Hopp til innhold

«Parterapi»-skaperen om suksessen: – Dette har vært helt overveldende

Over 900.000 nordmenn har fått samlivsproblemene sine satt i perspektiv av komiker Kevin Vågenes. Nå blir det en ny sesong av seersuksessen «Parterapi».

Parterapi S02E02 Ellen

Komiker Kevin Vågenes, her til venstre som karakteren Ellen, opplever suksessen til «Parterapi» fra Los Angeles. – Nå håper jeg ingen tror suksessen har gått så til hodet på meg at jeg tror jeg er en slags Brad Pitt. For det har jeg altså ikke blitt, sier Vågenes.

Foto: Tor Eigil Scheide

– Responsen på «Parterapi» har vært helt overveldende. Jeg får daglig meldinger fra folk om at karakterene i serien minner om mennesker i deres egne liv. Det virker som vi har truffet bredt, og det er sjeldent når man driver med humor, sier Kevin Vågenes til NRK.

32-åringen er for tiden på rollejakt i den amerikanske filmhovedstaden Los Angeles, og har dermed måttet oppleve populariteten til sin egen serie på avstand.

Komiker Kevin Vågenes er gjest i «Lindmo»

Serieskaper Kevin Vågenes er overveldet over responsen han har fått på «Parterapi».

Foto: NRK

For populært har «Parterapi» blitt. Analysesjef i NRK, Kristian Tolonen omtaler serien som en av Norges største strømmesuksesser for øyeblikket.

Over 900.000 har sett første episode av seriens andre sesong, og snittet for sesongen ligger på 600.000 – jevnt fordelt mellom strømming og lineære seertall.

– Det er helt galimatias, sier Vågenes om tallene.

Ny sesong allerede neste år

I «Parterapi» møter seerne forskjellige par med ulik bakgrunn, som alle har til felles at de forsøker å redde forholdet gjennom den titulære terapiformen.

Analysesjef Tolonen bekrefter at NRK har en ny sesong av de folkekjære terapitimene høyt oppe på ønskelista.

Han sier serier som «Parterapi» er et viktig våpen for en allmennkringkaster som kriger om seernes tid mot verdens største og mektigste strømmeselskaper, som Netflix.

– Selv om man ikke kan matche volumet og størrelsen deres, er det utrolig viktig at man har noe som fungerer på nett og som treffer folk, så de vet at tilbudet vårt finnes. Dette er også en serie som gjerne blir sett av yngre mennesker, så det er svært viktig at vi får slike suksesser, sier han.

Norsk humorserie der vi følger ulike par med problemer i samlivet. Gjennom parterapi gjør de siste forsøk på å redde forholdet. Sesong 2. (1:10)

Norsk humorserie der vi følger ulike par med problemer i samlivet. Gjennom parterapi gjør de siste forsøk på å redde forholdet. Sesong 2. (1:10)

Bruker ukesvis på karakterer

Vågenes spiller alltid en bedre eller dårligere halvpart i seriens ulykksalige parforhold. Etter to sesonger, har 32-åringen bygget opp et relativt rikholdig karaktergalleri.

Vågenes forteller at han og manusforfatter Martin Zimmer ofte setter av en hel måned på å gå gjennom menneskene som beveger seg rundt dem på jobb og privat. Håpet er at det skal ligge en humorkarakter gjemt blant bekjentskapene.

– Vi fanger opp de små karaktertrekkene hos hver enkelt, og spør oss selv hvordan vi tror partnerne deres er. Så ser vi om det er mulig å lage humor av de, noe vi ofte finner veldig fort ut, sier Vågenes.

Psykolog mener serien fjerner stigma

Psykolog og parterapeut Catrin Sagen kjenner igjen flere av karakterene fra serien i det virkelige liv. Det er bakgrunnen for noe av suksessen til serien, mener hun.

Catrin Sagen

Psykolog og parterapeut Catrin Sagen mener «Parterapi» lykkes fordi seerne kjenner igjen personlighetstrekk i seriens karakterer.

Foto: NRK

– Vi kan kjenne oss igjen i mange av karakterene. Vi kan kanskje se oss selv, partneren eller kanskje noen av vennene våre der. Serien har en høy grad av gjenkjennelse, sier Sagen.

At Sagen kjenner seg igjen er kanskje ikke så rart. Både hun og NRK-ektemann Steinar Sagen er parodiert i serien – som klienter på den uvante siden av terapibordet.

Psykologen mener «Parterapi» ikke bare gjør godt for lattermuskulaturen, men at serien hjelper til med å fjerne stigmaet rundt parterapi.

– Terskelen for å gå i parterapi er høy for mange. Det forbindes med å virkelig slite i forholdet, og kan kjennes farlig. Når man gjør humor av det, fjerner man brodden, sier Sagen.

Steinar og Catrin Sagen parodiert som paret Stein og Katrine i Parterapi

Catrin Sagen og NRK-ektemann Steinar Sagen er begge parodiert i serien.

Foto: NRK / Seefood

Kulturstrøm