Hopp til innhold

Kongehuset på YouTube

Kronprins Haakon rapporterer fra World Economic Forum i Davos - og det gjør han på kongehusets egen You Tube-kanal. – Noen vil kalle det propaganda, sier Carl-Erik Grimstad.

Kronprins Håkon taler fra Davos på YouTube

– I det siste har den kongelige aktiviteten ikke fått så mye medieoppmerksomhet som tidligere. Kanskje man prøver å kompensere dette ved å være veldig aktive på sosiale medier, sier Carl-Erik Grimstad til NRK.

Propaganda

Han sier at kongehuset har en lang tradisjon for ikke å svare på spørsmål.

– Denne formen for utnytting av sosiale medier er en måte å forlenge denne tradisjonen på. Dette er jo god gammeldags informasjon, som noen vil kalle propaganda. Kommunikasjon er det ikke, selv om det kommer kritiske kommentarer på Twitter.

Grimstad sier kronprinsen bruker YouTube som en forlengelse av Twitter, der han forteller om hva han skal gjøre ved å snakke rett inn i kameratet.

– Det britiske kongehuset har en helt annen tilnærming til det. De har mye større informasjonsstab og kan drive dette nærmest som et mediehus. Kanskje er det ambisjonen er i Kongehuset nå også. Og da er vi oppe i en situasjon som har et mediekritisk tilsnitt, sier Grimstad

Grimstad sikter til tendensen der man også i organisasjoner og næringslivet bygger opp store informasjonsavdelinger i stedet for å stille seg selv åpen for spørsmål pressen.

Glimt fra kongehusets historie

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon

Foto: Scanpix/AP

Kanalen ble etablert tirsdag. Kommunikasjonssjef ved slottet Sven Gjeruldsen sier at det skal legges ut videosnutter med kongeparet og kronprinsparet og i tillegg flere historiske klipp.

– Dette er kongehusets egen kanal hvor det vil bli lagt ut videoer både med kongeparet og kronprinsparet, sier assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen ved Slottet.

Fra før av er kronprinsparet både på Facebook og Twitter .

I tillegg til film i tilknytning til Davos ligger det også ute videoer fra Dignity Day, fra kronprinsens besøk i Botswana i november i fjor, fra kongehusets offisielle nettside og fra kongehusets barnesider på nett .

– Det vil kommer flere filmer, blant annet glimt fra kongehusets historie, lover Gjeruldsen.

I tillegg til dagens medlemmer av kongefamilien kan det dermed bli gjensyn med kong Olav og kronprinsesse Martha, og til og med klipp fra kong Haakon og dronning Mauds dager.

Direkte kontakt

Fra før av har kronprinsparet etablert seg både på Twitter og på Facebook . Der legger både kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ut personlige meldinger til folket, og får direkte tilbakemeldinger.

Flere europeiske kongehus, blant annet det britiske , har også kanaler på YouTube.

Kulturstrøm

 • Skuespiller Johnny Wactor (37) skutt og drept

  Den amerikanske skuespilleren Johnny Wactor ble skutt og drept under et tyveriforsøk i Los Angeles lørdag.

  Jonny Wactors agent David Shaul har bekreftet dødsfallet til Variety. Wactor ble 37 år gammel.

  Moren til Wactor sier at han var sammen med en kollega da de så tre menn forsøkte å stjele angivelig en katalysator fra bilen hans, skriver TMZ.

  Han er mest kjent for sin rolle som Brando Corbin i serien «General Hospital». Han hadde også roller i serier som «Criminal Minds» og «Westworld».

 • Springsteen utsetter konserter: Stemmeproblemer

  Bruce Springsteen og The E Street Band utsetter konsertene i Praha og Milano, etter lørdagens melding om at konserten i Marseille måtte utsettes.

  Det melder artisten blant annet på Facebook. Mens beskjeden lørdag var at konserten måtte utsettes på grunn av stemmeproblemer og legens ordre, opplyses det nå at Springsteen har fått forbud mot å opptre på ti dager.

  Dermed ser det til at europaturneen først vil fortsette i Madrid 12. juni.

  Nye datoer for de utsatte konsertene skal kunngjøres så snart som mulig.

  Bruce Springsteen opptrer i California i april.
  Foto: Chris Pizzello / AP / NTB
 • Disney-komponist Richard Sherman er død

  Richard Sherman, som komponerte en rekke sanger for Disney, blant annet til klassikerne «Mary Poppins» og «Jungelboken», døde lørdag, 95 år gammel.

  Sherman døde i Beverly Hills av sykdom knyttet til høy alder, opplyser Disney-konsernet.

  Sherman og broren Robert, som døde i 2012, var ansatt som komponister hos Disney fra 1960 til 1973. I løpet av de årene skrev de over 200 sanger til 27 filmer og nesten like mange TV-produksjoner.

  På merittlisten sto blant annet «Chim Chim Cher-ee» fra Mary Poppins i 1964, som de fikk en Oscar for. De skrev også hits som «It's a Small World» og «I Wanna Be Like You» fra «Jungelboken» i 1967. Utenfor Disney skrev de blant annet musikken til «Chitty Chitty Bang Bang» fra 1968.

  (NTB)

  Richard Sherman, her sammen med Mikke Mus, Minni og Elizabeth Gluck, skrev musikk til flere Disney-klassikere og andre film- og TV-produksjoner på 1960- og 1970-tallet, inkludert «Mary Poppins» og «Jungelboken». Han ble 95 år gammel.
  Foto: Willy Sanjuan/Invision / AP/NTB