Hopp til innhold

Kjæledyr i magen

Uten øyne, og med en enorm apetitt på deg, kan den legendariske bendelormen bli ti meter lang. Men er det virkelig sant at du får den hvis du spiser snø?

Bendelmark
Foto: Naturhistorisk Museum, UIO

Hør: Bendelorm i snø?

”Ikke spis snø, du kan få mark i magen!”. Kjenner du igjen utsagnet? Mark i magen er nok den mest brukte foreldreporpagandaen for å få barna til å ikke putte kald, hvit og fristende snø i munnen.

Rå fisk med orm

- Det er typisk å tenke på bendelormen når du ber barna dine om å ikke spise snø fra bakken, men akkurat denne typen mark er det veldig lite sannsynlighet for å få i seg. Det sier zoolog ved Naturhistorisk museum, Einar Strømnes. Bendelormen er nemlig vanligst å få i seg via rå fisk.

- For en tid tilbake hadde nesten halvparten av befolkningen i Finland bendelorm fordi de hadde spist rå gjedde.

Vrengt tarm midt i matfatet

I dag har rundt en tredel av verdens befolkning det til felles at de har en eller flere bendelormer i magen. Her henger den seg fast med hodet, og slepper seg ned i tarmen. Den trenger ikke å anstrenge seg for å få tak i mat, den suger bare til seg næring fra det som måtte passere av mat.

- Den er som en vrengt tarm, som ligger midt i matfatet og vokser, forteller Strømnes.

Bendelormen kan bli like lang som tarmen vår, altså omtrent 10 meter, og veie opptil 1 kg.

Stabile kjæledyr

Mage

Har du et kjæledyr der inne?

Foto: NRK

- Bendelormener verdens kanskje mest stabile kjæledyr. Så lenge du spiser og ellers behandler den pent kan den bli i magen din i opptil 20 år!

Strømnes forteller at bendelormen har en enorm evne til å forplante seg. Hver dag legger den ca 2 000 000 egg, som forsvinner ut av magen via avføringen vår. Disse eggene bli så skylt ut i sjøen igjen, der eggene kan bli liggende i flere uker mens de venter på en ny kropp å flytte inn i.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Handler om blikket som ser

  – Ida Fjeldbraaten skildrer utsatte mennesker. Hun viser frem sårbarheten til de som faller utenfor og kynismen til alle dem som vil sko seg på denne sårbarheten. Men det blir noe velkjent og politisk korrekt i kritikken av drøye TV-produsenter med et vinglete moralsk kompass, skriver litteraturkritiker Anne Cathrine Straume om boka «De andres liv».

  Bildecollage av forfatter Ida Fjeldbraaten og hennes nye bok "De andres liv" (2024)
  Terningkast 4 Bok

  «Rått om reality-boomen»

  ANMELDELSE: «De andres liv» av Ida Fjeldbraaten

 • Daniel Radcliffe fikk sin første Tony-pris

  Daniel Radcliffe, mest kjent for rollen som den unge trollmannen Harry Potter, nådde en ny milepæl i karrieren da han søndag fikk sin første Tony-pris.

  Prisen, som er Broadway og scenekunstens svar på Oscar, ble delt ut i New York. Radcliffe fikk prisen som beste skuespiller i en musikal for sin innsats i «Merrily We Roll Along».

  – Dette er en av de beste opplevelsene i mitt liv. Jeg kommer aldri til å ha det så bra igjen, sa Radcliffe da han tok imot prisen. Han takket også foreldrene for at de spilte musikk av Stephen Sondheim – en av komponistene bak musikal han fikk pris for – i bilen da han var liten.

  Den britiske 34-åringen ble verdensberømt nærmest over natten da han som tolvåring spilte Harry Potter i den første filmen om den unge trollmannen. Siden har han spilt i flere filmer, men også i stor grad dreid karrieren over til teaterscenen.

  (NTB)

  Daniel Radcliffe fikk søndag sin første Tony-pris – Broadways svar på Oscar – for sin innsats i musikalen «Merrily We Roll Along»
  Foto: Charles Sykes /Invision / AP/NTB