Hopp til innhold

Kjapp guide til norske bokapper

Det kryr av apper, og alt fra e-boklesere til barnebøker til bibliotek kan lastes ned på smarttelefonen. Vi gir deg oversikt.

Bokapper på mobil og nettbrett

Det finnes et mylder av apper til mobil og lesebrett.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Både forlag, bokhandlere, biblioteker og andre aktører lager apper for bokinteresserte. Bare fra de tre store forlagene Cappelen Damm, Gyldendal og Aschehoug tilbys det over 100 apper som spenner fra romaner og dikt til ordbøker og guider.

Bokklubben har en app hvor medlemmene kan logge seg inn og avbestille bøker, sjekke priser og lese det de har kjøpt. Gyldendal kan skilte med en populær soppguide. Foreningen !les tipser om lettleste ungdomsbøker.

Vi har også sjekket ut tre andre type apper. De fleste appene er gratis, og alle vi har testet i denne omgang er norske.

 • Bruker du noen bokapper, og hvilke anbefaler du? Diskuter i kommentarfeltet nederst i saken.

Bokhandelen som app

Noen av de etablerte nettbokhandlene har utviklet egne apper med innebygde e-boklesere, og det er flere måter å kjøpe både elektroniske bøker og papirbøker på.

Bokkilden app
Foto: Bokkilden

Bokkilden

 • Gratis app fra Bokkilden.
 • Appen har nettbutikk og integrert e-bokleser. Hvis du ikke er kunde hos Bokkilden fra før, må du registrere seg. Det gjøres via nettleser, som man enkelt blir sendt til via appen.
 • Funksjoner: Søketjeneste, kategorier og topplister. Spørsmål og svar.
Digital bok app
Foto: Digitalbok

Digitalbok

 • Gratis app fra Cappelen Damm.
 • En ren e-bokleser. Man må ha en konto for å bruke appen, og det må du gjøre på nettsiden Digitalbok.no. Er koblet til Bokskya, og bøker kjøpt der kan hentes inn i appen. Bøkene må kjøpes på nett, og alle e-bøker kjøpt hos norske forhandlere kan lastes inn i appen.
Ark app
Foto: Ark

Ark e-bok

 • Gratis app utgitt av Ark AS
  Dette er en lese-app. Du kan velge mellom fem skriftstørrelser, stille lys på skjermen, scrolle på tidslinje, lage notater, bokmerke. Appen er koblet til ordnett.no. På boklisten din kan du se hvor langt du har lest.
 • Funksjoner: Bokhylle for kjøpte bøker, varsler og hjelp til selvhjelp.
 • Brukervennlighet: Enkel å lese i. Kun sidetall der nytt kapittel starter. Tidslinjen over alle bokas sider krever fingerspitzgefül, ikke egnet på buss. Gratis bok når du registrerer deg som bruker. Vil du bli kunde og kjøpe bøker kan du lete deg gjennom alt i appen før du finner ut at det ikke går. Ingen info, men du kan gjette at du går til Arks nettside og kjøper en? Ja, der står det: «e-bøkene du har kjøpt hos ARK lastes ned automatisk til bokhyllen din.» Du må altså kjøpe på nett, og deretter laste den inn i appen. På nett det hende at du ser at du er registrert med feil navn, uvisst av hvilken grunn. Fordelen er at kundeservice er lett tilgjengelig, både på nett og i appen.

(Saken fortsetter etter bildet)

Ark-app

I Ark-appen kan man lese bøker som lastes ned via nettsiden.

Foto: Ark

Barnebøker som apps

Flere forlag har satset på å nå barna på mobil og nettbrett. Utvalget av barnebøker som blir gitt ut som apps er stort og har ofte ekstrafunksjoner som spill og leker. Vi har valgt å sjekke ut tre fra ulike forlag.

Kubbe
Foto: Forlaget Propell

Kubbe lager skyggeteater

 • Utgitt av Gyldendal, 35 kroner.
 • Bildebok-app med karakteren Kubbe. Dette er Gyldendals første digitale bildebokapp laget først for digitale flater. Animasjon med noen få valg: fortellerstemme av/på, tekst av/på og bla automatisk/manuelt til neste side. Det er også mulig å trykke på ting som beveger seg eller blinker på skjermen for å se flere bilder og høre lyd.
Peter Pan app
Foto: Forlaget Propell

Peter Pan

 • App utgitt av Propell. Gratis smakebit, 35 kroner for hele boka.
 • Funksjoner: Animasjon med tekst, fortellerstemme (valgfritt) og musikk i bakgrunnen. Det er også mulig å ta opp sin egen stemme og bruke den i stedet.
 • Ti forskjellige språkvalg på tekst og fortellerstemme. Det er mulig å trykke på noen av bildene for å få ting til å skje på skjermen (lyder/animasjon). Man må rulle ned skjermen for å lese hele teksten under hvert bilde.
 • I tillegg til boken får man fire spill: Quiz (med spørsmål om historien), Finn to like, Puslespill og Fargelegg.

Dne lille lesehesten
Foto: Den lille lesehesten

Den lille lesehesten

 • Gratis app fra Aschehoug. Bøker kan kjøpes for 35 kroner.
 • Samleapp med bøker for barn i tidlig skolealder. Litt info om hver bok før den kjøpes. Bøkene er også spilt inn, og kan lyttes til som lydbøker. En annen funksjon er en opptaker der man kan lese inn boken selv og lage sin egen lydbok.
 • Når man er ferdig med boken, er det en quiz som kan svares på.
 • Valgfri pushvarsling som sier fra når nye titler dukker opp i bokhylla.
 • Det finnes en tilsvarende app, Den store lesehesten, som er myntet på litt eldre barn.

(Saken fortsetter etter bildet)

Den lille lesehesten

Det er mange bøker å bla seg gjennom i denne appen, som passer for barn i tidlig skolealder.

Foto: Den lille lesehesten

Forskjellig lesestoff

Det finnes også apper som gir deg små og store leseopplevelser. Enten gratis, eller for noen kroner kan du lese korte noveller og dikt. Flere andre apper, som Ark sin, tilbyr også en gratis bok når du laster den ned.

LesNovelle
Foto: LesNovelle

LesNovelle

 • Utgitt av forlaget Aschehoug. Novellene koster 14 kroner per stykk.
 • Hva: Du kan kjøpe og lese/høre på noveller. Det er forfatterne selv som leser novellene, og det er en liten biografi på hver forfatter.
 • For å komme til butikken der du kjøper novellene er du nødt til å være tilkoblet et wifi-nettverk. Det er ingen innstilling som gjør at man kan velge å bruke 3G, selv om man skulle ønske det.
Digital bok app
Foto: Digitalbok

Dagens dikt

 • Gratis, utgitt av forlaget Gyldendal.
 • En enkel app for deg som er glad i lyrikk. Under fanen Dagens dikt dukker det opp noe nytt syv dager i uka. I toppfanen kan du velge om du vil legge diktet til i dine favoritter.
 • I tilknytning til diktet er det også en liten forfatterbiografi så man får mer informasjon om personen bak diktet.
eBobBib
Foto: eBokBib

eBokBib

 • Gratis app utgitt av Bibliotek-Systemer As
 • Funksjoner: Lån og lesing av e-bøker. Oversikt over lån og hvor mange dager du har igjen.
 • Hvordan: Logg inn med lånenummer og pin-kode fra ditt bibliotek. Søk etter bok eller se utvalget som cover. Last inn en eller flere bøker for 14 dager, og forleng lånetiden ved et skjermstryk. Reservér hvis den er utlånt.
 • Brukervennlighet: Rask lasting av bok. Valg mellom flere design og fonter. Mulig å forstørre skriftstørrelse. Åpner seg der du lukket den. Noen biblioteker har nasjonalt lånenummer.
eBokBib

På eBokBib kan du låne e-bøker gratis hvis du har et lånekort på et ordinært bibliotek.

Foto: eBokBib

Kulturstrøm

 • Kirken: En grusom hendelse midt i Pride-feiringen

  Kirken slår ring om Pride-feiringen, kjærlighet og mangfold etter masseskytingen i Oslo sentrum.

  – Vi våkner til skrekk-meldingen om skudd, drepte og sårede på London pub. Dette burde vært utenkelig. Det er det ikke, skriver kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum på Facebook.

  Raaum beskriver angrepet som en sterk kontrast til feiringen av kjærlighet og mangfold, som hun deltok i fredag.

  Preses i Den norske kirke Olav Fykse Tveit skriver at han tenker og ber for alle som er rammet.

  – Grusomme hendelser med skyting, drap og alvorlige skader i Oslo sentrum i natt, midt i Pride-feiringen der mange er ute for å feire livet og kjærligheten, skriver han.

  (NTB)

 • Bent Høie: – Flagget kan vi heise i solidaritet med de som er rammet direkte

  – I dag kan ikke paraden gjennomføres for å feire og kjempe. Det er ikke trygt i følge politiet. Flagget kan vi heise i solidaritet med de som er rammet direkte og for å vise at kjærligheten alltid vil vinne, skriver Bent Høie på Facebook.

 • Ny mentor i «The Voice»

  Artisten Jarle Bernhoft tar over som mentor i den kommende sesongen av «The Voice», melder TV2.

  Mandag denne uken ble det kjent at den folkekjære artisten og mentoren Matoma, er ferdig i The Voice.

  Hans arvtager Jarle Bernhoft sier han gleder seg til den nye jobben. – Jeg klarer nok ikke å fylle tårekvoten hans, men jeg må finne mine egne sko, sier Bernhoft.

Flere kulturnyheter