Hopp til innhold

Den norske kirke samler kjente fjes i julevideo

Videoen, har på kort tid fått enorm respons. – Vi trenger slike bidrag i jula, sier Abid Raja, som selv deltar i den.

2021 har vært et tungt år for mange. Flere kjente profiler har nå gått sammen i en julefilm i regi av Den norske kirke, hvor de synger Ole Paus' oversettelse av «O Helga Natt», for å gjøre juletiden litt lysere.

Videoen har på et døgn nådd nærmere 120.000 personer.

Alt fra politikere, til tiktok'ere, til prester er å se i videoen. Blant de som bidrar med sang er forfatter, og tidligere kultur- og likestillingsminister, Abid Raja.

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja
Foto: Ilja C. Hendel / © Ilja C. Hendel

Det er utrolig flott av Den norske kirke lager en slik julevideo, som favner alle, og gir håp og lys i en vanskelig tid for mange grunnet pandemien.

Han ønsker å rose kirken for å spørre om han, som selv ikke er kristen, ville være med i videoen.

Vi står likevel sammen i budskapet om samhold og fellesskap, ikke minst kjærlighet. Jeg tror den videoen symboliserer alt dette, og jeg tror vi trenger slike varmende bidrag i jula.

Mange tilbakemeldinger

Ordfører i Gjerdrum, Anders Østensen
Foto: Nadir Alam / NRK

En annen som er å se i videoen er ordfører i Gjerdrum kommune, Anders Østensen. Han sier kirken har vært viktig i etterkant av jordskredet i Gjerdrum 30. desember 2020.

Kirken har bidratt mye i arbeidet med å ta vare på innbyggerne våre. Så det er en liten anerkjennelse fra meg til det arbeidet, ved å delta i dette prosjektet.

Han tror slike videoer er viktig for mange.

– Ut ifra tilbakemeldingene og reaksjonene jeg har fått, ser jeg at det har betydning for folk. Hvis det kan gi mening hos mange er det veldig fint.

Preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit, ble selv rørt av videoen.

Olav Fykse Tveit

Olav Fykse Tveit.

Foto: Øivind Haugen / NRK

Videoen avsluttes i kirka på Gjerdrum, som jeg besøkte midt i katastrofen. Det å se at kirken har vært et rom for håp, og for å samles i en tragedie er spesielt.

Tveit håper videoen kan være et lystpunkt i tiden hvor vi igjen må leve med begrensninger.

Også i år er det begrensninger blir det vanskelig å samles og nå folk. Da er dette et viktig bidrag for å gi oss en opplevelse av at vi er med på noe - at det blir jul allikevel.

– Kan gi trygghet

Prest i Fagerborg kirke i Oslo, Sunniva Gylver, tror jula kan være spesielt vanskelig for mange.

Sunniva Gylver
Foto: Heather Ørbeck Eliassen / NRK

– Det har vært og er krevende tider for mange. De som er mest utsatte fra før, treffes hardest. Julen fungerer som et forstørrelsesglass for mange av oss: alt som er godt blir bedre og alt som er vondt blir vondere.

I sommer mistet Gylver mannen sin gjennom 35 år. Hun har vært åpen om sorgen og savnet, og betydningen av å få ha en tro i slike situasjoner. Hun tror en slik julehilsen kan gi trygghet hos mange.

Julesalmene minner oss på at det blir jul uansett, de taler til følelsene våre, og lengselen etter tradisjon og tilhørighet mange kjenner på. Man kan synge med - selv om julen err annerledes enn vanlig.

Sunniva Gylver ingressbilde
Foto: Noah Gylver

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.