Kodenavn Hunter 2 - FAQ

Sitter du igjen med mange ubesvarte spørsmål etter siste episode? Lurer du kanskje på hva Gisela ville oppnå ved å kjøre ut av veien? Eller hvorfor Melbye ble drept? Serieskaper Jarl Emsell Larsen svarer på aktuelle spørsmål.

Kodenavn Hunter II
Foto: Fredrik Arff

Hunter-gruppas spaning og etterforskning fører dem over landegrensene. De har ikke bare én rød tråd å følge, snarere et komplisert flettverk av spor, mistanker, antydninger og gåter. Mye å holde orden på?

Serieskaper Jarl Emsell Larsen har svart på aktuelle spørsmål.

Hvorfor trodde Eki at Garba var selvmordsbomber?

Fordi han hadde oppsøkt henne etter over 10 år og kritisert henne for å selge sex, selv om hun holdt liv i familien. Han hadde sagt at han hadde et mål og at han skulle frigjøre dem alle. Hun hadde lest om lignende tilfelle før og fikk det for seg at han skulle gjennomføre en selvmordsaksjon. I virkeligheten var han en leiemorder.

Hvorfor skal Hunter utvides med Ulrik Berg fra PST?

Ulrik Berg (t.h.)

Ulrik Berg (t.h.) er politispesialist i terrornettverk i Politiets sikkerhetstjeneste (PST)

Foto: Øystein Hillestad

Fordi terror og politisk kriminalitet ligger under PSTs oppgaver. Men siden Hunter eksiterer og de er eksperter på internasjonale kriminelle nettverk så utvides Hunter med en spesialist på terrornettverk fra PST. Hunter blir da et samarbeidsprosjekt mellom Politidirektoratet og Politiets Sikkerhetstjeneste.

Hvorfor er Gisela i Brussel?

Hun er deltager på et livvaktskurs i regi av Interpol. Hun har oppgitt sitt eksil i Canada og tatt jobb i PSTs livvakttjeneste.

Hvorfor var noen ute etter å skade Sigrid i episode 2 - og gjorde det til slutt? Hva trodde spanerne at hun skulle føre dem til?

Svar til Peder: Spanerne tror at hun har kontakt med personer eller organisasjoner som har tatt livet av fredsmekler Georg Melbye. De vet at hun har hatt kontakt med folk i frigjøringsbevegelsen i Mogatu (MFA), som er den ene parten i fredsforhandlingene.
Hvem som ville skade Sigrid, må du se flere episoder for å forstå.

Hvorfor jager man journalistdamen fra VG?

Sigrid Evjen

Sigrid er en ung og ambisiøs frilansjournalist, med et sterkt politisk engasjement.

Foto: Øystein Hillestad

Svar til Stein: De tror at hun kjenner de som står bak drapet på Georg Melbye. Hun kjenner Eki som ringte inn bombetrusselen og hun kjente Garba som var mannen som ble skutt. Denne mannen hadde en pistol og bilder av Georg Melbye på seg. De tror at hvis de følger etter henne så vil de finne de som står bak drapet.

Hvorfor har dere ikke gjort skarpskytteren på t-banestasjonen mindre synlig?

Utrolig lett for folk å se og ville i en virkelig situasjon skapt kaos og panikk. Dette gjør at virkelighetsopplevelsen blir svekket. Ellers en god serie!

Svar til Roy: Det er ikke meningen at han skal være synlig. Vi blir litt lurt av for nære bilder.

Hvorfor bruker huntergruppen propp med ledning som er utrolig lett å se?

Er ikke det litt uvanlig når det er spaningsoppdrag? I 24 bruker Jack Bauer trådløs propp. Ellers grattis med nok en god serie!

Svar til Geir: Det er riktig observert. Det er snakk om gammel og ny teknologi. Begge deler er i bruk.

For korte sekvenser. Er det virkelig hensikten? Er vi for gamle for fredagskrimmen?

Jeg er en oppegående person på 53. Men klarer ikke se på serien - for korte sekvenser for meg. Har snakket med venner om det - og vi har konkludert med at denne serien er vi for gamle for. Er det virkelig hensikten? Er vi for gamle for fredagskrimmen?

Svar til Dag: Det var jo synd. Det har ikke vært hensikten. Nå er det mange seere over 50 som ikke oppfatter det sånn også, så jeg tror det er mer hva man er vant til å se på, enn alderen som er årsaken.

Hvorfor går Sigrid til politimannen Bjørn etter å ha blitt overfalt?

Pia Tjelta blir skutt på Tøyen. Og så går hun hele veien hjem til Mads Ousdal, som i serien bor i Jakob Aalls gate på Majorstua. Dette virker så unødvendig tungvint, og det har plaget meg helt siden fredag. PS Dette er et spørsmål.

Svar til Gullet: Mye tyder på at Sigrid har noe å skjule for politiet. Hvem som har prøvd å drepe henne vet vi heller ikke. Hun har tydeligvis flere fiender. Hun tenker først og fremst på å komme seg i sikkerhet, ikke på hvor langt hun må gå. Det rare er at hun oppsøker politimannen Bjørn. Hva får henne til å tro at han kan hjelpe henne? (Dessuten kan du gå fra Tøyen til Majorstua på enn en halv times tid, og hvem sier at hun har gått hele veien?)

Finnes Mogatu på ordentlig?

Svar til Sunya: Mogatu finnes ikke på ordentlig. Hvorfor vi ikke bruker et riktig land, er at vi ikke vil skrive om en diktet politisk situasjon i et land som eksisterer.

Er det ikkje pussig at ein person som er drapstrua og har fått ny identitet vert sikkerheitsklararert som livvakt?

Vil ikkje det vera ganske farleg for ein utsett person å ha ein slik livvakt?

Svar til Tarjei: Jo det kan du si, men når vi nå møter Gisela igjen er hun på et kurs i Brussel i FN regi. Hun er ansatt i PST og meningen er at hu skal jobbe internasjonalt utenfor Norden. Da hun ved denne tilfeldigheten havner rett inn i Hunters område blir hun av praktiske årsaker på denne jobben til den er ferdig.

Dette er jo openbert ei sak for PST. Har dei verkeleg ikkje eigne operative ressursar?

Og, dersom nei, kvifor ikkje leggja heile Hunter-gruppa under PST-kommando, og slik unngå masse skumleri og doble kommunikasjons- og ansvarslinjer?

Svar til Tarjei: Dette begynner som en terrorsak og ligger da under PST. Men PST vil alltid i terrorsaker ha samarbeid med representanter for den stedlige politimyndighet. I dette tilfelle blir denne myndigheten gitt til Hunter.

Hvordan kan det ha seg at hunter-gruppas spanere ser ut til å ha stående bevæpningstillatelse, i motsetning til alt annet norsk politi?

Svar til Sungame: Huntergruppa har ikke stående bevæpningstillatelse. Vi hører flere ganger i serien at de over radioen ber operasjonssentralen om våpentillatelse.
I enkelte konkrete oppdrag kan de også på forhold ha stående bevæpningstillatelse.

Spørsmål EPISODE 6 Kodenavn Hunter II:

Hunter II
Foto: Øystein Hillestad / NRK

Hva skjer i videre i siktelsen mot Mads? Hva skulle advokatsvigerfaren gjøre for og få frigitt gjelden for og sette Jenta fri?

Og mange mange flere... Hvor er det mulig og se Kodenavn Hunter sesong 1? Håper på svar :)

Svar til Marius, 14 år: 1: Andreas Tangen i Tangenkonsernet som brukte Mads Høgberg som ”stråmann” (kriminslt) i Afrika, blir ikke tiltalt for den store korrupsjonssaken. Dette fordi han garanterer å trekke seg ut av oljevirksomheten i Nigeria, som var blitt til på ulovlig vis. Dette ble gjort for ikke å skade Tangenkonernets internasjonale virksomhet.
Siden han ikke blir tiltalt vil mye av tiltalen mot Mads Høgberg også falle bort, men ikke alt. Han kommer til å bli straffet.

I slutten av Hunter sesong 1 ble den gravide kona til Bjørn, Carina kidnappet av Jonnas folk. For at hun skulle slippes fri måtte Cato inngå en avtale om at han skulle gjøre en tjeneste tilbake senere. Det er dette Jonna nå bruker for at Cato skal gi Høgberg et alibi mens han selv bestiller et drap av The Comander i Sverige. Derfor ber Cato Carina om å vitne falskt. Bjørn og Carina er redd for at Jonna skal kidnappe datteren deres hvis de ikke gjør som Jonna vil.
Sesong 1 finnes på DVD og som bok. DVDen kan kjøpes i NRKs Nettbutikk. Boka er i salg i bokhandelen nå.

Blir det fred? Hva skjedde med utroskapet med Sigrid? Hva skjer videre?

Svar til Marius: Norge mister muligheten til å fortsette som fredsforhandler, men Canada skal fortsette fredsforhandlingene, så vi kan håpe på fred. Bjørn og Carina bestemmer seg for å fortsette samlivet, og Bjørn og Sigrid skiller lag.

Hvorfor stoppet ikke flyplass-politiet han som ble drept i episode 1?

Alt virket så lovende helt den idiotiske slutten av første episode. Det var direkte flaut å se norsk politi ringe til to nordmenn som var en time fra flyplassen istedet for flypl.politi

Svar til fbi: Ulrik Berg i PST var sikker på at de skulle rekke å møte Melbye. Gisela og Pål som var på kurs i FN eskorte i Brussel var ansatt i PST og de nærmeste til å gjøre det.

Hadde Høgberg bestillt drapet av han som døde i helikopteret? Hvem skjøt på dan?

Jeg føler at jeg ikke helt fanger opp plottet. Herlig serie, men som du ser var det mange spm etter siste serie.

Svar til Stian: Hunter fikk aldri sikkert svar på om Jim Caneiro ble skutt ned i helikoptert eller om det var en ulykke. Men det kunne være Høgberg som prøve å fjerne alle som visste om Høgberg og Sæthers diamantsmugling på 90 tallet. Det var viktig for Høgberg å framstå med plettfritt rulle blad før han skulle inngå fusjonen i Nigeria for Tangenkonsernet. Vi følger i serien bare Hunters arbeid og da er det ikke alt etterforskerne får bekreftet men som de allikevel kan tenke seg kan ha hendt.
Både Gisela og Sigrid følte seg skyldige i Caneiros død. Gisela fordi hun ble presset til å lekke hemmelige opplysninger om Høgberg til Jonna og Sigrid fordi hun samarbeidet både med Caneiro og politiet. Men som Dan Wester sier: Caneiro er en leder i Mogatu Freedom Army og det kan være mange som ønsker livet av ham.

Hvorfor døde George Melby?

Svar til Ola: Georg Melbye hadde nettopp fått høre ryktene om at han nærmeste medarbeider Øystein Sæther hadde vært involvert i diamantsmugling i Afrika sammen med Høgberg. Han prøvde å finne ut av dette og oppsøkte Høgberg direkte. Høgberg bestilte drapet på Melbye gjennom Jonna.

Hva er det Gisela ville oppnå ved å kjøre ut av veien??

Det er jo flere som kjenner Jonna. Hun ga ut informasjon fra politiet og Solveig til Jonna og han sine kjente. Blir det noe konsekvens for Dan Vester og resten?? Kjempe bra serie, Hilsen en stor fan

Svar til Chris: Gisela hadde store problemer med seg selv helt fra sesong 1. Etter mishandlingen og drapsforsøket på henne i Belgia, drepte hun Rudi etter å ha greid å komme seg fri. Det var et overlagt drap. Hun fortalte ingen om dette etterpå. Hun prøvde å betro seg til Dan Wester, men greide det ikke. Da Jonna begynte å presse Gisela til å stjele hemmelige opplysninger om Høgbergsaken fra PST mot at de ikke drepet Dan Wester, ga hun etter. Hun følte etter hvert at det var hennes skyld at mye gikk galt. (for eksempel Caneiris død og påkjørselen av Solveig og barna) følte hun at hun ikke greide å leve med dette. Hun så Jonna som årsaken til ondskapen og tok derfor beslutningen om å ofre seg selv for å fjerne Jonna.

Hvorfor trodde man han som ble skutt på T-banen i sentrum hadde "blitt leiet inn" og at han skulle ta livet av herren som til slutt dyttes foran toget?

Hva var årsaken til at vg journalisten ble forsøkt drept?

Svar til Stian: Mannen som ble drept på T-banen, Garba hadde med seg bilder av Melbye og et attentatsvåpen. Han var en leiemorder. Det viste seg at det var Sigrid som hadde tatt bildene av Melbye som Garba hadde på seg da han døde. Det kunne bli avslørt at Garba hadde oppdraget fra MFA. Nå viste det seg senere at han ikke skulle ta livet av Melbye men The Comander som han trodde at Melbye skulle føre han til.

Jeg lurer på hvordan det gikk med Øystein og Solveig. Hvorfor drepte Gisela seg selv og Jonna. Ja, og ble Høgberg straffet .

Svar til Undrende: Øystein ble tatt av som fredsforhandler og stilt for retten for drap på sin tidligere kone og diamantsmuglingen. Solveig ble frisk igjen. De andre spørsmålene er besvart i tidligere spørsmål.

Er det mulig at det kommer en ny sesong av dette fantastiske dramaet?

Svar til Martin: Det vurderer vi, men ingenting er bestemt ennå.

Vi ser en norsk ambasade, men ingen norsk uniformerte ambasadevakter?

Synes det lukter hunter sessong 3 her jeg? Litt slik åpen slutt ala qt jonna tydligvis burde/kan godt ha omkommet, men hva med gisela? også en annen ting vi ser en norsk ambasade, men ingen norsk uniformerte ambasadevakter?

Svar til Hugo: Inne på den norske ambassaden i Sør Afrika er sikkerhetsvaktene sivile. I tillegg så har delegasjonene sine egne livvakter. Området rundt er sikret med høye gjerder og overvåkningssystemer.

Smuglet diamanter, javel, men hvorfor visste eksen dette?

Smuglet diamanter, javel, men hvorfor visste eksen dette? Og hvorfor kunne de presse ham etterpå, og hvorfor ble svigerfaren hans drept for det, og hva hadde dette med selskaper med samme eiere og fusjoner og triks å gjøre? Og hvor ble Pia Tjelta av?

Svar til Per: Eksen visste dette fordi hennes fetter Philip Feirrera var involvert i dette før han ble drept i 2002. Eksen truer med å gå ut med dette hvis hun ikke får større økonomiske bidrag fra Øystein. Hvis dette skulle bli kjent ville han miste sin diplomatstatus og fredsmeglerposisjon. Det ville true fredsprosessen. Når Solveig fikk vite dette i et brev fra Isabel (eksen) viste hun dette til sin far som etter dette prøvde å finne ut om det var sant. Han ble drept fordi han ville gjøre noe med dette. Høgberg bestilte drapet på Melbye fordi også Høgberg ville bli rammet om det skulle bli ble kjent. Høgberg var i ferd med å arrangere Tangenkonsernets største satsning i oljeeventyret i Nigeria. Det måtte ikke stoppes av Høgberg og Sæthers fortid som diamantsmuglere. Sigrid Evjen vil fortsette som oppsøkende journalist og kanskje senere avsløre sannheten om Tangenkonsernet.

Drepte Øystein Sæther ekskona?

Eller var det et ulykkestilfelle slik han påsto?

Svar til Sungame: Dette får vi aldri vite helt sikkert. Men jeg tror at de kranglet voldsomt og at Øystein slo eller dyttet henne slik at hun falt ned steintrappa. Sånn sett så er det et uaktsomt drap. Han tilkalte heller ikke ambulanse for å redde henne.

Overraska over at spanerne også er med på arrestasjoner.

Da veit jo alle at de er politi til slutt, og kan ikke infiltrere kiminelle miljøer. Er det sånn i virkeligheten også? Trykka Gisela på bilbltet til både Jonna og seg sjøl?

Svar til MGj: Det er forskjell på spanere og infiltratører. Spanerne er offisielt sivile politifolk, de skal se ut som folk flest men det er ikke hemmelig at de er politi. De pågriper når det er nødvendig. Gisela utløste på både Jonna og sitt eget bilbelte.

Kulturstrøm

 • Historisk rettssak i bokbransjen

  Gyldendal skuldar Jørn Lier Horst for å selje piratkopiar av bøker han har skrive sjølv. Horst er ueinig. I dag starta rettssaka mellom dei to gigantane. Ifølgje Agnes Moxnes, kulturkommentator i NRK, vil dommen ha stor betyding for den som vinn.

 • Sinnataggen tilbake på plass

  Sinnataggen er tilbake i Vigelandsparken, etter at den lille statuen ble utsatt for hærverk natt til tirsdag 6. april. Skulpturen er restaurert og ble tirsdag plassert tilbake på broen i parken, det melder Kulturetaten i Oslo i en pressemelding.

  Sinnataggen på plass igjen
  Foto: Marte Grette, Vigelandsmuseet
 • Festivalen Findings flyttes

  Findings 2021 flyttes til 10. og 11. september, og går av stabelen på Bislett Stadion i Oslo. Den nederlanske artisten Tiësto er første bekreftede artist.