Hopp til innhold

– Det er mye humor i skam

Debutant Ina Åsheim liker å skrive tekster om situasjoner der det gjør vondt å være.

Ina Åsheim

Ina Åsheim debuterer med romanen 'Mamma vet ikke hva som er deilig'.

Foto: Finn Ståle Felberg/Forlaget Oktober

Ina Åsheim

I disse dager debuterer Ina Åsheim med romanen «Mamma vet ikke hva som er deilig» på Forlaget Oktober. Åsheim har tatt for seg kjernefamilien, hvor alt ikke nødvendigvis er fryd og gammen.

Fortell om debutboken din.
– «Mamma vet ikke hva som er deilig» handler om en familie på tre, et barn, en mor og en far, og ei nabojente. Alle prøver å nå hverandre og være betydningsfulle for hverandre. Men i lengselen etter kjærlighet, oppmerksomhet og bekreftelse oppstår det grenseløse situasjoner, situasjoner hvor seksualitet, nærhet og distanse kommer ut av kontroll. Og rollene kastes om på. Jeg er fascinert av forestillingen om kjernefamilien som et trygt sted.

Når tenkte du første gang at du ønsket å bli forfatter?
– Da jeg var ferdig med boka.

Fortell om din vei frem til å bli forfatter.
– Jeg har lenge jobbet med tekst i ulike kombinasjoner med tegning, performance, og video-og lydinstallasjoner, men jeg merket at tekstene uttrykte noe jeg ikke fikk til i de andre kunstformene, og da fikk de en annen og viktigere rolle. Jeg skrev mer og mer utførlig, tekstene begynte å leve sitt eget liv og fikk den formen de har i dag.

Hvordan føltes det da du fikk beskjed om at manuset var antatt?
– Det var fantastisk. Jeg ble veldig takknemlig, og stolt.

Hvem er dine litterære forbilder?
– Naja Marie Aidt, Herta Müller, Carl Frode Tiller.

Fortell om din siste store leseropplevelse.
– «Bavian» av Naja Marie Aidt, består av klare, lysende noveller, situasjoner og relasjoner som plutselig blir groteske, og livsløp som vries om og vrenges. Tekstene skrur seg inn der det er bløtt og sårt. Ikke et ord for mye. Helt usentimentalt. Herta Müllers «Mennesket er en stor fasan i verden» og «Reven var alt den gang jeger». De korte og presise setningene er mettet med informasjon og åpner seg inni meg fordi det er så spesifikt det hun referere til. Store og rike tekster.

Mange drømmer om å bli forfattere. Hva er dine tips til forfatterspirer?
– Jeg skriver bra fordi jeg er uredd. Finn ut sammenhengen mellom det som berører deg i din virkelighet og fiksjonen du skriver. Finn ut hva du har på hjertet.

En av fjorårets diktdebutant, Audun Mortensen, prøver å leve lengst mulig på bokhonoraret. Hva slags planer har du for ditt bokhonorar?
– Det er et komplekst spørsmål. Jeg er veldig glad for ordningene forfattere og kunstnere i Norge har, på den annen side håper jeg at jeg en dag får betalt for det reelle arbeidet jeg legger ned i en bok.

Hvilken forventninger har du til det å debutere?
– Det er mye humor i skam. Jeg liker å skrive tekster om situasjoner der det gjør vondt å være. Jeg vil skape bilder inni folk, og utvide erfaringsfeltet vårt ved å si at akkurat på denne måten går det an å ha det, sånn går det an å føle.

Kulturstrøm

 • HBO bekrefter en tredje sesong av «House of the Dragon»

  «Game of Thrones»-spinoffserien «House of the Dragon» får en tredje sesong, bekrefter HBO.

  Med sesong 2 like om hjørnet slipper altså HBO nyheten om at de har fornyet for ytterligere en sesong av den kritikerroste fantasy-serien.

  – Vi kunne ikke vært mer henrykt for å fortsette historien om House Targaryen og for å se denne crewet skinne på nytt i en sesong tre, sier Francesca Orsi, leder for dramaserier og film ved HBO.

  Pressemeldingen sier ingenting om når innspillingen av tredje sesong starter eller når fansen kan forvente å få se det ferdige resultatet, som naturlig nok trolig blir en god stund til.

  (NTB)

 • Slående roman om kunstens politiske kraft

  – «Gjenferdet inn» får nesten slagside under vekten av detaljer og fortellinger som sakte og omstendelig vikles ut. Men gir du deg tid, får du et rystende bilde av prøvede palestineres erfaringer de siste åtti årene. Britisk-palestinske Isabella Hammad skriver om tilhørighet, om søster-relasjoner, om under­trykkelse og opprør. Når alt kommer til alt, skriver hun om kunstens betydning i livet, skriver litteraturkritiker Anne Cathrine Straume.

  Collage med bokomslaget til Gjernferdet Inn og et portrettbilde i svarthvit av forfatteren Isabella Hammad
  Terningkast 5 Bok

  «Rett inn i Palestina-konflikten»

  Anmeldelse: «Gjenferdet inn» av Isabella Hammad