Hopp til innhold

Klart for Amanda-fest!

Amandaprisene deles ut i Haugesund i kveld, og den norske filmbransjen har tatt på seg finstasen. Men hvem vinner?

Aksel Hennie og Tone Damli Aaberge før utdelingen av Amandaprisen 2009 i Haugesund fredag kveld

Aksel Hennie og Tone Damli Aaberge viser sin kjærlighet før kveldens Amanda.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Birger Vestmo

Filmpoliti Birger Vestmo

Foto: Nadia Frantsen

NRKs filmanmelder Birger Vestmo har sett på de nominerte i de viktigste kategoriene, og spår hvilke filmer som blir beæret, og hvilke mennesker som blir en Amandastatuett rikere.

Sundqvist favoritt

I kategorien ”årets norske kinofilm” blir det umulig å overse ”Max Manus”. Den er nominert sammen med ”Nord” og ”Jernanger”, og mens begge konkurrentene er solide filmer, er det usannsynlig at Amanda-juryen ikke skulle gi prisen til ”Max Manus”, som er sett av over 1.2 millioner nordmenn siden premieren i desember i fjor.

”Årets mannlige skuespiller” bør bli Bjørn Sundqvist. Han gjorde en formidabel rolletolkning som en gammel, forfyllet og angrende skipper i Pål Jackmans ”Jernanger”.

Men se opp for Aksel Hennie, som levendegjorde en historisk figur på forbilledlig måte i ”Max Manus”.

Kristoffer Joner var også solid i både ”Skjult” og ”Den siste revejakta”, men må nok finne seg i å forlate Amanda-showet uten pris i kveld.

Dyrholm imponerte

”Årets kvinnelige skuespiller” er i år en svært åpen og tøff kategori, med tre sterke skuespillerprestasjoner.

Trine Dyrholm imponerte i ”deUSYNLIGE”, Ingrid Bolsø Berdal skremte oss effektivt i ”Fritt Vilt II”, men personlig holder jeg Ellen Dorrit Petersen som favoritt. Hun spilte hovedrollen i Knut Erik Jensens stemningsfulle og poetiske film ”Iskyss”, basert på spiondømte Gunvor Galtung Haaviks skjebne.

Video nsps_upload_2009_8_21_21_14_35_2835.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Noen av de nominert til Amanda i kveld.

Amanda post mortem

Den mest spesielle Amanda-kategorien i år er ”årets beste filmmanus”. Avdøde Thomas Nordseth-Tiller fikk oppleve suksessen med ”Max Manus” før han døde av kreft i mai, bare 28 år gammel.

Han er nominert sammen med Karsten Fullu og Per Schreiner (”Kurt blir grusom”) og Erlend Loe (”Nord”), men de må nok forberede seg på å gå tomhendt hjem. Thomas Nordseth-Tiller fortjener en posthum Amanda!

Filmfiffen sitter samlet i Festiviteten i Haugesund. I løpet av kvelden får vi vite hvem som vinner i de 19 kategoriene, og du kan lese Vestmos kommentarer om hver enkelt vinner her på nrk.no etter hvert som prisene deles ut!

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters