Hopp til innhold

Kan miste knutepunktstatusen

Trond Giske vil at det skal være mulig å miste knutepunktstatusen for festivaler.

Åpningskonsert Notodden Bluesfestival 2007 Trond Giske

Trond Giske ble intervjuet av pressen under åpningen av Notodden Bluesfestival, etter å ha gitt festivalen knutepunktstatus.

Foto: Jørn Gjersøe, NRK

Åpningskonsert Notodden Bluesfestival 2007 Trond Giske

Trond Giske åpnet årets utgave av Notodden Bluesfestival torsdag.

Foto: Jørn Gjersøe, NRK

Les også: Giske holder ord  

Når en festival har fått knutepunktstatus har det til nå vært tilnærma umulig å miste den igjen. Men slik blir det kanskje ikke i framtida. Kirke- og Kulturminister Trond Giske vil at det skal være mulig å miste statusen.

Skal være spydspiss

I helga ble Notodden Bluesfestival det nyeste skuddet på stammen av såkalte Knutepunktfestivaler her i landet. En festival innen hver sjanger skal få plass på statsbudsjettet for å få være spydspissen innenfor sin sjanger.

Til nå har det vært omtrent umulig å miste statusen som knutepunkt, men dette ønsker Giske nå å endre på.

- Har du blitt knutepunktfestival så har du nærmest blitt det på livstid til nå. Jeg ønsker et system hvor vi med jevne mellomrom – kanskje hvert fjerde år, går gjennom festivalene med denne statusen og vurderer om de skal få ha det videre, forteller Kirke- og Kulturminister Trond Giske til NRK.

- Skal sikre kvaliteten

- Dette vil vi gjøre for at vi skal kunne sikre at kvaliteten er på topp, men også for at andre festivaler som eventuelt oppstår som kan gjøre knutepunktfestivalen rangen stridig. Da skal de ha en rettferdig sjanse til å bli vurdert.

Giske fortalte også NRK litt om hensikten med denne ordninga.

- Tanken er at vi skal ha en stor festival innenfor hver sjanger som er flaggskipet. Vi har Molde på jazz, Førde på verdensmusikken og Festspillene i Bergen, for å nevne noen. Og bluesen trenger også et slikt flaggskip. En festival som kan strekke seg lenger enn de andre, ha et større internasjonalt nettverk og de største navnene – både norske og internasjonale. Og i tillegg skal de være en ressurs og et kompetansesenter for alle andre som driver med bluesfestivaler rundt omkring i Norge, forteller Giske.

- Viktig med anerkjennelse

- Dette er viktig, både for at denne sjangeren skal få sin anerkjennelse, likeverdig med andre musikksjangre. Og det er også viktig for alle de ildsjelene som driver festivaler rundt omkring at vi kan gi dem en sånn trygg basis.

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.