Kjenner du flaggreglene?

I disse dager vaier flaggene fra hytter, hus og båter landet rundt. Men når må egentlig flagget ned? Og må det i det hele tatt ned i nord der solen enda skinner døgnet rundt? Direktør i Oslo Flaggfabrikk, Ellen Bjerregaard tok turen innom Reiseradioen for å oppklare eventuelle misforståelser.

Norsk sommer
Foto: Knut Fjeldstad / Scanpix

Nettradio: Hør innslaget fra Reiseradioen her

Flaggreglene gjelder egentlig bare for offentlige institusjoner. Det vil si at stat og kommune er pålagt å flagge til visse tider på offentlige flaggdager.

Vi andre trenger ikke følge tidene for flagging, likevel er det allment gjeldende i samfunnet å følge de samme reglene, forteller Bjerregård.

Og reglene er som følger: fra mars til oktober heises flagget klokken 08.00, og tas ned ved solnedgang, senest klokken 21.00. Resten av året heises det klokken 09.00.

For Nordland, Troms og Finnmark, på Svalbard og Jan Mayen gjelder egne regler på grunn av mørketiden. I perioden november til februar skal flagget heises kl. 10.00 og fires Kl. 15.00.

Reglene er lagd fordi flagget ikke skal henge i mørket. Dessuten påpeker Bjerregård at det skal henge høyt, være synlig og vaie fritt.

Frihetsflagg

Det norske flagg er fra 1821. Korset er veldig sentralt i Norden, både det danske, svenske, finske og norske flagget har kors i midten. Fargene rødt, hvitt og blått er kjente frihetsfarger, og vi finner dem igjen i den franske ”Trikoloren” og det amerikanske ”Stars and stripes”.

Hos begge disse landene var frihet et sentralt grunnprinsipp, Norge tok derfor etter og gjorde det samme for å symbolisere at landet endelig var fritt.

Kongelig Norsk Seilforenings flagg
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Flagging på sjøen

Flagg ble først brukt til sjøs, derfor står flagg kanskje ekstra sterkt hos den maritime delen av befolkningen. For båter gjelder samme regler som på land når det kommer til tidspunkt for flagging.

”Høflighetsflagging” er vanlig, det vil si flagging når man legger til havn og når man reiser. I åpen sjø er det derimot ikke like vanlig å flagge.

Skal behandles varsomt!

Det norske flagget skal alltid behandles med aktelse og ærbødighet. Derfor skal det aldri berøre jorden eller slepe vannet. Det skal heller ikke tjene som underlag eller bakgrunn for noe annet.

Begynner flagget å bli falmet og slitt bør det fornyes, fordi det da ikke lenger er verdig som nasjonalsymbol. Og kasteprosessen skal også foregå med verdighet. Enten skal flagget brennes, eller sprettes opp slik at fargene skilles hver for seg.

Kulturstrøm

 • Klassisk musikkpodkast for barn

  David Williams har laget en ny podkastserie om klassisk musikk for barn på Classic FM. «Marvellous Musical Podcast» ligger nå ute med 10 episoder. Her er det snakk om musikk fra filmer som «Star Wars» og «Harry Potter», men også Brahms, Chopin og Beethoven med tema snodige instrumenter. Skuespilleren og TV-profilen er best kjent i Norge som barnebokforfatter, blant annet med «Den rikeste gutten i verden» og «Gangsterbestemor».

  Harry Potter
  Foto: Warner Bros./Sandrew Metronome Norge
 • Fikser på handlingen i ny Bond-film

  Manusforfatteren Scott Z. Burns er hyret inn for å skrive om manuset til det som skal bli den 25. filmen om James Bond. Grunnen er at regissør Cary Fukunaga ikke er fornøyd med manuset i sin nåværende form, skriver The Playlist. Burns har fikset på manusene til «Ocean's 12», «Widows» og «Rogue One» tidligere, selv om arbeidet har vært ukreditert.

 • Collins-søstre får TV-serie

  Livene til søstrene Joan Collins og Jackie Collins skal bli TV-serie. 85 år gamle Joan Collins er kjent fra «Dynastiet» på 1980-tallet, og fremdeles aktiv i jobb med roller i blant annet «American Horror Story». Forfatteren Jackie Collins, som blant annet skrev «Lady Boss», døde i 2015. Men døtrene hennes har gitt sin velsignelse til serien. Ifølge Variety har serien fått arbeidstittelen «Joan & Jackie», og skal følge søstrene fra etterkrigstidens London til å bli henholdsvis Hollywood-stjerne og litterær bestselger. (NTB)

  Jackie Collins og Joan Collins
  Foto: Evan Agostini / NTB Tema