NRK Meny
Normal

Klagestorm til NRK etter at Faten får bruke hijab

På et døgn har NRK mottatt over tusen klager. – Denne saken er foreløpig den med nest flest klager til Kringkastingsrådet noensinne, sier Erik Skarrud i NRK.

Valg 2017 VALG 2017

TAR VALGET: I «Faten tar valget» følger vi Faten Mahdi al-Hussaini som velger hvilket parti hun skal stemme på.

Foto: Julia Naglestad / NRK / Julia Naglestad / NRK

TV-programmet «Faten tar valget» hvor vi følger Faten Mahdi al-Hussaini som bestemmer seg hvilket parti hun vil stemme på i stortingsvalget, har skapt debatt. Mahdi al-Hussaini bærer hijab i satsingen.

I går meldte Vårt Land at Line Konstali, informasjonsleder i den norske misjonsorganisasjonen HimalPartner, klager NRK inn for Likestillings og diskrimineringsombudet (LDO) for å nekte kors, men tillate hijab i aktualitetsprogrammer.

Erik Skarrud

KLAGESTORM: Sekretær i Kringkastingsrådet, Erik Skarrud, sier de har mottatt over tusen klager.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Bakgrunnen er blant annet saken fra 2013 hvor programleder Siv Kristin Sællmann ikke fikk bære et smykke med kors under nyhetssending. Saken ble klaget inn til Likestillings- og diskrimineringsnemnda, og NRK fikk medhold. Nå har Likestillingsombudet mottatt 60 henvendelser om Fatens bruk av hijab i NRK-programmet, ifølge VG, og ombudet støtter NRK.

– Så langt har vi fått over tusen klager, det er ikke godt å si hvor det stopper, sier sekretær i Kringkastingsrådet, Erik Skarrud.

I klagene mener folk at det er en forskjellsbehandling når en programleder i nyhetene ikke fikk bruke kors under sending, mens hijab nå brukes i et aktualitetsprogram.

– De mener hijab er et religiøst plagg og at det bør likebehandles, sier Skarrud.

Saken er foreløpig den som har fått nest mest klager i Kringkastingsrådet noen gang. Den som har fått aller flest klager er Skavlan intervjuet med Sverigedemokratenes partileder Jimmie Åkesson i 2015.

Representerer seg selv

Etikkredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk, sier det er forskjell på et program hvor hovedpersonen subjektivt representerer seg selv, og en nyhetssending.

Per Arne Kalbakk

NØYTRAL NYHETSFORMIDLING: Etikkredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk, sier det er forskjell på Fatens rolle og en nyhetsprogramleders rolle.

Foto: NRK

– Hun har en helt annen rolle enn det en nyhetsprogramleder har. Som nyhetsprogramledere representerer de ikke seg selv – de representerer NRKs nyhetsformidling, og den skal fremstå uavhengig og upåvirket av andre interesser.

– Faten har en helt annen rolle. Serien handler bare om hennes personlige oppfatninger og hun representerer kun seg selv som velger.

Kalbakk sier at NRK aldri har hatt noe generelt forbud mot at journalister og programledere kan ha på seg religiøse symboler.

Kulturstrøm

  • Første rivetillatelse er gitt

    Plan- og bygningsetaten har gitt tillatelse til å rive regjeringsbygg 4 og Møllergata 17, de første tillatelsene som er gitt til det nye regjeringskvartalet. Etaten har ikke fått inn merknader til riving av disse to byggene.

  • Jakob Oftebro spiller Peer Gynt

    Det er nå endelig klart at Jakob Oftebro skal spille Peer Gynt på Gålå i august. Oftebro ble brannskadet under filminnspilling og det var usikkert om han kunne spille på Gålå. – Jeg gleder meg til å stå på scenen på Gålå med pappa og alle aktørene en gang til, sier Jakob Oftebro i en pressemelding.