Isaac Julien gjør tragedier vakre

Den britiske kunstneren Isaac Julien mener den tradisjonelle måten å lage film og TV, er for enkel og forutsigbar. Nå lager han videokunst av tragedier vi vanligvis ser i nyhetene.

Video Isaac Julien gjør tragedier vakre

Isaac Julien er inspirert av nyhetene rundt seg, men mener folk flest er trett av at triste hendelser alltid blir presentert på den samme måten. Se hele intervjuet i Nasjonalgalleriet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I de siste årene har migrasjon vært gjennomgangstema for filmkunstneren Isaac Julien. Med filmen «Western Union Small Boats» viser han illegale flyktningers farlige ferd over Middelhavet, på flukt fra krig og hungersnød i Libya.

Isaac Julien er spesielt fascinert av temaer som migrasjon og globalisering, og dette går igjen i kunsten hans.

– Jeg er ikke sikker på om kunst endrer verden, men det kan endre måten vi ser ting på, sier Isaac Julien til Nasjonalgalleriet .

Isaac Julien
Foto: Nasjonalgalleriet / NRK
Isaac Juliens kunst

Isaac Juliens kunst spiller på sterke følelser.

Foto: Nasjonalgalleriet / NRK

– Går glipp av poesien

Kunstneren vil fortelle nyhetene vi alle kjenner, på en ny måte. Dette gjør han ved å få tragiske hendelser til å se vakre ut.

– Jeg forteller nye historier av nyhetene, sier Julien.

Julien gjør alt sammen for å fange oppmerksomheten til et nyhetsmettet publikum.

– Jeg tror vi må skape sympati på en annen måte for nyhetstrette mennesker, som er vant med å se bilder av ulykker og katastrofer på samme måte hver gang det presenteres i media, sier Isaac Julien.

Isaac Juliens kunst

En av scenene viser kropper som er dekket av aluminiumsfolie, og ligger på stranden. Julien eksperimenterer ved å vise motivet fra flere vinkler.

Foto: Nasjonalgalleriet / NRK

Isaac Julien startet som filmskaper, men syntes ikke budskapet kommer helt fram i tradisjonell film. Derfor gikk over til å bli kunstner.

– Poesien går tapt i kinofilm, sier Julien.

Isaac Juliens film vises nå på Kunstnernes Hus i Oslo.

Kulturstrøm

  • Satset alt for å bli artist

    Stig Brenner, artisten tidligere kjent som Unge Ferrari, ble i helgen tildelt «P3-prisen». Etter flere år med hardt arbeid brøt Stig Joar Haugen endelig gjennom og tok hele landet med storm. Men veien har vært tyngre enn han hadde regnet med. Les intervjuet med vinneren her.

    P3 Gull - P3-prisen
    Foto: Kim Erlandsen / NRK
  • Over 130.000 har besøkt nye Munch

    Den første måneden har over 130.000 besøkt det nye Munch-museet. Det er mer enn det de gamle lokalene hadde på et helt år. Det sier direktør Stein Olav Henriksen til TV 2.