Hopp til innhold

Den norske kirke samler kjente fjes i julevideo

Videoen, har på kort tid fått enorm respons. – Vi trenger slike bidrag i jula, sier Abid Raja, som selv deltar i den.

2021 har vært et tungt år for mange. Flere kjente profiler har nå gått sammen i en julefilm i regi av Den norske kirke, hvor de synger Ole Paus' oversettelse av «O Helga Natt», for å gjøre juletiden litt lysere.

Videoen har på et døgn nådd nærmere 120.000 personer.

Alt fra politikere, til tiktok'ere, til prester er å se i videoen. Blant de som bidrar med sang er forfatter, og tidligere kultur- og likestillingsminister, Abid Raja.

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja
Foto: Ilja C. Hendel / © Ilja C. Hendel

Det er utrolig flott av Den norske kirke lager en slik julevideo, som favner alle, og gir håp og lys i en vanskelig tid for mange grunnet pandemien.

Han ønsker å rose kirken for å spørre om han, som selv ikke er kristen, ville være med i videoen.

Vi står likevel sammen i budskapet om samhold og fellesskap, ikke minst kjærlighet. Jeg tror den videoen symboliserer alt dette, og jeg tror vi trenger slike varmende bidrag i jula.

Mange tilbakemeldinger

Ordfører i Gjerdrum, Anders Østensen
Foto: Nadir Alam / NRK

En annen som er å se i videoen er ordfører i Gjerdrum kommune, Anders Østensen. Han sier kirken har vært viktig i etterkant av jordskredet i Gjerdrum 30. desember 2020.

Kirken har bidratt mye i arbeidet med å ta vare på innbyggerne våre. Så det er en liten anerkjennelse fra meg til det arbeidet, ved å delta i dette prosjektet.

Han tror slike videoer er viktig for mange.

– Ut ifra tilbakemeldingene og reaksjonene jeg har fått, ser jeg at det har betydning for folk. Hvis det kan gi mening hos mange er det veldig fint.

Preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit, ble selv rørt av videoen.

Olav Fykse Tveit

Olav Fykse Tveit.

Foto: Øivind Haugen / NRK

Videoen avsluttes i kirka på Gjerdrum, som jeg besøkte midt i katastrofen. Det å se at kirken har vært et rom for håp, og for å samles i en tragedie er spesielt.

Tveit håper videoen kan være et lystpunkt i tiden hvor vi igjen må leve med begrensninger.

Også i år er det begrensninger blir det vanskelig å samles og nå folk. Da er dette et viktig bidrag for å gi oss en opplevelse av at vi er med på noe - at det blir jul allikevel.

– Kan gi trygghet

Prest i Fagerborg kirke i Oslo, Sunniva Gylver, tror jula kan være spesielt vanskelig for mange.

Sunniva Gylver
Foto: Heather Ørbeck Eliassen / NRK

– Det har vært og er krevende tider for mange. De som er mest utsatte fra før, treffes hardest. Julen fungerer som et forstørrelsesglass for mange av oss: alt som er godt blir bedre og alt som er vondt blir vondere.

I sommer mistet Gylver mannen sin gjennom 35 år. Hun har vært åpen om sorgen og savnet, og betydningen av å få ha en tro i slike situasjoner. Hun tror en slik julehilsen kan gi trygghet hos mange.

Julesalmene minner oss på at det blir jul uansett, de taler til følelsene våre, og lengselen etter tradisjon og tilhørighet mange kjenner på. Man kan synge med - selv om julen err annerledes enn vanlig.

Sunniva Gylver ingressbilde
Foto: Noah Gylver

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober