor, fra kongehusets offisielle nettside og fra kongehusets barnesider på nett .

– Det vil kommer flere filmer, blant annet glimt fra kongehusets historie, lover Gjeruldsen.

I tillegg til dagens medlemmer av kongefamilien kan det dermed bli gjensyn med kong Olav og kronprinsesse Martha, og til og med klipp fra kong Haakon og dronning Mauds dager.

Direkte kontakt

Fra før av har kronprinsparet etablert seg både på Twitter og på Facebook . Der legger både kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ut personlige meldinger til folket, og får direkte tilbakemeldinger.

Flere europeiske kongehus, blant annet det britiske , har også kanaler på YouTube.

Kulturstrøm

  • Disney+ forbi Netflix

    Disney-konsernets inntekter skyter i været samtidig som streamingplattformen Disney+ nå har gått forbi Netflix og trolig er verdens største.

    Disney+ fikk 14,4 millioner nye abonnenter i det siste kvartalet, mens Netflix på sin side mistet nesten 1 million abonnenter. Disney+ har nå 221 millioner abonnenter, mens Netflix har 220,7 millioner.

    Det gjør trolig Disney+ til verdens største streamingaktør.

    (©NTB)