Hopp til innhold

Ensemble Allegria tildelt Statoil-prisen for 2012

Orkesteret Ensemble Allegria ble i dag tildelt Statoils klassiske musikkstipend på én million kroner.

Ensemble Allegria

Kammerorkesteret Ensemble Allegria.

Foto: Ole Jørgen Bratland

Mandag kveld ble orkesteret Ensemble Allegria tildelt Statoils talentstipend innen klassisk musikk for 2012. Dette er første gang et orkester blir tildelt stipendet.

– Det syder av unge talenter i norsk musikkliv og mange har sitt utspring i et større musikkmiljø. Ensemble Allegria utstråler en våken musikalitet som sammen skaper et ensemblespill med nerve og intensitet, sier juryformann Leif Ove Andsnes i en pressemelding.

Ensemble Allegria er et kammerorkester bestående av rundt 20 musikere i alderen 20–26 år. Det ble dannet i 2007 og har sitt utspring i miljøet rundt Barratt Due musikkinstitutt og Norges musikkhøgskole i Oslo.

Vil nå utlandet

Orkesteret har samarbeidet med internasjonalt anerkjente musikere som Tine Thing Helseth, Martin Fröst, Christian Ihle Hadland og Arve Tellefsen.

De har spilt på en rekke av landet store scener, og håper stipendet på en million norske kroner kan hjelpe dem med å holde konserter også utenlands.

– Det er utrolig flott å bli tatt så godt i mot i et sånt selskap, sier sier Maria Angelika Carlsen, orkestrets faste konsertmester og kunstneriske leder til NRK.

– Ensemble Allegria har et mål om å være en viktig impuls i nasjonalt og internasjonalt kulturliv. Vi håper Statoils stipend vil muliggjøre en internasjonal debut og vi håper at vi kan få gjennomført konserter og turneer i Storbritannia, Tyskland og kanskje til og med i USA.

Morgendagens helter

Stipendet er en del av Statoils talentprogram Morgendagens Helter, der selskapet støtter unge utøvere innenfor utdanning, idrett og kultur. Det har som mål å løfte frem mennesker «med evne og vilje til å tenke annerledes og med kompetanse og utholdenhet til å jobbe hardt for å oppnå enestående resultater.»

Allegria betyr festlighet og glede, og det var nettopp gleden ved det å spille sammen som førte til at en gruppe musikkstudenter startet opp orkesteret i 2007.

Siden da har de jobbet for å nå nye, unge mennesker med musikken sin. I fjor høst gjennomførte orkesteret en ungdomsklubbturné, der de spilte flere konserter på ungdomsklubber i Oslo øst.

– Vi ønsker å nå ungdommen der de er, og bryte noen rammer, sa fiolinist og bratsjist Emilie Heldal Lidsheim i Ensemble Allegria til NRK.no da.

Omstridt stipend

Statoils musikkstipender har de siste årene vært mye debattert. Enkelte av bandene og artistene som har vært nominert har også valgt å trekke nominasjonene i protest mot Statoil.

De nominerte til Statoils klassiske musikkstipend 2012 var, i tillegg til vinneren, fiolinist Guro Kleven Hagen, mezzosopran Ingeborg Schübeler Gillebo og bratsjist Eivind Holtsmark Ringstad. Prisen ble delt ut i Det Norske Teatret i Oslo mandag kveld.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober