Hopp til innhold

Islam:

Islam er den nest største religionen i Norge.

Hijab
Foto: M. SPENCER GREEN / AP

Muslimenes hellige bok heter koranen. Den inneholder åpenbaringene profeten Muhammad mottok fra og med år 610 frem til sin død i 632.
I Islam er troen på et evig liv etter døden helt grunnleggende. Begrepet Yawm el-qiyamah betyr på norsk `oppstandelsens dag'. Muslimer tror at alle mennesker stilles til regnskap for sine gjerninger og handlinger på den dagen. Islam understreker at gjennom tro og gode gjerninger kan mennesker vinne paradiset. Begrepet arvesynd finnes ikke i Islam. Ingen vil få straff for andres misgjerninger, men vil bli dømt for egne handlinger. Når man stilles til regnskap, blir man enten belønnet med en plass i paradiset eller straffet med en plass i helvetet. De mest sentrale pliktene i Islam blir kalt de fem søylene. De fem søylene består av:

Trosbekjennelsen:
Å erklære at man er muslim skjer ved at man sier trosbekjennelsen.

Bønn (salah):
Bønnen er den nest viktigste av islams fem søyler. Fem ganger i døgnet skal muslimer utføre en fast rituell bønn (salah). I tillegg kan de be ekstra bønner som følger det samme mønsteret som de obligatoriske, samt bønner som bare bes med tungen eller i hjertet (du'a).

Fasten (sawm):
Man avstår fra å spise fra soloppgang til solnedgang under Ramadan som varer i en måned.


Pilegrimsreise (hadjj):
Pilegrimsreisen (hadjj) innebærer å reise til Mekka i en bestemt tidsperiode for å utføre visse handlinger for Guds skyld.

Velferdsskatt(zakah) :
Almisser eller Velferdsskatt er den barmhjertighetsplikt troende muslimer har.

Kulturstrøm

 • Krev nye avhøyr i Nederland

  Joost Klein, den nederlandske Eurovision-deltakaren som blei diska for etter seiande å ha trua ein TV-fotograf, krev at det blir gjort nye avhøyr av han.

  Joost Klein og advokaten hans vil at forhøyra skal gjennomførast i Nederland, melder Expressen.

  På scena i Vancouver i Canada søndag kveld, uttrykte han sterk misnøye.

  – F*ck Eurovision, sa Joost frå scena.

  Joost Klein og bidraget hans «Europapa» blei diska frå Eurovision Song Contest i Malmö berre timar før den store finalen.

  (NTB)

  Joost Klein
  Foto: AFP
 • Skuespiller Johnny Wactor (37) skutt og drept

  Den amerikanske skuespilleren Johnny Wactor ble skutt og drept under et tyveriforsøk i Los Angeles lørdag.

  Jonny Wactors agent David Shaul har bekreftet dødsfallet til Variety. Wactor ble 37 år gammel.

  Moren til Wactor sier at han var sammen med en kollega da de så tre menn forsøkte å stjele angivelig en katalysator fra bilen hans, skriver TMZ.

  Han er mest kjent for sin rolle som Brando Corbin i serien «General Hospital». Han hadde også roller i serier som «Criminal Minds» og «Westworld».