Hopp til innhold

Klassereisens ambivalens

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Etter 30 år er Lars Ove Seljestad tilbake som «visitor» på Sinkfabrikk i Odda. Den kritikkeroste forfatteren har lyst til å rive av den gule vesten når han står i fabrikken.

– Det kjennes unaturlig å komme tilbake her som «visitor».

Sosiolog og forfatter Lars Ove Seljestad er tilbake på Sinkfabrikken i Odda hvor han jobbet som skiftarbeider. Det er over tretti år siden han forlot smeltehytta.

– Det var jo jeg som ville flytte ut, men jeg vil på en måte være begge deler: En som hører til på fabrikken og en som har friheten til å forme livet sitt på en annen måte et annet sted i verden, forteller Lars Ove.

Han tar oss med på en reise i Odda.

Lars Ove Seljestad

Lars Ove Seljestad tilbake på fabrikken.

Foto: NRK

Drømte om noe «mer»

Et voksenliv og arbeidsliv som er renere og ryddigere enn som skiftarbeider i tungindustrien fristet. Lars Ove ville vekk fra asbestose og miljøgift. Han drømte om et rent og fint kontor, og om å leve av å lese og skrive bøker.

Og han fikk det som han ville. Lars Ove var innom akademia, men hadde lyst til å ha med hjertet i det han gjorde. Den voksne sosiologen ga ut fem bøker i løp av kort tid.

Glede og vemod

Det har rent mye vann ut i havet på de årene. Fabrikken har skaltet vekk mange fra den gamle generasjonen og Lars Ove kjenner knapt noen som er på jobb i dag.

Han kaster et langt blikk mot de moderne smeltehyttene, og sier at han føler glede og vemod.

– Glede over å treffe igjen noen av de gamle kollegaene, men vemod over å ha tatt et steg ut av noe du hadde en selvsagt tilhørighet i. Det er litt vondt å føle som fremmed på en måte, uten at du er helt fremmed.

– Det er det som er klassereisens grunnerfaring tenker jeg.

Jantelov

På vei ut av fabrikken treffer vi en gammel venn og kjent fagforeningsleder Terje Kolbotn. Lokalpatrioten Terje og gammel raddis Lars Ove har mye å snakke om.

Samtalen utarter seg til de kjente forfatterne som forlot Odda. Terje utrykker forståelse for forfattere som forlot Odda for «ingen blir jo profet i eget land».

– Det er allikevel et tankekors at det ser ikke ut som de flytter hjem igjen, sukker han.

Lars Ove nikker bekreftende og skyter inn:

– Jeg tror det er viktig å ha avstand og distanse til det lokalsamfunnet som har vokst inn i sjela di for å kunne lage ord eller tekst.

Lars Ove Seljestad og Terje

Lars Ove og Terje Kolbotn mimrer.

Foto: NRK

Begge ler godt, og snakker om Henrik Ibsen som reiste til Italia i raseri, og skrev de beste bøkene etter det.

– Jeg hører en viss bitterhet i det du sier, Terje?

– Jeg har ikke tenkt å skjelle ut verken Lars Ove, Frode Grytten, Marit Eikemo, Bjørn Ingvaldsen eller noen av de andre kjente. Men det finnes en viss holdning som stikker ganske dypt hos folk her at «du stakk og kan ikke komme tilbake her å fortelle oss og blande deg inn.» Litt sånn jantelov.

Har ikke glemt røttene sine

Selv om forfatteryrke gir mye frihet, tilgang på mye rødvin og en stemme i samfunnet, har ikke Lars Ove glemt røttene sine, forteller han.

– Jeg skriver alltid om arbeidsfolk. Jeg har lyst til å få fram betydningen og viktigheten av praktisk manuelt arbeid, noe som er underkjent i vårt samfunn. Jeg drar det inn i litteraturen og sier at dette også er litteratur.

– Og det er faen ta ikke alle som liker hos meg, det skal jeg lover deg!

Kulturstrøm

  • Endrar på Taylor Swift-billettar i Sverige

    Ticketmaster gjer endringar på billettane som er selde til konsertane Taylor Swift skal halde i Stockholm neste veke, melder Expressen.

    Dei rundt 200.000 selde billettane var personlege. Det vil seie at den som kjøpte billettane, også var den som måtte bruke dei i dåra.

    Ordninga fekk kritikk, og no har Ticketmaster snudd.

    – Arrangøren har fjerna den tidlegare regelen for å gjere det enklare for fansen å bruke billettane sine, skriv dei ein e-post til kjøparane.

    Taylor Swift opptrer i en rosa paljettdrakt på Monumental stadium på Eras Tour-konserten i Buenos Aires i Argentina i november i 2023.
    Foto: Natacha Pisarenko / AP
  • Det kan bli streik under filmfestivalen i Cannes

    Ei veke før filmfestivalen i Cannes startar, kan det bli streik i filmbyen, skriv NTB,

    Rundt 100 personar, blant dei kinomaskinistar, billettseljarar og pressekontaktar, protesterer mot lønns- og arbeidsvilkår.

    Dei seier at dei ikkje ønsker å sette festivalen i fare, men få merksemd rundt spørsmål dei har prøvd å løfte fram i lang tid.