Hopp til innhold

Lager film om Knutby-drapene

Svensk TV4 lager film om Knutby-drapene som rystet både Sverige og Norge for fire år siden. Kriminaljournalist og regissør, Carina Swärd, sitter på uavdekket materiale. Hun mener sekten fortsatt er farlig.

Huset til Helge Fossmo

Den norske pinsevennpastoren Helge Fossmo ble i januar 2004 pågrepet for drapet på sin 23 år gamle kone. De to bodde i dette huset, hvor drapet fant sted.

Foto: Björn Larsson / Scanpix

En saus av drap, religion, sex og sjalusi - samt en kvinne som kalte seg Kristi Brud. Pastor Helge Fossmo ble dømt til livsvarig fengsel for medvirkning til drap i Knutby-saken.

- Enda merkeligere enn tidligere avslørt

Karin Swärd lager nå film om saken, fordi hun mener hele sannheten om sekten i Knutby må fram.

- Jeg vil ikke si at vi antyder at flere er innblandet i mordet. Det verken kan, eller vil vi. Det vi derimot kommer til å vise er at forholdene rundt mordet, og hvordan de innblandede agerte, er enda merkeligere enn hva som tidligere er avslørt.

- En kjempeutfordring

Videoopptak som aldri har vært vist før, fra sektmiljøet og politiets telefonavlytninger, skal med i filmen. Regissøren innrømmer at det kan bli vanskelig.

- Prosjektet er en kjempeutfordring. Det er veldig mye vi må tenke på, vi får bare håpe at vi lykkes tilslutt. Én utfordring er hvem som skal portrettere de innblandede, etter som disse er i live. Vi har heller ikke spurt Knutby-forsamlingen om hva de synes om dette prosjektet, så vi aner ikke hvordan de vil reagere.

- Brennhett dokumentarisk materiale

Jakten på hvem som kan spille drapssakens hovedpersoner Åsa Waldau, Sara Svendson og Helge Fossmo har begynt, men scenene skal blandes med dokumentarisk materiale, forklarer den tidligere TV4 journalisten Karin Swärd.

- Det dokumentariske materialet er brennhett, og veldig viktig. Så å gjøre en ren fiksjon, ren dramatisering, hadde gjort historien svakere, sier hun.

På kino i 2009

Swärd har en fortid som kriminaljournalist og dekket i sin tid Olof Palme-saken, men debuterer som filmregissør. Filmen skal avsløre hvor farlige sektsamfunnet er.

- Det som griper oss i denne historien er jo spørsmålet om hvordan dette kunne skje. Og det faktum at lederne i Knutby-sekten fortsatt sitter som ledere, det er ingen som har gått av etter det som skjedde, sier hun.

Opptakene til Knutby-filmen starter i februar, og filmen skal vises på kino og tv i 2009.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober