Klasserom i isen

Har du lyst til å bytte ut klasserommet med en spennende forskningsekspedisjon i Arktis? Nå har du sjansen.

Klasserom i Polhavet
Foto: Klasserom på isen

Synes du det høres spennende ut å være med på en ukelang forskningsekspedisjon i Arktis? Nå har du sjansen. En heldig Newton-seer vil i løpet av våren eller sommeren 2008 få sjansen til å være med en luftputebåt ut på drivisen i polhavet 250 kilometer nord for Svalbard og delta i den spennende isforskningen som foregår der.

Newtons utsendte

Newton utlyser i samarbeid med Det internasjonale polaråret og Naturfagsenteret , en konkurranse der du som leser dette kan få sjansen til å bli Newtons representant i pol-isen.

Den som blir plukket ut vil bli en av to elever som blir med luftputebåten ut i drivisen for å utføre banebrytende isforskning. Med på ferden bli to instruktører og turen vil vare i fem dager. I løpet av den tiden vil dere utføre helt reelle forskningsoppdrag som skal avdekke ny viten om Polhavet.

Les mer om forskningen og opplegget for turen på Klasserom på isen .

Søk før 1. mars

Ekspedisjonen vil trolig bli gjennomført i løpet av våren eller sommeren 2008. Siden dette er en ekte forskningsekspedisjon til et særdeles tøft og vanskelig tilgjengelig sted på kloden, kan dessverre ikke de yngste seerne våre delta. Søkerne til denne ekspedisjonen må enten være elev i 10. klasse på ungdomsskolen eller på videregående.

Hvis du mener du er den rette til å bli vår representant, må du melde deg på via påmeldingsskjemaet eller send en e-post til Newton . I påmeldingen må du skrive litt om hvorfor du har lyst til å delta, hvorfor vi bør velge akkurat deg til dette oppdraget, og hva en slik opplevelse vil bety for din framtid. Hvis du er spesielt interessert i realfag og har lyst til å studere i denne retningen senere, er det fint om du skriver litt om dette også.

Opplevelse for framtida

Fortell oss også litt om hva du tror du kan bruke denne unike opplevelsen til senere i livet og hvordan du kan fortelle om alt du opplever til klassen din og til lokalmiljøet ditt.

Søknaden bør være på en til to A4 sider, og den må være oss i hende innen 1. mars.

Når du melder deg på via påmeldingsskjemaet til det internasjonale polaråret må du gjerne skrive at du er spesielt interessert i å bli Newtons representant på turen, og hvis du ikke vil være det, er det som det står i beskrivelsen av opplegget, fortsatt flere vanlige elevplasser på turene.

Kulturstrøm

 • Hvem vinner Amanda?

  Lørdag kveld er det duket for norske filmpriser under Amanda-showet i Haugesund. Flest nominasjoner har Hans Petter Molands film «Ut og stjæle hester» (10). Nominert for beste kvinnelig hovedrolle er Pia Tjelta, Ine Marie Wilmann og Ines Høysæter Asserson. Herrene som kan vinne er Jon Ranes (bildet), Tobias Santelmann og Preben Hodneland.

  Jon Ranes
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Hamar Arbeiderblad hacket

  Ukjente hackere overtok forsida til Hamar Arbeiderblads nettutgave fredag kveld, skriver medier24. Et bilde og teksten «Fuck ISIS - Stop the Waar» møtte leserne. Sjefredaktør Carsten Bleness sier avisa raskt fikk fjernet plakaten, og at de nå jobber med å styrke egen sikkerhet.

 • Operaverden delt om Domingo

  De store operahusene verden rundt avventer videre gransking av påstandene mot tenorstjernen Plácido Domingo om seksuell trakassering. Ni kvinner hevder Domingo har forlangt sex i bytte for oppdrag. Flere kvinner har også uttrykt støtte til Domingo.

  Sexual Misconduct Placido Domingo
  Foto: Bernat Armangue / AP