Hopp til innhold

Jenter opplever seksuell trakassering i onlinespill

Kamerahore, ludder, prostituert og bitch. Det er ord kvinnelige onlinespillere ofte får slynget etter seg når de spiller. – Spillkulturen har latt språket gå for langt, mener forsker.

Exil

Jenter opplever ofte seksuell trakassering når de spiller onlinespill.

Foto: NRK

Synne Baumann

Synne Baumann

Foto: Team Foreign

– Kamerahore er utbredt: «Do you want to be my camwhore?», skriver de. Det er som hore, bare over webkameraet, hvor de vil at jeg skal vise meg frem, sier Synne Baumann.

– «Er du jente?! Ha deg vekk!»

Hun sitter foran tv-skjermen hjemme på jenterommet i Heggedal med en avansert kontroller i hendene og øretelefoner på hodet. Over øretelefonene kan hun snakke med de andre spillerne, og beskjedene hun får, er sjelden av det hyggelige slaget.

– Det kommer alltid kommentarer av et eller annet slag. Når mine motspillere ser at jeg er en jente, kommer de med kommentarer som: «Åh er du jente?! Da suger du. Vi vil ikke ha deg her». Viser jeg at jeg er god, går det i: «Du er stygg, vi vil ikke ha deg her».

Hør reportasje fra Kulturnytt her

Whore, Slut, Prostitute og Bitch

Med kontrolleren styrer hun krigeren på tv-skjermen raskt over ei bru og bak en utbrent lastebil på en nedbomba militærbase i fjellet. Men, gjør hun et feilsteg får hun kjapt høre det.

– De er jo ikke spesielt kreative. Det går i «whore», «slut», «prositute» og «bitch». Jeg har fått høre både at jeg er prostituert og en «kvinnelig hund», sier hun. Og ler.

Drapstrusler og voldtektstrusler

Hun er ikke den eneste som ler av dette. Seksuell trakassering av jenter som spiller videospill over internett er utbredt. På den amerikanske nettsiden Fat, ugly or slutty, kan en legge ut meldinger en har fått fra andre spillere.

«Noen spillere liker å sende uhyggelige, forstyrrende, fornærmende, nedverdigende eller bare frekke meldinger til andre online spillere, vanligvis kvinner. Vi synes dette er morsomt.», står å lese på sidene.

Skjermbilde fra onlinespillet World of Warcraft

Skjermbilde fra onlinespillet World of Warcraft.

Foto: Blizzard Activision

Sidene er kategorisert inn i drapstrusler, voldtektstrusler, generelle utskjellinger, du-er-tjukk-påstander og en slut-kategori. Blant annet.

Her har utallige jenter mottatt oppfordringer om å kle av seg eller å ha samleie med motspilleren. Eller de får drapstrusler både mot seg og sin famile. Ofte fremstilles både forespørsler og trusler på en svært grafisk måte. På disse sidene kan de fortelle om det. Og le.

«Om du ikke viser meg puppene dine så dør familien din», er en av de lite fantasifulle truslene man kan lese her. En annen er: «Om du gir meg ditt telefonnummer får du se pikken min, om du viser meg puppene dine»

– Spillkulturen har gått for langt

Kristine Ask

Kristine Ask

– Det har lenge vært en gutteromskultur hvor det ikke har vært noe problem å oppføre seg umodent og snakke tøysete om at jenter skal tilbake på kjøkkenet, sier Kristine Ask.

Hun jobber for nettstedet Spillpikene.no og har skrevet mastergrad om onlinespilling. Hun mener spillkulturen har latt språket gå for langt.

– Hvis jenter sier dette er ubehagelig og gir uttrykk for at de ikke liker måten det blir snakket på får de beskjed om at de ikke skjønner humoren og blir fortalt at dette er bare en spøk. Dette i motsetning til andre onlinekulturer som sliter med de samme problemene, men i større grad anerkjenner det og lurer på hvordan de skal få bukt med det.

Later som hun er en mann

Ifølge en amerikansk statistikk fra bransjen er det omtrent 500 millioner mennesker som spiller videospill. Omtrent en tredjedel av disse er jenter. Mange velger å gi seg ut for å være mann, for å slippe ubehagelige kommentarer og sexpress.

– Av og til er det greit å logge seg inn på en annen konto og late som jeg er mann for et par minutter, det er veldig befriende. Jeg skulle ønske det ikke var sånn, men av og til er det ikke noe særlig annet å gjøre med det, sier Synne Baumann.

Kulturstrøm

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.
  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP
  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm