Jarle Bernhoft er Årets spellemann

Spellemannprisens gjeveste pris, Årets spellemann, gikk til Jarle Bernhoft. Han ble også årets mannlige artist.

Video Jarle Bernhoft er årest Spellemann 2011

NETT-TV: Da Jarle Bernhoft tok imot prisen for Årets Spellemann grammofonen trodde Bernhoft et øyeblikk at han hadde ødelagt grammofonen som pryder den gjeve prisen.

Jarle Bernhoft

Jarle Bernhoft vant prisen årets mannlige artist og fikk senere også med seg prisen for Årets spellemann under utdelingen av Spellemannprisen 2011.

Foto: Varfjell, Fredrik / Scanpix

Prisen «Årets spellemann» gikk til Jarle Bernhoft for hans arbeid internasjonalt og nasjonalt.

– Jeg tror juryen gav meg prisen fordi jeg er Spellemann, det er det jeg driver med. Jeg holder konserter, ofte mutters alene. Og så har jeg opplevd et helt sinnssykt år, Jeg bare bukker og takker, sier Bernhoft til NRK.

LES: Musikkåret 2011 sto i Jarle Bernhofts teikn

Se oppdatert liste over prisvinnere her.

– Litt i sjokk

I juryens begrunnelse heter det at Bernhoft det siste året har hatt en enorm kreativ og kommersiell suksess i Norge, og at han behersker en rekke musikalske former.

– Den forrige var jeg litt forberedt på, men dette. Dette kjenner jeg er veldig gjevt, sa en mildt sjokkert Bernhoft fra scenen i Folketeatret i Oslo da han fikk trofeet som et bevis på at han er Årets spellemann bare minutter etter at han ble kåret til beste mannlige artist i 2011.

– Tusen, tusen, tusen, tusen takk. Mange takk, sa han.

Da han tok over prisen fra fjorårets vinnere «Carpe Diem» trodde Bernhoft et øyeblikk at han hadde knekt grammofonen som pryder den gjeve prisen.

– Jeg er litt i sjokk over at noe på grammofonen er løs, og den skal være løs. Jeg er litt redd at jeg skal ødelegge trofeet, slik DDE gjorde for en del år siden, sier Bernhoft til NRK.

Jan Eggum hedret

Jan Eggum ble under lørdagens spellemannsprisutdeling overrasket med årets hederspris.

Ane Brun

Ane Brun ble Årets kvinnelige artist

Foto: NRK

Eggum skulle være blant dem som delte ut prisen, men ble overrasket med selv å få den.

– Dette var litt av en lurepris, jeg sto jo her nettopp og delte en pris. Men det er en ære å få en slik pris, sa han.

Jan Eggum får prisen for sine 40 år som norsk musiker og for å være «hele Norges visesanger». Han benyttet anledningen til å oppfordre ferske musikere til å ha troen på seg selv.

Ane Brun ble rørt

Kåringens første pris gikk til Ane Brun, som vant i kategorien for årets kvinnelige artist. Brun ga i 2011 ut albumet «It All Starts With One».

– Nå er jeg utrolig rørt, det siste året har vært som en drøm, sa Brun da hun mottok prisen.

– Jeg er veldig stolt over å vinne denne prisen. Denne plata har vært det mest magiske jeg har gjort i hele karrieren min, sa Brun.

Jonas Alaska

Jonas Alaska vant prisen for årets nykommer under utdelingen Spellemannprisen 2011. Marit Larsen delte ut prisen til Alaska.

Foto: Varfjell, Fredrik / Scanpix

Alaska årets nykommer

Årets nykommer ble Jonas Aslaksen, med artistnavnet Jonas Alaska.

– Jeg føler jeg har sett en hoggorm, var det første Alaska sa i takketalen fra scenen i Folketeatret i Oslo.

– Jeg hadde ikke turt å skrive takketale, for flaut å gå med på innerlomma hvis ikke vinner. Men jeg vil takke produsentene mine Even Ormestad og Thom Hell. Takk til musikerne som har bidratt på plata. Takk til familien som sitter der og tar bilder. Er det lov egentlig? Takk til broren min, Thomas Aslaksen. Han har sparket opp mange dører for meg. Og takk til Gramo, sa Alaska før han gikk tilbake til salen.

I tillegg til bronseharpa mottok også Alaska et stipend fra Gramo på 250.000 kroner.

Lars Vaular vant prisen for årets tekstforfatter. Han vant også prisen for årets hiphoplåt, med låten «Du betyr meg».

Team Me tok med seg prisen for årets popgruppe.

Det er 39. gang Spellemannprisen deles ut, og en rekke musikere, bransjefolk og kjendiser er på plass i Folketeatret i Oslo for å se showet som ble sendt direkte på NRK med Anne Lindmo som programleder.

Kulturstrøm

  • Larry Kramer er død

    Den amerikanske dramatikaren, forfattaren og aktivisten Larry Kramer er død, opplyser ektemannen hans til New York Times. 84 år gamle Kramer døde onsdag av lungebetennelse. Han har mellom anna skrive teaterstykket «The Normal Heart».

    FILE PHOTO: AIDS activist and author Larry Kramer poses for a portrait in his apartment in New York
    Foto: Lucas Jackson / Reuters
  • Ein million for å syne Sabeltann

    Dyreparken i Kristiansand brukar ein million kroner på smitteverntiltak for å kunne tilby Kaptein Sabeltann-førestillingar for om lag 40.000 personar i løpet av juli. Dei vil tilby to førestillingar i dyreparken kvar kveld.