Hopp til innhold

Buing for Hammerfest-film

Den tysk-norske spillefilmen «Nåde» er spilt inn i arktisk kulde i Hammerfest. I går var det gallapremiere under filmfestivalen i Berlin.

GERMANY-ENTERTAINMENT-FILM-FESTIVAL-BERLINALE -

Fra premierne av filmen «Nåde» i Berlin.

Foto: GERARD JULIEN / Afp

Så langt har filmen fått blandet mottakelse.

- Under pressevisningen var det over hundre journalister, og mens noen av dem klappet var det også faktisk noen som buet, sier NRKs reporter Eirin Venås Sivertsen, som er på filmfestivalen i Berlin.

Deltar i hovedkonkurransen

Filmen handler om en tysk familie som flytter til en av verdens nordligste byer. Der snur en ulykke livet deres på hodet. «Nåde» deltar i hovedkonkurransen om de gjeve gull- og sølvbjørnene som deles ut lørdag, og har norsk premiere i løpet av andre halvdel av 2012.

- De store internasjonale filmbladene synes det er en vakker film, men mener at en ikke kommer ordentlig inn på karakterene. Samtidig er det noen tyske kritikere som skriver at de er svært fornøyd og at de håper filmen vil vinne Gullbjørnen, sier Sivertsen.

Se Filmbonanzas innslag fra innspillingen av filmen.

Artikkelens fortsetter under bildet.

GERMANY-ENTERTAINMENT-FILM-FESTIVAL-BERLINALE -

Hovedrolleinnehaverne Birgit Minichmayr Jürgen Vogel.

Foto: JOHN MACDOUGALL / Afp

Streng kulde

I forbindelse med premieren i Berlin fortalte de tyske skuespillerne om opptakene.

– Hadde du ikke på deg hansker i 15 minutter, så måtte du tine opp hendene dine. Hvordan kan jeg si replikkene mine om leppene mine er sammenfrosset? Skuespillet blir helt annerledes, sa en av de tre tyske hovedrolleinnehaverne, Jürgen Vogel, da han presenterte filmen.

Hans kone spilles av Birgit Minichmayr.

– Jeg ble deprimert av mørket. Jeg tror ikke jeg hadde klart å bo der i lengden. På toppen av det kom kulda, sa Minichmayr som lærte seg norsk på sju uker.

Gjensidig ros

Stig Henrik Hoff

Stig Henrik Hoff

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Den norske produsenten Kristine Knudsen satt på podiet sammen med Vogel og Minichmayr. I salen satt Maria Bock, Stig Henrik Hoff og Iren Reppen. Ane Dahl Torp var borte fordi hun «er veldig gravid og er forkjøla», ifølge Vogel.

Stig Henrik Hoff ble kalt opp på scenen for å si noen ord om hvordan det var å spille inn filmen med det tyske teamet.

– De tok godt vare på oss. Matthias er den beste regissøren jeg har arbeidet med. Det var moro å jobbe med tyske skuespillere, særlig når de prøver å snakke norsk. Vi er veldig glad i hverandre, sa han.

Minichmayr kvitterte med å si at hun også var imponert over spillet til sine norske kolleger.

– Det var en helt annerledes metode å spille på. Den er mye mer naturlig. Jeg fikk aldri følelsen av at vi spilte teater som jeg ofte gjør med tyske skuespillere. Vi lærte av dem, sa den tyske stjernen.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor