De lærde strides om hvordan denne sukkerbomben av en dessertkake oppstod. Noen mener den først så dagens lys i byen Siena i Italia. Andre mener den har sin opprinnelse fra Venezia. For oss som er glade i kake spiller det liten rolle, vi er bare glad den eksisterer slik at vi kan nyte et deilig stykke når badevekten tillater det.
Her er oppskriften:
Fingerkjeks:
2 eggehviter
50 gr sukker
2 eggeplommer
45 gr potetmel
30 gr hvetemel siktet
Ostekrem:
6 eggeplommer
100 gr melis
1 ts vaniljesukker
375 gr snøfrisk eller Kremost naturell
2 dl creme fraiche
2 ss portvin eller likør
1 ss kakaopulver
1 ss melis
Slik gjør du:
I stekeovnen ved 200 grader i ca. 5 minutter (fingerkjeksene)
Lag fingerkjeksene:
Visp eggehvitene og halvparten av sukkeret til stivt skum. Visp eggedosis av eggeplommene og resten av sukkeret. Bland eggedosis og eggehviter. Sikt i melet og bland forsiktig. Dekk stekeplaten med bakepapir, sprøyt massen i ca. 1 cm. lange striper og stek kjeksene.
Lag ostekremen:
Visp eggeplommer, melis og vaniljesukker til eggedosis. Visp ost og creme fraiche til en jevn krem og bland den med eggedosisen. Rør sammen kaffe og vin eller likør. Bland kakaopulver og melis i en sikt.
Kle en brødform innvendig med plastfolie. Dekk bunnen med kjeks. Dynk kjeksene med kaffeblandingen. Legg et lag ostekrem over. Sikt litt av kakaoblandingen over ostekremen, legg et nytt lag kjeks dynket med kaffeblanding og tilslutt resten av ostekremen. Sikt resten av kakaoblandingen på toppen. La desserten stå kaldt til den skal serveres, gjerne en times tid i fryseren.
Løft desserten ut av formen ved hjelp av plastfoliet og anrett den på fat eller del den i porsjonsstykker.