NRK Meny
Normal

Kari Traa

Alltid like sprudlende "KuleKari" var mandagskveldens gjest i Stjerneklart på NRK P1.

Kari Traa
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Hør: Stjerneklart med Kari Traa

Kari Traa ble født 28. januar 1974 på Voss. Hun vokste opp som en svært aktiv og uredd jente, sammen med far som var anleggsarbeider, mor som var sekretær, og de to eldre søsknene Anita og Arthur. Allerede som treåring begynte hun å stå på ski, drev med alpint og fotball til hun begynte på Voss ungdomsskole, da begynte hun å kjøre fristil. Men hun var så beskjeden at hun ikke helt visste om hun torde å melde seg inn i Voss Freestyle-klubb fordi hun ikke kjente noen der. Heldigvis tok hun mot til seg og meldte seg inn, og hun kom på andreplass i en fristilkonkurranse i hjembygda.

Olympisk gullmedalje i kulekjøring, 1998

Kari Traa mottar olympisk gullmedalje i kulekjøring i 1998.

Foto: JON EEG / Scanpix

Hun deltok for første gang i OL i Albertville i 1992 og ble nr. 14. To år etter, da OL gikk på hjemmebane på Lillehammer, satt hun hjemme etter en kneoperasjon, som hun for øvrig har hatt sju av! I 1997 tok hun sin første internasjonale seier, og året etter var det på nytt OL, denne gangen i Nagano, og der tok Kari bronse i fristil, singlekjøring.

I 1999 ble det sølv i parallellkjøring og singlekjøring i VM i Sveits, og den første VM-tittelen tok hun i 2001 i Canada, både i parallell- og singlekjøring. I 2002 ble det olympisk gull i singlekjøring i Salt Lake City, og året etter på nytt gull i parallell- og singlekjøring i VM i USA. I 2005 ble det sølv i parallellkjøring i VM i Finland, og under OL i Torino for 2 år siden kompletterte hun medaljefangsten i OL med en sølvmedalje i singlekjøring.

NM i Myrkdalen, 2006

Kari Traa i luftig svev.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Hun har også vunnet verdenscupen i fristil sammenlagt 3 ganger, i kulekjøring 2 ganger og i parallellkjøring 2 ganger, med til sammen 37 rennseire i verdenscuprenn. Vi må heller ikke glemme hennes 9 norske mesterskap. I 2001 vakte hun stor oppmerksomhet etter en billedserie i bladet Ultrasport under tittelen ”Uten en Traa”, en poseringsjobb som skaffet henne sponsorer foran OL-sesongen. I OL-året 2002 startet hun sin egen bedrift Kari Traa A/S der hun markedsfører og selger sin egen kleskolleksjon – først luer, så t-skjorter, gensere, jakker og bukser.

I sin selvbiografi ”Kari”, som kom ut i 1997, forteller hun blant annet om broren Arthur som ble operert for hjernesvulst 22 år gammel, og om hennes engasjement som SOS-fadder etter et besøk i SOS Barnebyer i Zambia. Kari liker hjemmebrygga øl og smalahove, selv om hun nå er bosatt i Oslo, og for to år siden ble hun utnevnt som ”Årets nynorskbrukar”.

Stjerneklart med Kari Traa mandag 19.05.08 kl. 22.05 på NRK P1.