Hopp til innhold

Vekket av eget verk

Josh Groban er klar med sitt tredje studioalbum med tittelen ”Awake”. Han føler at han blir vekket av sitt eget verk.

Josh Groban
Foto: Jørn Gjersøe. / NRK

Josh Groban
Foto: Jørn Gjersøe. / NRK

NB: Hør hele innslaget om Josh Groban fra Musikknytt!

Nett-tv: Josh Groban i Først og Sist, 2003

- Med hvert album jeg gir ut ønsker jeg å føle at en ny del av meg har våknet opp, og at jeg har startet på nytt. Og med hver plate ønsker jeg å se at jeg har vokst og at jeg har blitt ”vekket” på ny, forteller Josh Groban da Musikknytt møter ham i Stockholm.

Josh Groban og Sissel Kjyrkebø Nobels fredspriskonsert 2002
Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

- Så derfor representerer tittelen på dette albumet den positive reisen jeg hadde mens jeg laget denne plata, som for meg var svært spesiell.

Musikalsk reise

På sin nye plate er Josh Groban innom mange steder i verden musikalsk, og reiste også jorda rundt for å spille den inn.

- Dette er en plate der det ikke finnes én sang som er på autopilot. Hver enkelt sang har en historie. Jeg kan snakke i en time om hvordan hver sang ble til. Det var komplisert og vanskelig, men jeg ønsket å sette meg selv i vanskelig situasjoner på denne plata, slik at jeg skulle produsere bedre ting. Og det føler jeg er tilfellet med denne plata.

Inspirert av Bono

Josh Groban har sin egen veldedighetsorganisasjon, The Josh Groban Foundation, og ser opp til Bono for det arbeidet han har gjort i politiske sammenhenger.

- Vi bør alle bli inspirert av den tid og energi som Bono bruker. Det å være en politisk aktivist, om vi er så heldige å ha en stemme som høres, er fordi vi lager musikk som er et universelt språk. Men når det kommer til politiske standpunkter er det en fin linje mellom å dytte din agenda på andre og å få folk til å tro på og stå opp for sine egne meninger, mener Josh Groban.

Norske aner

Groban har vært flere ganger i Norge, blant annet under Nobelkonserten i 2002, da han san sammen med Sissel Kjyrkjebø. Men han har også norske aner. Hans tippoldeforeldre var fra Toten.

Vazelina Bilhopphøggers er også fra Toten, og hvem vet? Kanskje de er i familie. Groban vil heller ta den musikalske testen enn dna-testen.

- Jeg får spørre dem og spille sammen med dem, så får vi se hva som skjer, ler Josh Groban.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters