NRK Meny
Normal

Julekaktus og julerose

Tor Smaaland følger nøye med på kalenderen og nå er det ikke lenge til julaften. To nye blomster du kan dekorere med i julen presenterer han her.

Julekaktus
Foto: NRK

Julekaktus

 

Julekaktus har hatt mange navn, som novemberkaktus, bladkaktus og orkidékaktus. De fås i farger fra hvitt, via lysrosa og helst røde, men også lilla. Opprinnelig stammer den fra regnskogene i Brasil, der den gjerne vokser i greinkløfter på store trær. Julekaktus er altså aldeles ingen kaktusart, men en epifytt.

Planten blomstrer når dagene blir kortere enn nettene. Etter blomstring bør den få en kjølig hvileperiode i 5–8 uker. Ta den med deg på soverommet, reduser vanningen, men ikke så mye at bladene skrumper inn. Etter hvilen kan planten med fordel ompottes til et nummer større potte med sandholdig jord og returnere til stuevarmen.

Når nattefrosten garantert er vekke, kan du henge julekaktusen ute oppe i trær. Gi den gjødselvann annenhver gang du vanner. Ta den inn igjen i god tid før frosten kommer. Etter hvert som den begynner å venne seg til varmere temperatur og kortere dager, vil den begynne å blomstre igjen. Ikke snu på den fra du aner første knopp. Blomstene vrir seg av stilken når de snur seg mot sola.

 

Julerosen

 

1800-tallet var den viltvoksende stauden julerose enerådende som julens førsteblomster. Siden den blomstrer naturlig fra desember til mars, også i norske hager, er kanskje ikke det så rart. Julerosens blomst er egentlig ikke det, men en krans hvitfargete begerblder der blomstene sitter i midten. De ligner nesten pollenbærere, men er en slag miniblomster, eller nektarier. De hvite begerbladene rundt setter blomsten for å lokke insekter til seg.

 

Julerose
Foto: NRK

 

Juleroser trives best i kalkrik jord og har sin opprinnelse i fuktige skogsbunner i Alpene. Derfor bør den aldri tørke ut. Kalk kan du tilføre ved å knues en kalktablett i vannevannet hver tredje gan du vanner.

Julerosen latinske navn er Helleborus nigra. Nigra betyr "svart" og det navnet har den fåt fordi rota er svart, ikke blomsten. Rota inneholder helleborin som i store mengde lammer nervesystemet. Derfor finner du ikke på å spise juleroserøtter, men en så vill ide tviler jeg på at du likevel ville komme på.

Julerosen er den eneste av juleplantene som kan settes ut i hagen. Om det er frost i bakken, eller snødeke ute etter at den har blomstret av, kan du grave den godt ned i snøen, og siden plante den når vårsola tiner baken igjen. Du får den også i flere farger enn hvit. En lilla julerose er absolutt noe å trakte etter.