Hopp til innhold

Ensemble Allegria tildelt Statoil-prisen for 2012

Orkesteret Ensemble Allegria ble i dag tildelt Statoils klassiske musikkstipend på én million kroner.

Ensemble Allegria

Kammerorkesteret Ensemble Allegria.

Foto: Ole Jørgen Bratland

Mandag kveld ble orkesteret Ensemble Allegria tildelt Statoils talentstipend innen klassisk musikk for 2012. Dette er første gang et orkester blir tildelt stipendet.

– Det syder av unge talenter i norsk musikkliv og mange har sitt utspring i et større musikkmiljø. Ensemble Allegria utstråler en våken musikalitet som sammen skaper et ensemblespill med nerve og intensitet, sier juryformann Leif Ove Andsnes i en pressemelding.

Ensemble Allegria er et kammerorkester bestående av rundt 20 musikere i alderen 20–26 år. Det ble dannet i 2007 og har sitt utspring i miljøet rundt Barratt Due musikkinstitutt og Norges musikkhøgskole i Oslo.

Vil nå utlandet

Orkesteret har samarbeidet med internasjonalt anerkjente musikere som Tine Thing Helseth, Martin Fröst, Christian Ihle Hadland og Arve Tellefsen.

De har spilt på en rekke av landet store scener, og håper stipendet på en million norske kroner kan hjelpe dem med å holde konserter også utenlands.

– Det er utrolig flott å bli tatt så godt i mot i et sånt selskap, sier sier Maria Angelika Carlsen, orkestrets faste konsertmester og kunstneriske leder til NRK.

– Ensemble Allegria har et mål om å være en viktig impuls i nasjonalt og internasjonalt kulturliv. Vi håper Statoils stipend vil muliggjøre en internasjonal debut og vi håper at vi kan få gjennomført konserter og turneer i Storbritannia, Tyskland og kanskje til og med i USA.

Morgendagens helter

Stipendet er en del av Statoils talentprogram Morgendagens Helter, der selskapet støtter unge utøvere innenfor utdanning, idrett og kultur. Det har som mål å løfte frem mennesker «med evne og vilje til å tenke annerledes og med kompetanse og utholdenhet til å jobbe hardt for å oppnå enestående resultater.»

Allegria betyr festlighet og glede, og det var nettopp gleden ved det å spille sammen som førte til at en gruppe musikkstudenter startet opp orkesteret i 2007.

Siden da har de jobbet for å nå nye, unge mennesker med musikken sin. I fjor høst gjennomførte orkesteret en ungdomsklubbturné, der de spilte flere konserter på ungdomsklubber i Oslo øst.

– Vi ønsker å nå ungdommen der de er, og bryte noen rammer, sa fiolinist og bratsjist Emilie Heldal Lidsheim i Ensemble Allegria til NRK.no da.

Omstridt stipend

Statoils musikkstipender har de siste årene vært mye debattert. Enkelte av bandene og artistene som har vært nominert har også valgt å trekke nominasjonene i protest mot Statoil.

De nominerte til Statoils klassiske musikkstipend 2012 var, i tillegg til vinneren, fiolinist Guro Kleven Hagen, mezzosopran Ingeborg Schübeler Gillebo og bratsjist Eivind Holtsmark Ringstad. Prisen ble delt ut i Det Norske Teatret i Oslo mandag kveld.

Kulturstrøm

 • Disney-komponist Richard Sherman er død

  Richard Sherman, som komponerte en rekke sanger for Disney, blant annet til klassikerne «Mary Poppins» og «Jungelboken», døde lørdag, 95 år gammel.

  Sherman døde i Beverly Hills av sykdom knyttet til høy alder, opplyser Disney-konsernet.

  Sherman og broren Robert, som døde i 2012, var ansatt som komponister hos Disney fra 1960 til 1973. I løpet av de årene skrev de over 200 sanger til 27 filmer og nesten like mange TV-produksjoner.

  På merittlisten sto blant annet «Chim Chim Cher-ee» fra Mary Poppins i 1964, som de fikk en Oscar for. De skrev også hits som «It's a Small World» og «I Wanna Be Like You» fra «Jungelboken» i 1967. Utenfor Disney skrev de blant annet musikken til «Chitty Chitty Bang Bang» fra 1968.

  (NTB)

  Richard Sherman, her sammen med Mikke Mus, Minni og Elizabeth Gluck, skrev musikk til flere Disney-klassikere og andre film- og TV-produksjoner på 1960- og 1970-tallet, inkludert «Mary Poppins» og «Jungelboken». Han ble 95 år gammel.
  Foto: Willy Sanjuan/Invision / AP/NTB
 • Gullpalmen til Sean Baker

  Filmen «Anora» regissert av Sean Baker fekk den gjevaste prisen under Cannes-festivalen laurdag kveld. «Palme d´Or» eller Gullpalmen som den blir kalla på norsk.

  Sean Baker
  Foto: LOIC VENANCE / AFP
 • Cannes-pris til norsk film

  Den norske filmen «Armand» vann prisen for beste debutfilm under filmfestivalen i Cannes. Filmen er regissert av Halfdan Ullmann Tøndel, som er sonen til Linn Ullmann og barnebarnet til Liv Ullmann. Renate Reinsve (bildet) spelar ei av hovudrollene i filmen.

  Filmen blei spelt inn i Ålesund i fjor sommar.

  Elisabeth (Renate Reinsve) iakttages av Sarah (Ellen Dorrit Petersen) i Halfdan Ullmann Tøndels «Armand».
  Foto: Eye Eye Pictures og Norsk Filmdistribusjon