Hopp til innhold

Ikke «dobbel betaling» på nrk.no

Aftenposten-sak satte nettet i brann i morgentimene mandag.

Aftenpostens oppslag

Aftenposten skrev i dag at nrk.no vil legge innholdet over på en betaltjeneste. Det er bare delvis riktig. Innholdet som legges over i betaltjenesten er stoff andre har rettigheter til.

Foto: Faksimile: Aftenposten

I en artikkel i dagens Aftenposten skriver journalisten at NRK vil begynne å fjerne TV-innhold fra nrk.no og flytte det over til nrkbutikken.no, der det skal tilbys til salg. Det har fått mange til å reagere.

Avisa siterer NRK Aktivums forlagsdirektør Jørgen Klafstad på at du nå må betale for innhold du allerede har betalt for med TV-lisensen.

Gikk du glipp av HBO-serien «True Blood»? Se første avsnitt her.

- Det er de fakto feil. Vi gjør tilgjengelig stoff som ikke ellers ville ligget ute, der vi bare har rettighetene til kommersiell utnytting, sier Klafstad til nrk.no.

- Avisa skaper feil inntrykk

Kommunikasjonsdirektør Sigurd Sandvin mener Aftenposten forsøker å skape et inntrykk av at NRK vil prøve å lure publikum.

- Avisa gir inntrykk av at dette blir en dobbeltbetaling. NRK Aktivum, som skal gjøre det tilgjengelig for folk, skal her selge ting som er umulig å legge ut i dag. Det er programmer med rettighetsbindinger vi ikke rår over. Det kan være produsert eller skrevet av folk som ikke er tilknyttet NRK. Det finnes rettighetshavere der ute som vi sånn sett ikke rår over, sier Sigurd Sandvin , kommunikasjonsdirektør i NRK til nrk.no.

Fjernes på grunn av eksterne rettigheter

Serier som Himmelblå og Kodenavn Hunter ligger tilgjengelig i 30 dager før det fjernes på grunn av eksterne rettigheter. Annet stoff som ligger på nrk.no i dag vil fortsette å ligge der.

Verken NRKs podkasting, streaming eller torrent-nedlastingstjenester vil bli påvirket av nrkbutikken.no.

- Tjenesten nrkbutikken.no har altså ingenting med nrk.no å gjøre, det er nok her det har vært en feilkobling. I utgangpunktet tror jeg ikke det dreier seg om TV-programmer i det hele tatt ennå, det er hørespill og e-bøker nå, og så diskuteres det om vi vil ta inn TV-serier til neste år, sier Sandvin.

For ordens skyld: Det er riktig at NRK Aktivum tjener penger på salget av serier som Himmelblå og Kodenavn Hunter, men som distributør. Seriens rettighetshavere betales for sitt åndsverk på lik linje som med alle andre distribusjonsselskaper, og NRK sender overskuddet av dette salget tilbake inn i programproduksjonen.

Her ser du seriene i NRKs arkiv, helt gratis.

Kulturstrøm

 • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

  «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

  Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

  Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

  Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

  Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
  Foto: Forlaget Oktober