Hopp til innhold

Kjenner du flaggreglene?

I disse dager vaier flaggene fra hytter, hus og båter landet rundt. Men når må egentlig flagget ned? Og må det i det hele tatt ned i nord der solen enda skinner døgnet rundt? Direktør i Oslo Flaggfabrikk, Ellen Bjerregaard tok turen innom Reiseradioen for å oppklare eventuelle misforståelser.

Norsk sommer
Foto: Knut Fjeldstad / Scanpix

Nettradio: Hør innslaget fra Reiseradioen her

Flaggreglene gjelder egentlig bare for offentlige institusjoner. Det vil si at stat og kommune er pålagt å flagge til visse tider på offentlige flaggdager.

Vi andre trenger ikke følge tidene for flagging, likevel er det allment gjeldende i samfunnet å følge de samme reglene, forteller Bjerregård.

Og reglene er som følger: fra mars til oktober heises flagget klokken 08.00, og tas ned ved solnedgang, senest klokken 21.00. Resten av året heises det klokken 09.00.

For Nordland, Troms og Finnmark, på Svalbard og Jan Mayen gjelder egne regler på grunn av mørketiden. I perioden november til februar skal flagget heises kl. 10.00 og fires Kl. 15.00.

Reglene er lagd fordi flagget ikke skal henge i mørket. Dessuten påpeker Bjerregård at det skal henge høyt, være synlig og vaie fritt.

Frihetsflagg

Det norske flagg er fra 1821. Korset er veldig sentralt i Norden, både det danske, svenske, finske og norske flagget har kors i midten. Fargene rødt, hvitt og blått er kjente frihetsfarger, og vi finner dem igjen i den franske ”Trikoloren” og det amerikanske ”Stars and stripes”.

Hos begge disse landene var frihet et sentralt grunnprinsipp, Norge tok derfor etter og gjorde det samme for å symbolisere at landet endelig var fritt.

Kongelig Norsk Seilforenings flagg
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Flagging på sjøen

Flagg ble først brukt til sjøs, derfor står flagg kanskje ekstra sterkt hos den maritime delen av befolkningen. For båter gjelder samme regler som på land når det kommer til tidspunkt for flagging.

”Høflighetsflagging” er vanlig, det vil si flagging når man legger til havn og når man reiser. I åpen sjø er det derimot ikke like vanlig å flagge.

Skal behandles varsomt!

Det norske flagget skal alltid behandles med aktelse og ærbødighet. Derfor skal det aldri berøre jorden eller slepe vannet. Det skal heller ikke tjene som underlag eller bakgrunn for noe annet.

Begynner flagget å bli falmet og slitt bør det fornyes, fordi det da ikke lenger er verdig som nasjonalsymbol. Og kasteprosessen skal også foregå med verdighet. Enten skal flagget brennes, eller sprettes opp slik at fargene skilles hver for seg.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters