Ensemble Allegria tildelt Statoil-prisen for 2012

Orkesteret Ensemble Allegria ble i dag tildelt Statoils klassiske musikkstipend på én million kroner.

Ensemble Allegria

Kammerorkesteret Ensemble Allegria.

Foto: Ole Jørgen Bratland

Mandag kveld ble orkesteret Ensemble Allegria tildelt Statoils talentstipend innen klassisk musikk for 2012. Dette er første gang et orkester blir tildelt stipendet.

– Det syder av unge talenter i norsk musikkliv og mange har sitt utspring i et større musikkmiljø. Ensemble Allegria utstråler en våken musikalitet som sammen skaper et ensemblespill med nerve og intensitet, sier juryformann Leif Ove Andsnes i en pressemelding.

Ensemble Allegria er et kammerorkester bestående av rundt 20 musikere i alderen 20–26 år. Det ble dannet i 2007 og har sitt utspring i miljøet rundt Barratt Due musikkinstitutt og Norges musikkhøgskole i Oslo.

Vil nå utlandet

Orkesteret har samarbeidet med internasjonalt anerkjente musikere som Tine Thing Helseth, Martin Fröst, Christian Ihle Hadland og Arve Tellefsen.

De har spilt på en rekke av landet store scener, og håper stipendet på en million norske kroner kan hjelpe dem med å holde konserter også utenlands.

– Det er utrolig flott å bli tatt så godt i mot i et sånt selskap, sier sier Maria Angelika Carlsen, orkestrets faste konsertmester og kunstneriske leder til NRK.

– Ensemble Allegria har et mål om å være en viktig impuls i nasjonalt og internasjonalt kulturliv. Vi håper Statoils stipend vil muliggjøre en internasjonal debut og vi håper at vi kan få gjennomført konserter og turneer i Storbritannia, Tyskland og kanskje til og med i USA.

Morgendagens helter

Stipendet er en del av Statoils talentprogram Morgendagens Helter, der selskapet støtter unge utøvere innenfor utdanning, idrett og kultur. Det har som mål å løfte frem mennesker «med evne og vilje til å tenke annerledes og med kompetanse og utholdenhet til å jobbe hardt for å oppnå enestående resultater.»

Allegria betyr festlighet og glede, og det var nettopp gleden ved det å spille sammen som førte til at en gruppe musikkstudenter startet opp orkesteret i 2007.

Siden da har de jobbet for å nå nye, unge mennesker med musikken sin. I fjor høst gjennomførte orkesteret en ungdomsklubbturné, der de spilte flere konserter på ungdomsklubber i Oslo øst.

– Vi ønsker å nå ungdommen der de er, og bryte noen rammer, sa fiolinist og bratsjist Emilie Heldal Lidsheim i Ensemble Allegria til NRK.no da.

Omstridt stipend

Statoils musikkstipender har de siste årene vært mye debattert. Enkelte av bandene og artistene som har vært nominert har også valgt å trekke nominasjonene i protest mot Statoil.

De nominerte til Statoils klassiske musikkstipend 2012 var, i tillegg til vinneren, fiolinist Guro Kleven Hagen, mezzosopran Ingeborg Schübeler Gillebo og bratsjist Eivind Holtsmark Ringstad. Prisen ble delt ut i Det Norske Teatret i Oslo mandag kveld.

Kulturstrøm

 • Bond klar for Sæbø

  Sæbø i Ørsta skal være klar for innspillingen av en ny James Bond film, melder TV2. Flere varebiler merket med Pinewood og Movie Makers har ankommet sunnmørsbygda. Pinewood er kjent som innspillingsstudio for James Bond-produksjonene. Flere uavhengige kilder bekrefter overfor TV2 at disse er engasjert i Bond-opptak de nærmeste dagene.

  Daniel Craig
  Foto: Leo Hudson / AP
 • Diop fikk pris

  Regissør Mati Diops "Atlantics" fikk Juryens Store Pris under Cannes Film Festival lørdag kveld. Diop var første svarte kvinne til å bli nominert. Det er den nest-mest prestisjefylte prisen i Cannes etter Gullpalmen.

 • Palme d'Or til Bong Joon-ho

  Bong Joon-ho vant, som første sørkoreaner, hovedprisen, Gullpalmen, under filmfestivalen i Cannes for den kritikerroste svarte komedien 'Parasite', som handler om klasseskille i landet.

  X02520
  Foto: STEPHANE MAHE / Reuters