Vi kombinerer The Beatles og julemat, denne førjulstiden. Ribbe og pinnekjøtt har du oppskrifter til over alt, men Ole Martin Alfsens enkle juleoverraskelser er morsommere å fiske ut av ermet.
Cornflakes til kaffen
John Lennon elsket å bake brød, han sammenlignet det litt humørfylt med det å utrette et mirakel. Vår kokk Ole Martin, har full fortåelse for sammenligningen. I tillegg er det å bake brød terapi, forteller han oss som har tilgode å oppdaget dette alternativet til yoga.
lennon var også svært glad i Corn Flakes, av alle ting, men vi kan ikke servere corn flakes til dessert. I hvert fall ikke i bolle, med melk og bananskiver. Vi skal lage Lennons cornflakes konfekt.
Oppskrift på Lennons cornflakes konfekt
200 gr mørk sjokolade
½ pakke (liten) corn flakes – omtrent
Smelt sjokolade etter beste evne. Vend inn corn flakes til sjokoladen er mettet, den skal bare binde dette sammen. Legg på brett med papir eller fyll i små papirformer. Kjøl ned og vent!
Oppbevares best tørt og i spisskammers temperatur, ca 10-14 grader.
Viktige Forhånds regler for temperering av sjokolade:
1: sjokoladen må smeltes i vannbad på svak temperatur
(den ferdige sjokolademassen må ikke over 45C)
2:det må ikke komme fuktighet i sjokoladen
Dette gjøres i god tid før den skal brukes. La deretter sjokoladen stå ute på benken, rør av og til for å kontrollere temperaturen. La sjokoladen stå til den er nede i 26C. Ta deretter av 1/3 av sjokoladen som varmes til 40-50C. Spe den varme sjokoladen i den kalde(en øse i gangen) til du når riktig temperatur(32-30-28)
Da er sjokoladen klar til bruk, når temperaturen nå går ned igjen er det bare å tilsette litt mer av den varme sjokoladen.PS. det er veldig viktig at sjokoladen ikke overstiger krystalliserings-temperaturen, for da må man gå tilbake til start…..
Sim-sala bim lykke til!
Jeg spiser ikke venner
"Når jeg ser bacon, ser jeg en gris og når jeg ser en gris, da ser jeg en venn og jeg spiser ikke venner" skal Paul ha sagt om hvorfor han ble vegetarianer. I 1964 derimot spiste hele bandet kjøtt, kylling og chips, på turne.
Vi vurderte å servere skank, som betyr legg på kokkespråket, men vurderer det dit hen at slike ting kan vi ikke spøke med. Pauls rett blir derfor en deilig rotmos av kålrabi.
Paul McCartneys Rotmos
4 Porsjoner:
700 gram renset kålrabi
150 gram skrelte poteter
60 gram smør
4 cl whisky
Salt og hvit pepper
Kutt kålrabien i store skiver og kok den sammen med potetene i lettsaltet vann til den er helt mør. Koketiden vil variere utfra størrelse.
Sil av vannet og sett kjelen tilbake på kokeplaten for å dampe bort resterende vann.
Mos det hele med en potetstamper slik at det blir små klumper i stappen. Ha i smør og smak til med salt og pepper. Synes du at stappen er for tykk, kan du ha i mer smør evt kraft fra pinnekjøtt, har du ikke det heller kan du bruke litt melk/fløte.
Ha i 4 cl. whisky helt tilslutt og rør om.
Beatles med Yogamaster (AP Photo)
George Harrisons jule-dahl
Mandag laget Ole Martin og jeg Ringos røkelaksruller, som smakte vidunderlig. Det kunne både Ingrid og Finn skrive under på. Yan spiste muffins og kan ikke uttale seg.
Hva serverer du 1. juledag når din svigerdatter Cecilie på 19, er blitt vegetarianer over natten? Legg linsene i vann. George Harrisons Dahl selvfølgelig.
George er en spirituell mann, han spiste primært "soul food" og varianter av Hare Khrishna-kjøkkenet.
Den kan spises med nanbrød, chapati eller lefse, som en hovedrett, som tilbehør til ribba, eller som en del av diverse juletapasretter.
Oppskrift
George Harrisons Dahl
100 gram ghee (klaret smør)
150 gram finhakket løk
30 gram revet ingefær
30 gram finhakket hvitløk
20 gram finhakket rød chili
10 gram mild karri pulver
10 gram malt gurkemeie
1 gram malt kanel
2 gram malt kardemomme
2 gram grovmalt sort pepper
15 gram grovt mortet cummin
20 gram tomatpure
10 gram tamarind
240 gram grovhakket tomat
1 ½ l vann
60 gram gule linser
60 gram røde linser
60 gram grønne linser
Alle bløtlagt over natten (de vil veie mer når de er bløtlagt)
125 gram gresskar i terninger
125 gram aubergine i terninger
10 gram salt
2 gram grovmalt sort pepper
Evt. koriander og mer chili
Ha ghee i en kjele, tilsett løk, hvitløk, ingefær og chili, fres til det er blankt. Tilsett tomatpure, tamarind og tørre krydder, fres i 30 sekunder. Ha i tomat, linser og vann, kok opp og skru ned for varmen så det får trekke videre. La trekke 30 minutter, tilsett gresskar og aubergine, trekk videre til linsene begynner å falle fra hverandre.
Smakes til med salt og pepper og evt koriander og mer styrke