Hopp til innhold

Designbutikk mener Dorthe Skappel utnytter norsk design

Dorthe Skappel har sammen med døtrene hatt suksess med «Skappel-genseren». Flere mener genseren er kopiert fra en norsk designbutikk. – Oppførselen er ganske drøy, sier daglig leder i Freudian Kicks.

to modeller avbildet med samme genser

Ullgenseren fra Freudian Kicks (til venstre) ble brukt av Dorthe Skappel da hun var programleder i TV-programmet STIL, blant annet da pressebildene skulle tas. Senere kom oppskriften til Skappelgenseren på datterens blogg (tegningene til høyre).

Foto: Freudian Kicks/TV2/Maria Holzweiler Skappel

Maria Skappel Holzweiler la ut strikkeoppskriften til «Skappelgenseren» på bloggen sin i begynnelsen av juni. Oppskriften ble raskt populær, så populær at garnbutikkene gikk tomme for det spesielle alpakka-garnet som ble anbefalt av Skappel-jentene.

For å etterkomme den voldsomme etterspørselen, startet Maria og Marthe Skappel opp selskapet Sister Act AS, som selger strikkekit med garn og strikkepinner til 900 kr, det som trengs for å lage genseren.

Startpakken har vært svært ettertraktet og i slutten av forrige uke var nettsiden nede på grunn av stor pågang.

strikkegenser

Maria Holzweiler Skappel la ut en håndskrevet strikkeoppskrift på bloggen sin etter at nysgjerrige lesere hadde sett genseren brukt av Maria selv, samt søsteren Marthe Skappel.

Foto: mariaskappel.no

Fant visse likheter

«Selg genseren under eget navn, tjen penger, få masse medieoppmerksomhet av ukritiske motejournalister over hele landet med en historie om at den ble unnfanget som mammas strikkeprosjekt i romjulen 2011, publiser “oppskriften”, og få enda mer oppmerksomhet. »

Det skriver Christian Forsberg, sjefredaktør i Natt&Dag, i en kommentar hvor han mer enn antyder at Skappel-genseren er en direkte kopi av en genser designet av norske Freudian Kicks.

Designbutikken Freudian Kicks ligger i Posthallen i Oslo, og fører en rekke internasjonale og skandinaviske klesmerker. De har også et eget merke, med samme navn som butikken.

– Drøy oppførsel

veske med garn og strikkepinner

Skappel-døtrene selger et strikkekit med oppskrift, garn, pinner og bærenett til 900 kroner.

Foto: mariaskappel.no

Simen V Eriksen, daglig leder i Freudian Kicks, mener også at designet på de to genserne er påfallende likt. At Dorthe Skappel er blitt inspirert av deres design, synes han ikke er så problematisk.

Men han reagerer på at Skappelgenseren blir promotert som Skappels egen design.

– Uansett hvilken bransje man er i så finnes det uskrevne regler for hvordan man kommuniserer et produkt, særlig et produkt med tydelig inspirasjon fra andre.
Hvis avstanden til opphavet er kort, så er man gjerne tydelig på at man står på andres skuldre. I tilfellet med Skappelgenseren, synes vi oppførselen er ganske drøy.

– Hva er det som er drøyt?

– At det ikke blir nevnt et eneste sted hvor inspirasjonen til designet er hentet fra. Hadde hun skrevet på bloggen sin at hun prøvde sin mors genser fra Freudian Kicks, ble veldig glad i den og lagde et strikkemønster inspirert av den, så hadde det vært mye bedre, sier Eriksen.

Brukt i TV-program

Det er ikke å støtte opp under norsk design, men å utnytte ny, norsk design.

Simen V Eriksen, daglig leder, Freudian Kicks

Han mener Dorthe Skappels rolle i TV-programmet STIL, gjør saken ekstra spesiell.

TV2-programmet, med Skappel og Mariann Thommasen som programledere, handlet om norsk design og mote. Skappel brukte Freudian Kicks-genseren ved flere anledninger da programmet gikk på skjermen i vår.

mariann thomassen og dorthe skappel poserer i klesbutikk

I programmet STIL utforsket Mariann Thomassen og Dorthe Skappel nordmenns forhold til mote og personlig stil.

Foto: TV2


– Det er et stort paradoks at Skappel, som frontfigur i et program for å støtte norsk design, promoterer en tydelig etterligning av et produkt som er blitt eksponert i programmet. Det er ikke å støtte opp under norsk design, men å utnytte ny, norsk design. Det hele er ganske spesielt, og kan ikke betegnes som god stil.

– Strikkegenseren har et ganske enkelt snitt. Hvorfor tror dere at designet på Skappelgenseren er hentet fra dere?

– Vi tror ikke at vår genser er den eneste i strikkehistorien med akkurat dette snittet. Men våre designere designet den fra scratch våren 2011, og vi kjenner ikke til en identisk genser.

– Dorthe Skappel kjøpte to av våre gensere i desember 2011. Ca et halvt år senere markedsfører hun en genser som umiddelbart ser svært lik ut i silhuett, hals, skuldre, ermer, splitt, maskestørrelse, retning på strikk og enderibb. Vi registrerer at Skappel har strikket noen av sine gensere noe lengre, sier Simen V Eriksen i Freudian Kicks.


Flytende grenser

Sort hvitt bilde av Sissel Hoffengh med sort genser og lyst hår.

- Hvis man er inspirert av andre, er det ingen skam å innrømme det, sier Sissel Hoffengh, mangeårig motekommentator i Dagsavisen.

Foto: Hilde Unosen

Sissel Hoffengh, motejournalist i Dagsavisen, synes også genserne er påfallende like.

- Det er ingen tvil om genserne ligner. Når hun har posert i genseren tidligere, er det lett å trekke slutningen at hun er blitt inspirert av Freudian Kicks. Og det er jo helt lov. Men når du begynner å selge oppskriften, og tjene penger, da reiser det seg en del andre spørsmål.

- Samtidig har jo de som lagde den første jeansen også blitt kopiert. Og både innenfor mote, musikk og billedkunst kan det være flytende grenser mellom inspirasjon og etterligninger. Det er ikke ulovlig, men det er heller ikke så veldig originalt, sier Hoffengh,

- Spekulativt

Ifølge nettsiden Skappelgenseren fikk Dorthe Skappel ideen rett etter jul i fjor, da hun tilbrakte noen dager på en hytte sammen med en venninne.

Sissel Hoffengh synes det er morsomt at Skappel har fått så mange til å strikke sine egne klær, men mener det er betenkelig at ideen til genseren dukket opp kort tid etter at hun skal ha kjøpt genseren på Freudian Kicks.

- Av og til kan det være glidende overganger mellom egne ideer og inspirasjon man har hentet fra andre. Men det er litt spekulativt at hun har kjøpt genseren kort tid i forveien, brukt den i programmet og deretter kommer med en lignende oppskrift selv. Hvis man er inspirert av andre, er det ingen skam å innrømme det.

- De regnet vel med at det ikke var så mange som så henne posere i Freudian Kicks' genser i STIL-programmet. Det er morsomt at Natt&Dag fanget opp det. I min bransje er det vanlig å være etterrettelig med kildene sine. Det tror jeg Skappel også hadde tjent på å være.

Hverken Dorthe Skappel eller Maria Skappel Holzweiler ønsker å kommentere saken overfor nrk.no.

Kulturstrøm

 • A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum

  A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum, opplyser konsertarrangøren på sin hjemmeside. Morten Harket har fått diagnostisert akutt laryngitt og må hvile stemmen. Dette er en betennelse i stemmebåndene.

  «Vi beklager å måtte meddele at kveldens konsert med a-ha i Oslo Spektrum er kansellert. Morten Harket har blitt diagnostisert med akutt laryngitt og er nødt til å hvile stemmen. Behold dine billetter for nå, vi kommer tilbake med mer informasjon så fort som mulig", står det på Oslo Spektrums hjemmeside.

  A-ha opptrådte i Oslo fredag, men lørdagens konsert må de altså avlyse. Dette er ikke første gang at A-ha må avlyse. Konsertene ble i utgangspunktet utsatt på grunn av pandemien.

 • Marcus og Martinus vant svensk «Maskorama»

  Marcus og Martinus Gunnarsen har vunnet den svenske utgaven av Maskorama. De norske tvillingene sier til Aftonbladet at de har fremført annenhver sang i konkurransen. Seersuksessen «Maskorama» har gått i flere land, inkludert Norge og USA.

  Marcus og Martinus
  Foto: TT NYHETSBYRÅN/NTB Scanpix / TT NYHETSBYRÅN
 • Kåret til Norges mest attraktive by

  Sandnes får Attraktiv by-prisen 2022, melder Arkitektnytt.

  – Sandnes har imponert juryen gjennom langsiktig og kunnskapsbasert utvikling av sentrum, som nå viser gode resultater, sier Alexandria Algard, juryleder for regjeringens Attraktiv by-pris.

  - Dette er en bekreftelse på at kommunen gjennom mange år har tatt gode valg i arbeidet med å utvikle en levende by, sier ordfører Stanley Wirak.