Jon Schau etter døden

Før Jon Schau døde ble han regnet for å være Norges fremste standup-komiker. Men etter at han gjenoppstod har han i langt større grad vært opptatt av det åndelige. Espen Thoresen ville finne ut om det har rablet for ham.

Jon Schau

Etter mange år som komiker la Jon Schau standup-karrieren på hylla etter sin nær døden-opplevelse i 2004.

Foto: Knut Snare / NTB/Scanpix

Last ned podkast: Portrett av Jon Schau

Hør dokumentaren:

– Når jeg begynner å bli ærlig om hvem jeg er, så begynner jeg å kjenne mer og mer av livet mitt. Altså kjenne på det. Skjønner du?

Jon Schau prøver å forklare for Espen Thoresen hva det vil si å bare være seg selv, fri fra forventninger og uten å strebe etter å bli noe annet.

De er på vei til hver sin kant. Jon skal holde foredrag på kulturhuset i Hønefoss. Han skal snakke om sitt møte med døden og fortelle favoritthistorien om apen som jobber på sirkus som Elvis-imitator. Apen som går så langt inn i rollen som Elvis at han til slutt glemmer hvordan det er å bare være ape.

Vi er litt sånn, vi mennesker også, mener Jon. At vi glemmer å bare være den vi er, og alltid prøver å leve opp til noe og bli noe annet, noe bedre. Espen skal ha standup på puben i Notodden om aper og bananer, og folk ler.

Døde to ganger

Før 2004 var Jon Schau regnet som en av landets morsomste menn. Han har diplomer og priser som beviser det. Og han drakk masse.

– Jeg følte at jeg var en som drakk for å prøve å holde fast i det som var normalt. Og jeg gikk rundt med kraftig angst hele tiden. Når jeg var på scenen så hadde jeg pause fra det, for da gikk jeg så opp i det jeg gjorde. Og så smalt det jo skikkelig, forteller han.

Jon Schau

- Nå finnes jeg ikke redd for å dø, sier Jon Schau til Radiodokumentaren.

Foto: Katrine Nordli / NTB/Scanpix

Etter en forestilling i Bodø fikk han kraftige magesmerter og havnet på intensivavdelingen på sykehuset med betennelse i bukspyttkjertelen.

– Jeg overhørte en telefonsamtale mellom en sykepleier og broren min, og jeg hører hun sier at ”jeg tror du må forberede deg på at Jon er i ferd med å dø”. Så forsvinner jeg inn i koma, forteller han i dokumentaren.

I løpet av fem uker i koma blir Jon erklært død to ganger. Men han overlever, og etter døden tok livet hans en ny vending. Siden den gangen har han har fortalt hele Norge om sine samtaler med Gud, om det åndelige og om lyset han så mens han lå der og var død.

Bare Jon

På tross av bøkene om samtalene med Gud vil ikke Jon Schau definere seg selv som kristen. Han vil ikke legge noen forventninger til hva han skal være eller ikke være. Han er ferdig med å ha noe å leve opp til.

– Hvis sier at ”jeg er kristen” så må jeg begynne å leve opp til det å være kristen. Hvis jeg sier at jeg er muslim så må jeg leve opp til de reglene. Jeg føler at mennesket har en tendens til å tro på teorier, ideologier og ismer om hva livet burde ha vært. Jeg trodde at jeg måtte være komiker for å være bedre enn Jon. Andre tror at de må følge de ti bud for å bli bedre som menneske, sier han.

– Men hva definerer du deg som å være nå da, spør Espen.
– Jon.
– Bare Jon?
– What you see is what you get. Det er ingen vikarierende motiver.

Hør radiodokumentaren om Jon Schau på NRK P2 lørdag kl.10.03 og søndag kl.21.03.

Dokumentaren er laget av Espen Thoresen. Teknisk regi Kåre Johan Lund. Dokumentaren er også tilgjengelig i nettradio og som podkast.

Kulturstrøm

 • Polanski saksøker filmakademi

  Regissør Roman Polanski saksøker Academy of Motion Picture Arts and Sciences etter at akademiet kastet ham ut i fjor, skriver Variety. Utestengelsen er knyttet til en voldtekt av en 13 år gammel jente på 1970-tallet.

  Roman Polanski
  Foto: Str / AP
 • Helaften med Peer Gynt

  På NRK 2 i kveld kan du følge Henrik Ibsens Peer Gynt. Det blir en helaften med dokumentar, teater og etterprat med hovedrolleinnhaver Toralv Maurstad. Fra Det norske teatrets oppsetning i 2018.

  Toralv Maurstad er på veg heim etter framsyninga. Vi snakkar med han om familien Maurstad sitt livslange forhold til Peer Gynt, og det å kome seg opp og fram i livet. Regi: Ninja Benneche
 • 180.000 bier i Notre-Dame overlevde

  Katedralens bikuber var antatt å ha brent opp i storbrannen. Men birøkteren kunne langfredag meddele at biene har klart seg. – Jeg er så lettet, sier Nicolas Geant. Han har tatt seg av biene siden 2013, da kubene ble montert på taket til katedralen for å bidra til å øke antall bier i Paris. (NTB)

  Bikubene i Notre Dame