Kon-Tiki nominert til Golden Globe

Kon-Tiki er som første norske film noensinne nominert til Golden Globe Award i kategorien «beste fremmedspråklige film». – Vi er overlykkelige, sier regissøren.

Jakob Oftebro (Torstein) og Tobias Santelman (Knut) i KON-TIKI

Jakob Oftebro og Tobias Santelman spiller Torstein og Knut i storfilmen Kon-Tiki.

Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film Distribusjon AS

– Det er helt fantastisk. Det er rett og slett helt utrolig stort, for det er jo VM i film dette her. Og at vi er en av de fem nominerte er en stor, stor anerkjennelse, sier Espen Sandberg som regisserte Kon-Tiki sammen med Joachim Rønning.

Kon-Tiki er nominert til beste fremmedspråklige film sammen med følgende filmer:

  • Amour (Michael Haneke)
  • A Royal Affair (Nikolaj Arcel)
  • The Intouchables (Olivier Nakache, Eric Toledano)
  • Kon-Tiki
  • Rust and Bone (Jacques Audiard)

Regissøren er ikke overrasket over at historien om den norske nasjonalhelten Thor Heyerdal slår an i utlandet.

– Heyerdahl har jo solgt over 50 millioner eksemplarer av boken sin om Kon Tiki, ekspedisjonen ble slått opp i media over alt, og dokumentaren hans gikk jo sin seiersgang på kino over hele verden. Derfor har alltid visst at dette er en internasjonal histore. Det ble bevist igjen i dag, sier Sandberg.

Sandberg regisserte filmen sammen med Joachim Rønning, og distribusjonsrettighetene er kjøpt av «Hollywoods mektigste mann», Harvey Weinstein.

Kon-Tiki er også Norges Oscar-kandidat i samme kategori, hvor de blant annet slåss mot The Intouchables og Amour om tittelen «beste fremmedspråklig film».

Håper på Oscar

Produsent for Kon Tiki, Aage Aaberge, sier til NRK.no at dette øker sjansene for at filmen kan få den enda mer høythengende Oscar-nominasjonen for beste fremmedspråklige film:

– Erfaringen viser at det er en sterk sammenheng mellom Golden Globe – og Oscar-nominasjonene, og dette vil være med på å hjelpe oss fram der, sier Aaberge.

Men produsenten er likevel svært godt fornøyd med å være nominert til Golden Globe.

– For meg er det bare Oscar som henger høyere. Dette er større enn å bli nominert til Gullpalmen i Cannes eller Gullbjørnen i Berlin.

Filmen er sett over 900.000 norske kinogjengere, og er den mest sette norske kinofilmen i 2012.

Kon-Tiki er spilt inn i to versjoner, én norsk og én engelsk, og skal distribueres i land som USA, Storbritannia, Canada og Italia.

Aage Aaberge under Kon Tiki-innspelinga

Produsent Aage Aaberge tror at Golden Globe-nominasjonen vil hjelpe Kon-Tiki fram i utlandet.

Foto: Pressefoto

Hadde glemt nominasjonene

Nominasjonen kom totalt overraskende på filmprodusent Aage Aaberge.

– Jeg hadde helt glemt at Golden Globe-nominasjonene kom i dag. Jeg kom nettopp tilbake på kontoret, og fikk tips om å følge nominasjonen på nett-TV. Og ikke før hadde jeg kommet meg inn på sendinga, før «Kon-Tiki» ble lest opp, sier han.

Han sier det er staselig å være nominert i kategorien, og har bitt seg spesielt merke i hvor bra filmer «Kon-Tiki» er nominert sammen med.

– Det er et utrolig kobbel med filmer vi kjemper mot, og det blir veldig tøft å skulle vinne, sier han.

Video Visuelle effekter i Kon-Tiki

Pål Sverre Valheim Hagen spiller rollen som Thor Heyerdahl, mens Agnes Kittelsen spiller Heyerdahls kone, Liv.

Foto: Nyhetsspiller

Gir filmen medvind i utlandet

– Hvilke kvaliteter ved filmen var avgjørende for at den ble nominert?

– Den er veldig sterk filmatisk, og i tillegg er lyd og skuespillerprestasjoner i det aller øverste lag. Og det ligger jo en fantastisk historie i bunn her. Det er en klassisk, episk og storslått film, med store og brede bilder, som ble sammenlignet med «Lawrence of Arabia» da vi viste den under filmfestivalen i Toronto, sier Aaberge.

Denne nominasjonen kommer som bestilt nå som filmen skal vises i utlandet.

– Dette vil definitivt føre til at flere går og ser filmen. Den settes opp i USA fra februar/mars, mens både Tyskland, Danmark og Sverige setter den opp i mars, sier han.

Golden Globe-statuettene deles ut i 14 filmkategorier og 11 TV-kategorier. Utdelingen finner sted i Los Angeles 13. januar, og er den 70. prisutdelingen i rekken.

Filmprisen blir delt ut av journalistene i Hollywood Foreign Press Association. I år er det Tina Fey og Amy Poehle som leder showet.

Kulturstrøm