Hopp til innhold

Hjelp oss å kåre tidenes beste Barne-TV-vignett

NRK.no tar et dypt dykk ned i arkivet og lar deg være med på å kåre historiens beste vignett til Barne-TV.

Barne-TV

Barne-TV er noe de fleste har et forhold til

Foto: NRK

Mye har skjedd siden Barne-TV entret norske TV-skjermer på tidlig sekstitall. I løpet av de over femti årene Barne-TV har eksistert, har det dukket opp mange programmer som har definert store deler av oppveksten til generasjoner av nordmenn.

Som for eksempel «Portveien 2»:

Intro til barne-tv-programmet Portveien 2.

Portveien 2 - intro

Vignetten, eller introduksjonen til programmet, er gjerne det som fester seg aller best for ettertiden, og et gjensyn byr ofte på en god dose nostalgi. NRK.no lanserer i disse dager en kåring hvor publikum får muligheten til å kåre den beste Barne-TV-vignetten.

«Falkeklubben» revolusjonerte

Kalle Fürst var med på oppstarten av Barne-TV i NRK på sekstitallet. Han husker godt hvordan de jobbet for å lage vignetter i barneprogrammenes spede barndom.

– Helt fra starten har teknologien vært et av de tydeligste premissene for hvordan vignettene ble seende ut. I starten nøyde vi oss med å vise et bilde eller en enkel animasjon.

Se vignetten til «Falkeklubben» her:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Senere ble det mulig å eksperimentere med levende bilder, så da ble det også brukt mer ressurser på å lage vignettene.

Fürst forteller at seerne lot seg imponere av det som i dag fremstår som enkle effekter.

Programsjef Kalle Fürst med Flode

Kalle Fürst med sin NRK-kollega Flode.

Foto: Hildri Gulliksen / NRK

– «Falkeklubben» (se intro øverst i saken) på starten av sekstitallet hadde en vignett vi syntes var veldig avansert. En animert falk kom flyende før den slo seg til ro, og dette imponerte mange. I dag er virkeligheten en helt annen, så det har naturligvis skjedd mye fra den tid til dagens NRK Super.

Tenkte nytt med «Halv 7»

Introen til barne-tv-programmet «Halvsju»

Introen til barne-tv-programmet «Halvsju»

Vignettene var ikke en veldig ressurskrevende post i begynnelsen, men Furst husker godt hvordan de måtte slite for å lage en av Barne-TVs mest kjente vignetter.

– Jeg lagde vignetten til «Halv 7» og den brukte vi relativt mye krefter på. «Halv 7» var et samarbeid mellom Oslo, Bergen og Tromsø, så vi filmet et barns dag, fra det sto opp til det la seg, i alle de tre byene. Dette var tidkrevende arbeid mot hva vi var vant til, for vanligvis tok vi bare med et kamera i forbifarten og lagde vignetten mens vi var ute på opptak med andre ting.

Fikk skuespillerjobb etter vignett

NRK.no snakker med Fürst i München, der han er på en stor Barne-TV festival. NRK fikk festivalens hovedpris for serien «Vaffelhjarte», og Fürst forklarer at Odd Nordstogas rolle kom gjennom en vignett.

– Odd lagde musikken til «Linus i Svingen» for oss før han ble kjent. Denne vignetten ble en del av hele musikkbildet for barn, og fungerte som mye mer enn en introduksjon til et program. Så når NRK skulle lage «Vaffelhjarte», ville Odd bidra en gang til.

– Etter hvert kom det frem at han hadde lyst til å være med som skuespiller også, så han har fått mye ut av vignettjobben i 2003, ler Fürst.

Se vignetten til «Linus i Svingen» her:

Vignetten til Linus i Svingen

Odd Nordstoga lagde musikken til Linus i Svingen og ble senere involvert i Vaffelhjarte.

Kan foreslå kandidater

NRK har laget Barne-TV i over femti år, og det er derfor et bredt utvalg av vignetter som har introdusert barneprogram for flere generasjoner av nordmenn.

NRK.no vil ha dine vignettkandidater før vi åpner for avstemming. Send forslag til dittbidrag@nrk.no eller legg inn det du mener er tidenes beste Barne-TV-vignett i kommentarfeltet under.

NRK.no understreker at dette ikke er en kåring av det beste programmet, men den beste vignetten.

Her ser du enda en god, gammel kjenning:

Vignett til Barne-TV fra midten av 80-tallet.

Vignett til Barne-TV fra midten av 80-tallet.

Kulturstrøm

 • «That '70s Show»-skuespiller kjent skyldig i voldtekter

  En jury har kjent skuespiller Danny Masterson, som spilte i komiserien «That '70s Show» på 2000-tallet, skyldig i to av tre voldtekter han er tiltalt for.

  Den tredje voldtektstiltalen har bakgrunn i anklager fra en mangeårig kjæreste av Masterson. Juryen, som besto av sju kvinner og fem menn, stemte åtte mot fire for å frikjenne skuespilleren i dette tilfellet.

  Han kan få opptil 30 års fengselsstraff.

  Tiltalene mot Masterson ble reist tilbake i 2020. Det er andre gang saken er oppe for retten. I desember i fjor klare ikke juryen å komme til enighet.

  Den omstridte Scientologikirken har spilt en vesentlig rolle i Mastersons sak. Ifølge påtalemyndigheten voldtok skuespilleren kvinnene, som var medlemmer av kirken, i hjemmet sitt i Hollywood Hills mellom 2001 og 2003.

  (NTB)

  «That '70s Show»-stjernen Danny Masterson (t.h.) ble onsdag funnet skyldig i to voldtekter fra tidlig 2000-tallet
  Foto: AP
 • Røynesdal ny direktør i Nasjonalmuseet

  Ingrid Røynesdal blir ny direktør i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

  Røynesdal kommer fra jobben som administrerende direktør for Oslo-filharmonien, der hun har vært leder siden 2013.