Hopp til innhold

Kirken snur – benåder Monty Pythons «Life of Brian»

Kirken kalte det blasfemi og en fornærmelse, men 34 år senere blir Monty Pythons klassiker «Life of Brian» benådet.

Life of Brian korsfestelse monty python

Det var spesielt scenen der hovedpersonen Brian korsfestes og synger «Always look on the bright side of life» som fikk kirken til å rase og videre kalle filmen en hån mot Jesu lidelse.

Foto: Oro Film

«Life of Brian», på norsk «Profeten Brians liv og historie», ble en suksess for den britiske humorgruppen Monty Python da den kom ut i 1979.

LES OGSÅ: Monty Python gjenforenes

Den satiriske filmen ble derimot ikke tatt godt imot av den engelske kirken. Det var spesielt scenen der hovedpersonen Brian korsfestes og synger «Always look on the bright side of life» som fikk kirken til å rase og videre kalle filmen en hån mot Jesu lidelse.

Nå har likevel en av landets mest respekterte teologer tatt en helomvending i synet på filmen:

– Den er en hyllest til Jesus, sier presten Richard Burridge til The Telegraph.

Også forbudt i Norge

– Den handler om unggutten Brian som lever i bibelsk tid. Han blir forelsket i en jødisk jente, og sammen går de til kamp mot autoritetene. Han taler Roma midt imot, på Monty Pythons vis.

Det fortalte regissør Terry Jones i Monty Python til NRKs Pål Bang-Hansen i 1980. Da var filmen blitt forbudt i Norge. Norske myndigheter mente filmen lå for nær opp til Jesu liv og historie, og derfor var blasfemisk.

LES OGSÅ: – Norsk forbud absolutt nonsens

Monty Python, Michael Palin, Terry Jones, Terry Gilliam, Eric Idle, John Cleese

Michael Palin, John Cleese, Terry Jones, Terry Gilliam og Eric Idle er de gjenlevende medlemmene av Monty Python. I 2011 kom filmen om filmen «Life of Brian».

Foto: Peter Kramer / AP

LES OGSÅ: Blasfemidebatt blir filmatisert

– Filmen er «utmerket»

Nå har en av Englands mest profilerte prester snudd i oppfatningen av filmen, og beskriver den som «utmerket».

Richard Burridge sier at de som mente satiren burde bannlyses da den kom i 1979, tvert imot gikk glipp av en stor sjanse til å promotere det kristne budskap.

– Satiren var myntet på snevre menneskesinn, fundamentalisme og forfølgelse, mens Jesus kom ut av det som en som hevet seg over dette. Dette gikk kirken glipp av da filmen kom, sier Burridge.

Burridge ble nylig tildelt den såkalte Ratzinger-prisen av Pave Francis som den første ikke-romersk katolske noensinne til å motta denne.

Se klipp fra «Life of Brian»:

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor