Hopp til innhold

Over 40 kommuner i Norge: Ja til 22. juli-minnesmerke

Til tross for at minnesmerkene møter motbør i kunstmiljøet, har over 40 kommuner i Norge sagt ja til Nico Widerbergs minnesmerke etter 22.juli.

Utøya og minnesmerke

Over 40 kommuner har takket ja til skulpturen laget av Nico Widerberg.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Nico Widerberg / Scanpix

Etter det NRK erfarer har rundt 40 kommuner sagt ja til minnesmerket.

– Det er jo fantastisk, sier kunstneren Nico Widerberg til NRK.

Det var 56 kommuner i Norge som mistet innbyggere i terrorhandlingene 22. juli, og fikk tilbudet om et to meter høyt minnesmerke i granitt.

Fristen for å takke ja, eller nei, går ut i dag.

Skulpturen har vakt debatt, særlig siden giveren er anonym. Kommunene har vært positive, mens kunstnere i landet anbefalte dem å takke nei.

Video lenger ned i saken.

Nico Widerbergs kunst i Elverum

Nico Widerberg har laget et minnesmerke fra terrorhandlingene 22. juli på oppdrag fra en anonym giver.

Foto: Kari Toft / NRK

Tre kommuner takket nei

Oslo, Hole, Ringerike og Drammen er hittil de kommunene som har takket nei.

Mens det blir reist nasjonale minnesmerker i Oslo og Hole, sier Drammen nei på grunn av ulike signaler fra de pårørende.

Terje Tønnessen

Terje Tønnessen, gruppeleder i Frp i Eidsvoll kommune.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Trondheim kommune trenger mer tid på å bestemme seg om de skal takke ja. Det gjør også Eidsvoll kommune, og de har utsatt avgjørelsen.

– 10. februar er alt for kort frist. Vi synes en slik gave krever en ordentlig og skikkelig behandling, det har ikke vi fått tid til, sier gruppeleder i Frp, Terje Tønnessen til NRK.

– Flott at de tar egne valg. Det er også viktig at de ikke føler at dette er noe de må si ja til, sier Widerberg.

Planen er at skulpturene skal få en felles avduking 22. juli 2012.

– Flott å tenke på at den spres utover landet

Minnesmerket er laget av granitt, med en hul firkantet steinblokk med utskårede silhuetter av en menneskekropp på hver side.

– Det som var viktig for meg var at jeg ville ha med mennesker i skulpturen. Jeg ville ikke bare lage en bauta med dato på, sier Widerberg.

Kari Foseid Aakre

Kari Foseid Aakre, ordfører i Osterøy.

Foto: Osterøy kommune

– Hendelsen har gått sterkt inn på oss alle sammen. Da denne henvendelsen kom fikk jeg lyst til å lage noe som kunne være en samlende og god ting i ettertiden. Det er flott å tenke på at den skal stå i mange kommuner, og at den spres utover landet, sier Widerberg.

Osterøy utenfor Bergen er en av kommunene som har takket ja til skulpturen.

– Jeg synes det er fint at det kom et initativ der vi alle har like minnesmerker i hele landet, og at ikke kommunens økonomi skulle avgjøre hvordan et slikt minnesmerke skulle bli utformet, sier Kari Foseid Aakre, ordfører i Osterøy til NRK.

– Det viktigste for meg var at de pårørende skulle være enig i at vi takket ja, og at vi kunne finne en plassering som var minnesmerket verdig, sier hun.

Vakte debatt

Minnestein 22. juli

Foto av modellen til minnesteinen som kommunene har fått tilbud om å få- helt gratis. Dette er en modell/skisse og ikke det ferdige produktet som skal være i granitt.

Foto: Nico Widerberg

Norske billedhoggere kaller det hele for et kupp – at én giver og én kunstners uttrykk blir så dominerende i hvordan vi skal minnes terrorangrepene 22. juli 2011.

– Vedkommende har hoppet bukk over hele prosessen med å invitere kunstnere til å komme med forslag. Dette blir ikke noen demokratisk prosess, sa Gisle Harr styreleder i Billedhoggerforeningen til NRK i januar.

– Vi må få inn flere innspill og ideer om hva slags kunst det bør være, og ikke minst hva den skal uttrykke. Dette er ingen privatsak, men det blir den nå, sa han.

Klikk for å se video:

Video Dette skal bli minnesmerker etter 22. juli

NETT-TV: Dette skal bli minnesmerker etter 22. juli

Kulturstrøm

 • Kadetten avlyser også 2024-festivalen

  Festivalen Kadetten i Sandvika, som kaller seg Norges største hiphopfestival, avlyser årets utgave.

  «Det er med tungt hjerte at vi må meddele at Kadetten 2024 er avlyst», står det på festivalens Instagram-side , og gjengitt av YLTV.

  «Det er utrolig leit, vi var overbevist da vi relanserte festivalen i år at situasjonen og markedet hadde snudd – sånn ble det ikke. Kombinasjonen av vesentlig høyere priser på alt av artister i sjangeren, usikre og innstilte turnéplaner, høyere kostnader og mindre kjøpekraft blant vårt publikum gjør at vi ikke ser det mulig å gjennomføre festivalen i år», står det om årsaken til avlysningen.

  Ifølge Instagram-posten vil kjøpte billetter refunderes automatisk.

  Kadettenfestivalen ble avlyst også i 2023.

  Cezinando på Kadetten 2022
  Foto: Eskil Olaf Vestre / NRK P3
 • Blir den største i Noreg i sommar

  Tons of Rock har alt seld over 130.000 billettar til festivalen i juni. Festivalsjef Jarle Kvåle er overtydd om at dei kjem til å selge alle billettane på kort tid. Dermed vil rockefestivalen på Ekebergsletta bli det største kulturarrangementet i Noreg i år.