Hopp til innhold

Instagram-gründerne trekker seg – angivelig etter tvist med eier Facebook

Gründerne bak bildedelingstjenesten Instagram trekker seg fra selskapet. Ifølge Bloomberg skjer det etter interne stridigheter med eier Facebook.

Instagram-gründerne Mike Krieger og Kevin Systrom

Instagram-gründerne Mike Krieger og Kevin Systrom annonserte natt til tirsdag norsk tid at de trekker seg fra selskapet. Her i 2012.

Foto: Stephen Chernin / Reuters

Det annonserte grunnleggerne Kevin Systrom og Mike Krieger i en uttalelse på Instagrams nettsider tirsdag morgen norsk tid.

– Vi har vokst fra 13 til å ha over tusen medarbeidere plassert på kontorer verden rundt. Alt mens vi samtidig har bygget produkter som brukes og elskes av et samfunn på over én milliard brukere. Vi er nå klare for vårt neste kapittel, skriver gründerne.

Instagram er et av verdens mest populære sosiale medier, med over en milliard aktive brukere hver måned.

Facebook-aksjene falt med over 2 prosent da børsene i USA åpnet tirsdag, etter nyheten om Systrom og Krieger ble kjent.

– Gir seg etter intern strid med Facebook

Nyheten kom uten nevneverdig forvarsel tirsdag morgen. I uttalelsen skriver Systrom og Krieger at de forlater Instagram fordi de ønsker å starte et nytt selskap.

Bloomberg opplyser derimot at duoen gir seg etter uenigheter mellom dem og Facebook-sjef Mark Zuckerberg om hvordan Instagram skal utvikle seg.

Ifølge finansnettstedet har Zuckerberg de siste månedene involvert seg stadig mer i den daglige driften av Instagram, som er blitt en viktig pådriver for vekst i Facebook.

Større kontroll fra Facebook er antatt å være en av de mest umiddelbare konsekvensene av at Systrom og Krieger gir seg.

Ifølge kilder som har uttalt seg til The New York Times, har verken Systrom eller Krieger oppgitt noen konkret årsak til hvorfor de gir seg.

Verdifall på 980 milliarder

Duoens avgang er ventet å skape ytterligere problemer for Facebook, som kjøpte Instagram for nærmere 5,8 milliarder kroner i 2012.

Facebook har hatt et tøft år etter Cambridge Analytica-skandalen i vår, som i sommer ble etterfulgt av at selskapet ikke klarte å møte markedets forventning om brukervekst.

Da Facebook la frem sine resultater for andre kvartal 26. juli, raste selskapets verdi med over 980 milliarder kroner på én dag, fordi veksten i antall brukere var lavere enn analytikerne forventet.

I en uttalelse ønsker Facebook-sjef Zuckerberg Krieger og Systrom lykke til videre.

Andre eierstrid på kort tid

Krieger og Systrom er den andre gründerduoen som på kort tid gir seg i sine Facebook-eide selskaper.

I henholdsvis november i fjor og i april forlot de to grunnleggerne av meldingstjenesten WhatsApp, Brian Acton og Jan Koum, selskapet sitt etter stridigheter med Facebook.

Facebook kjøpte WhatsApp for 22 milliarder dollar i 2014, nærmere 115 milliarder kroner etter daværende kurs.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters