NRK Meny
Normal

Julenostalgisk i Radioteatret

På siste søndag og mandag før jul sender Radioteatret et hørespill av god gammel årgang på NRK P2: Vilhelm Krags «De gamles julaften», produsert i 1955.

Illustrasjonsbilde
Foto: Colotbox.com

Vilhelm Andreas Wexels Krag (1871 – 1933) var ikke bare en sørlandsdikter. Han oppfant ordet ”Sørlandet” som han lanserte i Morgenbladet 16. mars 1902.

Krag var en mangfoldig herre: dikter, journalist, forlagskonsulent, teatersjef på Nationaltheatret i en periode.

Nyromantisk gjennombruddsmann

Han hadde et spesielt gjennombrudd som lyriker. På et møte i Det Norske Studentersamfund i Kristiania i 1890 leste Jens Thiis opp et dikt som 19-åringen hadde skrevet, «Fandango» – og dermed var det gjort. Debutsamlingen kom året etter og het «Digte». Med denne boken ble han nyromantikkens gjennombruddsmann i norsk litteratur.

I enakteren «De gamles julaften», skrevet i 1895, får vi høre skuespillerne Aagot Børseth som frøken Clara Carstensen, Kolbjørn Buøen som sorenskriver Fredrik Maiboe og Gunnar Olram som dr. Petter Carstensen.

Kulturstrøm

  • Superstjerner på sykebesøk

    Soullegenden Stevie Wonder og borgerrettsforkjemperen Jesse Jackson er blant dem som har besøkt alvorlig syke Aretha Franklin denne uken. Også Franklins tidligere ektemann Glynn Turnman har besøkt souldronningen i hjemmet hennes i Detroit.

  • «9 to 5»-oppfølger

    Skuespillerveteran Jane Fonda bekrefter ifølge People.com at det kommer en oppfølger til filmklassikeren «9 to 5» fra 1980, med Fonda selv, Lily Tomlin og Dolly Parton i rollene.

    Lily Tomlin, Jane Fonda and Dolly Parton laugh at special editon DVD release party of "9 to 5" in Hollywood
    Foto: Fred Prouser / Reuters