Hopp til innhold

Klagestorm til NRK etter at Faten får bruke hijab

På et døgn har NRK mottatt over tusen klager. – Denne saken er foreløpig den med nest flest klager til Kringkastingsrådet noensinne, sier Erik Skarrud i NRK.

Valg 2017 VALG 2017

TAR VALGET: I «Faten tar valget» følger vi Faten Mahdi al-Hussaini som velger hvilket parti hun skal stemme på.

Foto: Julia Naglestad / NRK / Julia Naglestad / NRK

TV-programmet «Faten tar valget» hvor vi følger Faten Mahdi al-Hussaini som bestemmer seg hvilket parti hun vil stemme på i stortingsvalget, har skapt debatt. Mahdi al-Hussaini bærer hijab i satsingen.

I går meldte Vårt Land at Line Konstali, informasjonsleder i den norske misjonsorganisasjonen HimalPartner, klager NRK inn for Likestillings og diskrimineringsombudet (LDO) for å nekte kors, men tillate hijab i aktualitetsprogrammer.

Erik Skarrud

KLAGESTORM: Sekretær i Kringkastingsrådet, Erik Skarrud, sier de har mottatt over tusen klager.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Bakgrunnen er blant annet saken fra 2013 hvor programleder Siv Kristin Sællmann ikke fikk bære et smykke med kors under nyhetssending. Saken ble klaget inn til Likestillings- og diskrimineringsnemnda, og NRK fikk medhold. Nå har Likestillingsombudet mottatt 60 henvendelser om Fatens bruk av hijab i NRK-programmet, ifølge VG, og ombudet støtter NRK.

– Så langt har vi fått over tusen klager, det er ikke godt å si hvor det stopper, sier sekretær i Kringkastingsrådet, Erik Skarrud.

I klagene mener folk at det er en forskjellsbehandling når en programleder i nyhetene ikke fikk bruke kors under sending, mens hijab nå brukes i et aktualitetsprogram.

– De mener hijab er et religiøst plagg og at det bør likebehandles, sier Skarrud.

Saken er foreløpig den som har fått nest mest klager i Kringkastingsrådet noen gang. Den som har fått aller flest klager er Skavlan intervjuet med Sverigedemokratenes partileder Jimmie Åkesson i 2015.

Representerer seg selv

Etikkredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk, sier det er forskjell på et program hvor hovedpersonen subjektivt representerer seg selv, og en nyhetssending.

Per Arne Kalbakk

NØYTRAL NYHETSFORMIDLING: Etikkredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk, sier det er forskjell på Fatens rolle og en nyhetsprogramleders rolle.

Foto: NRK

– Hun har en helt annen rolle enn det en nyhetsprogramleder har. Som nyhetsprogramledere representerer de ikke seg selv – de representerer NRKs nyhetsformidling, og den skal fremstå uavhengig og upåvirket av andre interesser.

– Faten har en helt annen rolle. Serien handler bare om hennes personlige oppfatninger og hun representerer kun seg selv som velger.

Kalbakk sier at NRK aldri har hatt noe generelt forbud mot at journalister og programledere kan ha på seg religiøse symboler.

Kulturstrøm

 • Salman Rushdie om angrepet: – Voldsomt

  Forfatter Salman Rushdie har gitt sitt første intervju etter angrepet i New York i fjor. –Det var et voldsomt angrep, sier han til avisen The New Yorker.

  Rushdie holdt et foredrag om kunstnerisk frihet, da han ble angrepet med kniv på scenen. Forfatteren har mistet synet på det ene øyet, og har fått nedsatt førlighet i den ene hånden. Til avisen forteller han at han skriver litt saktere etter angrepet. Nå i vår er Salman Rushdie aktuell med boken «Seiersbyen», som kommer på norsk i mars.

  Salman Rushdie
  Foto: Hallgrim Haug / NRK Brennpunkt
 • Besøksrekord for Deichman

  Bibliotekene i Oslo hadde 4,6 millioner besøkende i 2022. Det er en økning på 1,5 millioner sammenlignet med normalåret 2019. I tillegg fikk bibliotekene 48 000 nye lånere.

  I året som gikk bidro Deichmans 24 biblioteker, spesialavdelinger og pilotprosjekter til veksten. Det nye hovedbiblioteket er hovedgrunnen til den store veksten, men også nyoppussede lokalbibliotek bidro til at flere bruker Oslos folkebibliotek.

 • «Ellos Eatnu – La elva leve» vant to priser på filmfestivalen i Göteborg

  Den norske filmen «Ellos Eatnu – La elva leve» mottok lørdag kveld både publikumsprisen og kritikerprisen på filmfestivalen i Göteborg.

  Den var en av to norske filmer som deltok i den nordiske konkurransen Nordic Dragon Award, og endte opp med å være den filmen festivalpublikummet satte størst pris på.

  Festivalen i Göteborg er Nordens største filmfestival.

  Den norske filmen om Altasaken har artist Ella Marie Hætta Isaksen i hovedrollen.

  – Den setter dagsordenen og gir ny forståelse for et samisk perspektiv på norsk politikk og kraftutbygging, det er fantastisk at både publikummet og kritikerne verdsetter dette så høyt, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

  Filmen vant Den internasjonale filmkritikerorganisasjonen FIPRESCI sin pris. I juryens begrunnelse står det blant annet at «På mesterlig vis formidler filmen den sorgen som ble forårsaket av truslene om forsvinnende kultur og tap av identitet, språk og familiebånd».(NTB)

  Ellos eatnu - La elva leve
  Foto: Mer Filmdistribusjon

Flere kulturnyheter