Hopp til innhold

Knutbydrapet blir teater

En av Sveriges mest omtalte rettssaker gjennom tidene blir nå teater.

ARKIV Helge Fossmo

Knutby-pastoren Helge Fossmo ble dømt til livstid i fengsel. Nå blir livet i menigheten til teater.

Foto: Passregisteret / SCANPIX

I det nyskrevne teaterstykket "Knutby - Gud, sex och lydnad" er alle ingredienser med: Drap, et drapsforsøk, et mistenkt drap, en pastor, en praktikant og Kristi Brud.

Les også: Succéförfattaren Loe skriver barnbok - om Knutby

Dømt til livstid

Barnepiken Sara Svensson

- Helge var spesiell og Gud hadde egne regler for ham, sa barnepiken Sara Svensson under ankesaken. Hun ble dømt for å ha utført drapet på pastorens første kone, og for drapsforsøket på en nabo.

Foto: Birgitta Schölander /SCANPIX / SCANPIX

Det svinger når menigheten i Knutby øver inn Livets Ord-medlem Carolas Grand prix-slager "Evighet". Men stykket er ingen trivelig musikal. Det handler om livet i den isolerte sekten av Filadelfia-meningheten i Knutby, et tettsted ikke langt fra Uppsala.

Menigheten ble kjent langt utover Sveriges grenser etter drapet og drapsforsøket som rystet hele Sverige i 2004. Den norsk-svenske pastoren Helge Fossmo ble dømt til livstid i fengsel for å ha planlagt og medvirket til drapet på kona si, og drapsforsøket på naboen.

Barnepiken brøt sammen

Stor interesse

Om få dager er det premiere. Skal vi dømme etter forhåndsinteressen, kommer historien om drap, sex og lydighet i sekten i Knutby til å bli et godt besøkt teaterstykke.

Teaterstykket er skrevet av av Malin Lagerlöf. Hun mener det er på tide at en slik historie kommer til scenen.

- Teaterne forventes å holde på med saker som skjedde for 50 eller 100 år siden. Det er greit, men jeg synes det er synd at det skal være slik. Dette ligger for nært tidsmessig for mange. Men jeg mener teaterne bør være opptatt med saker som er aktuelle i dag. Det er viktig, sier Lagerlöf.

(Artikkel fortsetter under bildet)

Her bodde Helge Fossmo og hans kone

Den norske pinsevennpastoren Helge Fossmo og hans første kone bodde i dette huset, der drapet fant sted.

Foto: Björn Larsson Ask / SvD / SCANPIX / SCANPIX

Lydighet

Linus Tunström er teatersjef på Uppsala Stadsteater. Han mener historien i seg selv er interessant, men er mest opptatt av temaet lydighet.

- Hva er det som gjør at mennesker frivillig slipper på integritet og selvstendig tenkning, for å gå inn i et felles tenkningsmønster - om det nå er politisk eller religiøst, spør teatersjefen.

Livet i Knutby

Malin Lagerlöf har tatt utgangspunkt i livet i Knutby fram til drapet - de tolv årene da det mistenkelige dødsfallet til Pastor Fossmos første kone tilsynelatende var det eneste som brøt idyllen.

- Jeg tror det kan være herlig å være en del av Knutby. Jeg tror man kan ha det fint når man bor tett ved siden av hverandre og spiser middag med hverandre. Problemene kommer hvis man setter spørsmålstegn ved noe, og tviler. Men det er viktig å tvile, og ha muligheten til å stille spørsmål, sier Lagerlöf.

Knutby-drap selger i Sverige

Skeptiske til drapslitteratur

Lager film om Knutby-drapene

Hva synes du om at Knutby-saken blir teater? Si din mening!

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.