Klager TV 2 inn for PFU på grunn av Farmen-genseren

Carl-Erik Grimstad klager TV 2 inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) etter bråket rundt Farmen-genseren.

Gaute Grøtta Grav i Farmen-genseren

TV 2 får kritikk for Gaute Grøtta Gravs bruk av den brune Farmen-genseren. Grøtta Grav er barndomsvenn med markedssjefen på fabrikken som har laget genseren.

Foto: Alex Iversen / TV 2

Carl-Erik Grimstad

Carl-Erik Grimstad

Foto: Geirr Larsen / NRK

Ekspert på pressetikk, Carl-Erik Grimstad, mener at TV 2 bryter tekstreklameplakaten og driver med skjult reklame i realityprogrammet «Farmen».

Han har nå bestemt seg for å klage TV 2 inn for PFU for eksponeringen av Farmen-genseren i programmet.

– Det dreier seg om medienes troverdighet. TV 2 selger lisens på en genser til en fabrikk som TV 2 har et kommersielt samarbeid med. Dette vet ikke seeren, sier Grimstad.

Saken om Farmen-genseren ble først omtalt i VG, og dreier seg om et innslag fra Rauma ullvarefabrikk i forrige episode av «Farmen».

Programleder Gaute Grøtta Grav er barndomsvenn med markedssjefen på fabrikken.

– Skjult reklame

Fabrikken har også utviklet «Farmen-genseren» i samarbeid med TV 2, en brun strikkegenser som Grøtta Grav har på seg i programmet.

Så langt har de solgt mønster og garn til flere tusen gensere

– Programlederen går rundt i denne genseren. Det vil si at han reklamerer for et produkt som Rauma ullvarefabrikk og TV 2 har gått sammen om. Da har vi med skjult reklame å gjøre, sier Grimstad.

Han mener å se en tendens til at TV-stasjonene blir stadig mer løsslupne i sitt syn på produktplassering, og mener de til stadighet bryter regelverket.

– Her har vi med en rekke bestemmelser i markedsføringsloven og kringkastingsloven å gjøre. TV 2 har beveget seg inn på veldig tynn is i denne saken, sier Grimstad.

Presseansvarlig i TV 2, Alex Iversen, sier til NRK at de tar Grimstads PFU-klage til etterretning.

Kulturstrøm

 • Gazprom overtar russiske Vkontakte

  Det statlig eide russiske gasselskapet Gazprom tar over det russiske svaret på Facebook, Vkontakte. Kjøpet av det populære sosiale mediet blir sett på som et ledd i myndighetenes ambisjon om å ta kontroll over medier og internett, melder AFP/NTB.

 • Nepal krever tilbake kunst

  Nepal krever å få kunstskatter tilbake fra Vesten. – Vi har tomme templer, altere og pidestaler, skriver nepalske aktivister. Nå ber de museer om å levere tilbake stjålne kulturskatter. Få har meldt seg.

 • Vanity Fair hyller Trier-film

  Vanity Fairs hovedkritiker, Richard Lawson, kårer «Verdens verste menneske» til årets beste film. Lawson beskriver filmen av Joachim Trier, med Renate Reinsve i hovedrollen, som selskapelig, vemodig, stilig og vinnende.

  «Verdens verste menneske» troner øverst på de beste filmene fra 2021, etterfulgt av Oscar-håpene Ryusuke Hamaguchs «Drive My Car» og Jane Campions «The Power of the Dog».

  Verdens verste menneske
  Foto: Oslo Pictures / SF Studios