NRK Meny
Normal

Klasserom i isen

Har du lyst til å bytte ut klasserommet med en spennende forskningsekspedisjon i Arktis? Nå har du sjansen.

Klasserom i Polhavet
Foto: Klasserom på isen

Synes du det høres spennende ut å være med på en ukelang forskningsekspedisjon i Arktis? Nå har du sjansen. En heldig Newton-seer vil i løpet av våren eller sommeren 2008 få sjansen til å være med en luftputebåt ut på drivisen i polhavet 250 kilometer nord for Svalbard og delta i den spennende isforskningen som foregår der.

Newtons utsendte

Newton utlyser i samarbeid med Det internasjonale polaråret og Naturfagsenteret , en konkurranse der du som leser dette kan få sjansen til å bli Newtons representant i pol-isen.

Den som blir plukket ut vil bli en av to elever som blir med luftputebåten ut i drivisen for å utføre banebrytende isforskning. Med på ferden bli to instruktører og turen vil vare i fem dager. I løpet av den tiden vil dere utføre helt reelle forskningsoppdrag som skal avdekke ny viten om Polhavet.

Les mer om forskningen og opplegget for turen på Klasserom på isen .

Søk før 1. mars

Ekspedisjonen vil trolig bli gjennomført i løpet av våren eller sommeren 2008. Siden dette er en ekte forskningsekspedisjon til et særdeles tøft og vanskelig tilgjengelig sted på kloden, kan dessverre ikke de yngste seerne våre delta. Søkerne til denne ekspedisjonen må enten være elev i 10. klasse på ungdomsskolen eller på videregående.

Hvis du mener du er den rette til å bli vår representant, må du melde deg på via påmeldingsskjemaet eller send en e-post til Newton . I påmeldingen må du skrive litt om hvorfor du har lyst til å delta, hvorfor vi bør velge akkurat deg til dette oppdraget, og hva en slik opplevelse vil bety for din framtid. Hvis du er spesielt interessert i realfag og har lyst til å studere i denne retningen senere, er det fint om du skriver litt om dette også.

Opplevelse for framtida

Fortell oss også litt om hva du tror du kan bruke denne unike opplevelsen til senere i livet og hvordan du kan fortelle om alt du opplever til klassen din og til lokalmiljøet ditt.

Søknaden bør være på en til to A4 sider, og den må være oss i hende innen 1. mars.

Når du melder deg på via påmeldingsskjemaet til det internasjonale polaråret må du gjerne skrive at du er spesielt interessert i å bli Newtons representant på turen, og hvis du ikke vil være det, er det som det står i beskrivelsen av opplegget, fortsatt flere vanlige elevplasser på turene.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK