Etter det NRK erfarer har rundt 40 kommuner sagt ja til minnesmerket.
– Det er jo fantastisk, sier kunstneren Nico Widerberg til NRK.
Det var 56 kommuner i Norge som mistet innbyggere i terrorhandlingene 22. juli, og fikk tilbudet om et to meter høyt minnesmerke i granitt.
Fristen for å takke ja, eller nei, går ut i dag.
Skulpturen har vakt debatt, særlig siden giveren er anonym. Kommunene har vært positive, mens kunstnere i landet anbefalte dem å takke nei.
Video lenger ned i saken.
Nico Widerberg har laget et minnesmerke fra terrorhandlingene 22. juli på oppdrag fra en anonym giver.
Foto: Kari Toft / NRKTre kommuner takket nei
Oslo, Hole, Ringerike og Drammen er hittil de kommunene som har takket nei.
Mens det blir reist nasjonale minnesmerker i Oslo og Hole, sier Drammen nei på grunn av ulike signaler fra de pårørende.
Terje Tønnessen, gruppeleder i Frp i Eidsvoll kommune.
Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRKTrondheim kommune trenger mer tid på å bestemme seg om de skal takke ja. Det gjør også Eidsvoll kommune, og de har utsatt avgjørelsen.
– 10. februar er alt for kort frist. Vi synes en slik gave krever en ordentlig og skikkelig behandling, det har ikke vi fått tid til, sier gruppeleder i Frp, Terje Tønnessen til NRK.
– Flott at de tar egne valg. Det er også viktig at de ikke føler at dette er noe de må si ja til, sier Widerberg.
Planen er at skulpturene skal få en felles avduking 22. juli 2012.
- Hør radioinnslaget: Strid om minnesmerke etter 22. juli
– Flott å tenke på at den spres utover landet
Minnesmerket er laget av granitt, med en hul firkantet steinblokk med utskårede silhuetter av en menneskekropp på hver side.
– Det som var viktig for meg var at jeg ville ha med mennesker i skulpturen. Jeg ville ikke bare lage en bauta med dato på, sier Widerberg.
Kari Foseid Aakre, ordfører i Osterøy.
Foto: Osterøy kommune– Hendelsen har gått sterkt inn på oss alle sammen. Da denne henvendelsen kom fikk jeg lyst til å lage noe som kunne være en samlende og god ting i ettertiden. Det er flott å tenke på at den skal stå i mange kommuner, og at den spres utover landet, sier Widerberg.
Osterøy utenfor Bergen er en av kommunene som har takket ja til skulpturen.
– Jeg synes det er fint at det kom et initativ der vi alle har like minnesmerker i hele landet, og at ikke kommunens økonomi skulle avgjøre hvordan et slikt minnesmerke skulle bli utformet, sier Kari Foseid Aakre, ordfører i Osterøy til NRK.
– Det viktigste for meg var at de pårørende skulle være enig i at vi takket ja, og at vi kunne finne en plassering som var minnesmerket verdig, sier hun.
- Les også: Anonym giver tilbyr 22-juli-minnesmerke
Vakte debatt
Foto av modellen til minnesteinen som kommunene har fått tilbud om å få- helt gratis. Dette er en modell/skisse og ikke det ferdige produktet som skal være i granitt.
Foto: Nico WiderbergNorske billedhoggere kaller det hele for et kupp – at én giver og én kunstners uttrykk blir så dominerende i hvordan vi skal minnes terrorangrepene 22. juli 2011.
– Vedkommende har hoppet bukk over hele prosessen med å invitere kunstnere til å komme med forslag. Dette blir ikke noen demokratisk prosess, sa Gisle Harr styreleder i Billedhoggerforeningen til NRK i januar.
– Vi må få inn flere innspill og ideer om hva slags kunst det bør være, og ikke minst hva den skal uttrykke. Dette er ingen privatsak, men det blir den nå, sa han.
Klikk for å se video:
NETT-TV: Dette skal bli minnesmerker etter 22. juli