Hopp til innhold

- Det fantes bare én av hans kaliber

– Med han er revyen som den var ute av Norges-historien. Kjendis-Norge hyller Dag Frøland.

Dag Frøland i 1993

Dag Frøland

Foto: Tøllefsen, Odd Steinar / SCANPIX

Ole Paus

Ole Paus

Foto: Berit Roald / SCANPIX / Scanpix
Toralv Maurstad

Toralv Maurstad

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX
Wenche Foss under utdelingen av Wenche Foss' Ærespris

Wenche Foss

Foto: Kristine Næss Larsen / NRK
Andreas Diesen

Andreas Diesen

Foto: Foto Ole Kaland
Kari Simonsen

Kari Simonsen

Foto: Heiko Junge / Scanpix

– Det er ingen revyskaper som er gal nok til å satse på så store lerreter og ta sine egne ideer så langt ut. Ingen som våger å være så kompromissløs som han var, sier Ole Paus.

– Da det nærmet seg premiere på Dags revy var luftrommet over Oslo svart av fly som kom fra hele verden med strutsefjær, pelser, diamanter og hvem vet hva. Han visste ikke hva nøysomhet var når det gjaldt å gi folk det beste han kunne finne på.

– Han var fryktelig modig

Ole Paus gikk på samme skole som Dag Frøland. Han forteller at Frøland lagde store revyer på Oslo Katedralskole allerede den gangen. To ganger i året hadde Dagrevy på skolen, som han skrev selv, instruerte og satt opp.

– Det var utrolig morsomt, han var veldig dyktig. Det gjorde et veldig sterkt inntrykk på en gymnasiast at en annen gymnasiast var kledt ut som Marlene Dietrich og sto på bordet og sang.

– Han var modig, fryktelig modig allerede da. Han var liksom den ensomme gutten i skolegården, men han hadde all respekt på grunn av revyene sine.Han var rystende intelligent og kunnskapsrik allerede da, sier Ole Paus.

– Det går veldig inn på meg, for jeg var veldig glad i ham, sier Ole Paus til NRK.

– Fantes bare én av hans kaliber

– Dag Frøland var en fantastisk person, det fantes bare en av hans kaliber. Han stiller i samme kategori som Leif Juster. Frøland var en rar og morsom person, som brydde seg om alle og så opp til oss gamle, sier Wenche Foss.

– Han døde for tidlig. Det er alltid leit når sånne mennesker som har betydd noe for norsk teater- og revyliv går bort. Jeg er veldig glad for at fikk oppleve ham, sier Toralv Maurstad til NRK.

– Han var en ener

Andreas Diesen var barndomsvenn av Frøland. Han synes det er vanskelig å beskrive Frøland.

– Dag Frøland var ikke en person, han var så mye. For det første var han en stor revyartist, han var en perfekt revyforfatter og for veldig mange tidligere ansatte var han en meget dyktig revydirektør.

– En del mennesker vil huske ham for hans briljante parodier, videre vil veldig mange huske ham for de storslagne parodiene han hadde på Chat Noir sent på 1970-tallet og hele 80-tallet. Det var revyer med kostbare nummer, store orkestre og i den sterkeste av forestillingene tror jeg det var 18 jenter i balletten. Han elsket den gode gamle revytiden.

– Gikk litt over grensene

Kari Simonsen husker Frøland som en person som har gjort enormt mye.

– Han gikk litt over grensen av og til, men spilte for fulle hus. Det er et stort tap for norsk revy, selv om han ikke har vært der på flere år, sier hun.

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.