Iggy Pops franske vri

Iggy Pop er klar med et nytt album, inspirert av en fransk roman om «død og sex».

Iggy Pop

Iggy Pop er aktuell med ei ny plate der sangeren med den røffe stemmen overraskende nok fremfører en gammel og populær fransk låt på plata – «Autumn Leaves».

Foto: JACQUES BRINON / AP

Iggy Pop

Iggy Pop er aktuell med ei ny plate der sangeren med den røffe stemmen overraskende nok fremfører en gammel og populær fransk låt på plata – «Autumn Leaves».

Foto: JACQUES BRINON / AP
Iggy Pop

På sitt nye album henter Iggy Pop inspirasjon fra Michel Houellebecqs roman «The Possibility of an Island». Han har også gitt albumet den franske tittelen «Preliminaires».

Foto: JACQUES BRINON / AP

– Litteratur er som kokain og musikk er som heroin! Litteratur skjerper tankene, musikk gjør deg dummere, ler punklegenden Iggy Pop som gir ut et nytt album inspirert av en fransk roman om «død og sex».

Plata kom ut denne uka og er den siste utgivelsen fra den langhårede, blåøyde 62 år gamle gudfaren til punk. Ikke bare henter han inspirasjon fra Michel Houellebecqs roman «The Possibility of an Island», men han har også gitt albumet den franske tittelen «Preliminaires».

- Hvorfor?

– Jeg følte at hele plottet i romanen er et forspill til døden. Og i min alder så er alt du gjør noe som leder opp til det: enten du skal ha sex eller ikke, arbeide eller leke, jakte på penger eller frihet, ideer eller kynisme... så tikker klokka, sier han i et intervju med nyhetsbyrået AFP.

Dokumentarmusikk

Iggy Pop, som egentlig heter James Newell Osterberg, var frontmann i The Stooges, garasjerockebandet fra 60- og 70-tallet som senere har påvirket heavy metal og punkrock.

Under sine ville konserter tok Pop narkotika, skar seg selv, skjelte ut publikum og kastet seg ut fra scenekanten.

Hans mest kjente sanger inkluderer «Lust for Life», «I’m Bored» og «Real Wild Child».

Ideen bak det nye ganske melankolske albumet kom etter at han ble spurt om å lage musikk til en dokumentarfilm om Houllebecqs roman som Pop ser på som en bok som handler om «død, sex og slutten på menneskeheten».

– Boka har sjel og samtidig viste den stor innsikt i bare det å rolig illustrere noe av det jeg selv hadde i tankene om sex, død og det motsatte kjønn, sier han.

Pop, som bor i Florida, leste romanen for første gang på et fransk feriested ved sjøen under en kjølig europeisk sommer og sier han hygget seg med sin «midtlivs science-fiction-krise».

Litteratur har alltid vært viktig for ham, og William S. Burroughs, Jack Kerouac og Allen Ginsberg er blant de han setter mest pris på.

Blander sjangre

Albumet ble først lansert som en rolig samling musikk med anstrøk av jazz, men har også med rock, pop og blues.

– Det var flott å omfavne et bredt utvalg av stilarter, veldig artig. Jeg gjorde ikke mesteparten selv, alt jeg la på var vokalen og akustisk gitar og så sendte jeg det ut til musikerne. De sendte sporene tilbake og jeg kunne velge. Som en meny!

Houellebecq likte særlig sangen «Spanish Coast», og sammenlignet den med tidlig Stooges-materiale. Han fremhevet også «A Machine for Loving» på grunn av teksten, forteller Pop.

Et annet overraskende grep er at den sangeren med den røffe stemmen fremfører en gammel og populær fransk låt på plata – «Autumn Leaves» – som først ble skrevet av dikteren Jacques Prevert, med musikk av Joseph Kosma, og som ble en slager for Yves Montand for flere tiår siden.

– Jeg ville virkelig synge bra, det var en utfordring og jeg er fornøyd med at jeg klarte jobben godt, sier Iggy Pop.

Kulturstrøm

 • Hør Dagny live

  Hun har erobret landet med låter som «Fools Gold», og «Love You Like That». Etter å ha blitt nominert til Spellemannprisen fem ganger, tre av dem for årets låt, gir hun ut debutalbumet, og spiller fra det i Kulturstripa.

  Dagny
 • Ny redaktør i Sogn Avis

  Arve Uglum blir ny redaktør og dagleg leiar i Sogn Avis. Han tek over etter Jan Inge Fardal. Uglum kjem frå jobben som prosjektleiar og programleiar for «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» i NRK.

  Arve Uglum ny programleiar for Der ingen skulle tru at nokon kunne bu
  Foto: Christian Blom