Hopp til innhold

Klagestorm til NRK etter at Faten får bruke hijab

På et døgn har NRK mottatt over tusen klager. – Denne saken er foreløpig den med nest flest klager til Kringkastingsrådet noensinne, sier Erik Skarrud i NRK.

Valg 2017 VALG 2017

TAR VALGET: I «Faten tar valget» følger vi Faten Mahdi al-Hussaini som velger hvilket parti hun skal stemme på.

Foto: Julia Naglestad / NRK / Julia Naglestad / NRK

TV-programmet «Faten tar valget» hvor vi følger Faten Mahdi al-Hussaini som bestemmer seg hvilket parti hun vil stemme på i stortingsvalget, har skapt debatt. Mahdi al-Hussaini bærer hijab i satsingen.

I går meldte Vårt Land at Line Konstali, informasjonsleder i den norske misjonsorganisasjonen HimalPartner, klager NRK inn for Likestillings og diskrimineringsombudet (LDO) for å nekte kors, men tillate hijab i aktualitetsprogrammer.

Erik Skarrud

KLAGESTORM: Sekretær i Kringkastingsrådet, Erik Skarrud, sier de har mottatt over tusen klager.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Bakgrunnen er blant annet saken fra 2013 hvor programleder Siv Kristin Sællmann ikke fikk bære et smykke med kors under nyhetssending. Saken ble klaget inn til Likestillings- og diskrimineringsnemnda, og NRK fikk medhold. Nå har Likestillingsombudet mottatt 60 henvendelser om Fatens bruk av hijab i NRK-programmet, ifølge VG, og ombudet støtter NRK.

– Så langt har vi fått over tusen klager, det er ikke godt å si hvor det stopper, sier sekretær i Kringkastingsrådet, Erik Skarrud.

I klagene mener folk at det er en forskjellsbehandling når en programleder i nyhetene ikke fikk bruke kors under sending, mens hijab nå brukes i et aktualitetsprogram.

– De mener hijab er et religiøst plagg og at det bør likebehandles, sier Skarrud.

Saken er foreløpig den som har fått nest mest klager i Kringkastingsrådet noen gang. Den som har fått aller flest klager er Skavlan intervjuet med Sverigedemokratenes partileder Jimmie Åkesson i 2015.

Representerer seg selv

Etikkredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk, sier det er forskjell på et program hvor hovedpersonen subjektivt representerer seg selv, og en nyhetssending.

Per Arne Kalbakk

NØYTRAL NYHETSFORMIDLING: Etikkredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk, sier det er forskjell på Fatens rolle og en nyhetsprogramleders rolle.

Foto: NRK

– Hun har en helt annen rolle enn det en nyhetsprogramleder har. Som nyhetsprogramledere representerer de ikke seg selv – de representerer NRKs nyhetsformidling, og den skal fremstå uavhengig og upåvirket av andre interesser.

– Faten har en helt annen rolle. Serien handler bare om hennes personlige oppfatninger og hun representerer kun seg selv som velger.

Kalbakk sier at NRK aldri har hatt noe generelt forbud mot at journalister og programledere kan ha på seg religiøse symboler.

Kulturstrøm

 • «En roadtrip på jakt etter smørbrød»

  – Helle Helles litterære styrke er å skrive om eksistensielle brak uten å beskrive dem med ord. Hun holder seg til alminnelige mennesker og beveger seg på overflaten, på utsiden.

  – I roman etter roman har hun skrevet seg gjennom brudd, død og selvrealisering ved å skildre banale gjøremål. Men uroens sugende svelg er aldri langt unna, skriver NRKs litteraturkritiker Anne Cathrine Straume om Helle Helles nye roman «Hafni forteller».

 • Ingeborg Volan blir ny direktør i Gyldendal Litteratur

  Volan kommer fra stillingen som administrerende direktør for De norske Bokklubbene. Hun har tidligere redaktør- og ledererfaring fra blant annet Dagens Næringsliv, NRK og Adresseavisen, skriver Gyldendal i en pressemelding.

 • Ikke-binær debutant om sin turbulente oppvekst

  – Det bevegelige og udefinerbare manifesterer seg i «Blodbok». Romanen er smart og plump, sår og selvopptatt, skarp og reflektert. Og under binder røttene tross alt historiene sammen, skriver NRKs litteraturkritiker Anne Cathrine Straume om Kim de l'Horizons første roman «Blodbok».