Jenter opplever seksuell trakassering i onlinespill

Kamerahore, ludder, prostituert og bitch. Det er ord kvinnelige onlinespillere ofte får slynget etter seg når de spiller. – Spillkulturen har latt språket gå for langt, mener forsker.

Exil

Jenter opplever ofte seksuell trakassering når de spiller onlinespill.

Foto: NRK

Synne Baumann

Synne Baumann

Foto: Team Foreign

– Kamerahore er utbredt: «Do you want to be my camwhore?», skriver de. Det er som hore, bare over webkameraet, hvor de vil at jeg skal vise meg frem, sier Synne Baumann.

– «Er du jente?! Ha deg vekk!»

Hun sitter foran tv-skjermen hjemme på jenterommet i Heggedal med en avansert kontroller i hendene og øretelefoner på hodet. Over øretelefonene kan hun snakke med de andre spillerne, og beskjedene hun får, er sjelden av det hyggelige slaget.

– Det kommer alltid kommentarer av et eller annet slag. Når mine motspillere ser at jeg er en jente, kommer de med kommentarer som: «Åh er du jente?! Da suger du. Vi vil ikke ha deg her». Viser jeg at jeg er god, går det i: «Du er stygg, vi vil ikke ha deg her».

Hør reportasje fra Kulturnytt her

Whore, Slut, Prostitute og Bitch

Med kontrolleren styrer hun krigeren på tv-skjermen raskt over ei bru og bak en utbrent lastebil på en nedbomba militærbase i fjellet. Men, gjør hun et feilsteg får hun kjapt høre det.

– De er jo ikke spesielt kreative. Det går i «whore», «slut», «prositute» og «bitch». Jeg har fått høre både at jeg er prostituert og en «kvinnelig hund», sier hun. Og ler.

Drapstrusler og voldtektstrusler

Hun er ikke den eneste som ler av dette. Seksuell trakassering av jenter som spiller videospill over internett er utbredt. På den amerikanske nettsiden Fat, ugly or slutty, kan en legge ut meldinger en har fått fra andre spillere.

«Noen spillere liker å sende uhyggelige, forstyrrende, fornærmende, nedverdigende eller bare frekke meldinger til andre online spillere, vanligvis kvinner. Vi synes dette er morsomt.», står å lese på sidene.

Skjermbilde fra onlinespillet World of Warcraft

Skjermbilde fra onlinespillet World of Warcraft.

Foto: Blizzard Activision

Sidene er kategorisert inn i drapstrusler, voldtektstrusler, generelle utskjellinger, du-er-tjukk-påstander og en slut-kategori. Blant annet.

Her har utallige jenter mottatt oppfordringer om å kle av seg eller å ha samleie med motspilleren. Eller de får drapstrusler både mot seg og sin famile. Ofte fremstilles både forespørsler og trusler på en svært grafisk måte. På disse sidene kan de fortelle om det. Og le.

«Om du ikke viser meg puppene dine så dør familien din», er en av de lite fantasifulle truslene man kan lese her. En annen er: «Om du gir meg ditt telefonnummer får du se pikken min, om du viser meg puppene dine»

– Spillkulturen har gått for langt

Kristine Ask

Kristine Ask

– Det har lenge vært en gutteromskultur hvor det ikke har vært noe problem å oppføre seg umodent og snakke tøysete om at jenter skal tilbake på kjøkkenet, sier Kristine Ask.

Hun jobber for nettstedet Spillpikene.no og har skrevet mastergrad om onlinespilling. Hun mener spillkulturen har latt språket gå for langt.

– Hvis jenter sier dette er ubehagelig og gir uttrykk for at de ikke liker måten det blir snakket på får de beskjed om at de ikke skjønner humoren og blir fortalt at dette er bare en spøk. Dette i motsetning til andre onlinekulturer som sliter med de samme problemene, men i større grad anerkjenner det og lurer på hvordan de skal få bukt med det.

Later som hun er en mann

Ifølge en amerikansk statistikk fra bransjen er det omtrent 500 millioner mennesker som spiller videospill. Omtrent en tredjedel av disse er jenter. Mange velger å gi seg ut for å være mann, for å slippe ubehagelige kommentarer og sexpress.

– Av og til er det greit å logge seg inn på en annen konto og late som jeg er mann for et par minutter, det er veldig befriende. Jeg skulle ønske det ikke var sånn, men av og til er det ikke noe særlig annet å gjøre med det, sier Synne Baumann.

Kulturstrøm

 • Gikk langt inn i personlig stoff

  – Et uskarpt fotografi fungerte bedre akkurat der, sier Steffen Kverneland om hvordan han illustrerte tegneserieromanen «En frivillig død». Den handler om farens selvmord og tiden før. – Det kom som lyn fra klar himmel, for meg. Han hadde psykiske problemer, gikk på medisiner, men det hjalp ikke, sier Kverneland til litteraturprogrammet Brenner live. Mesterlig utført, mente NRKs litteraturkritiker om boken da den kom ut i høst.

  Utdrag fra tegneserieromanen En frivillig død
 • – Deilige drypp av julestemning

  – Kurt Russell som julenisse er definitivt verdt å sjekke ut, skriver Filmpolitiet i anmeldelsen av «The Christmas Chronicles». – Uten en nissefar som både serverer kule replikker, store sjarmporsjoner, massevis av nisseenergi og noen deilige drypp av julestemning, ville filmen fått et øye mindre på terningen. NRKs kritiker får litt plastsmak av veslevoksne hovedroller og et simpelt «julen må reddes»-manus. Filmen er produsert av Netflix.

  Kurt Russel i The Christmas Chronicles
  Foto: Netflix