Hopp til innhold

Hvor plasserer du kjøleelementene?

Det er sommer og høysesong for å dra på piknik i parken, eller spise lunsj på stranda. Du fyller kjølebagen full med mat og drikke og håper det holder seg kaldt lengst mulig. Men, hvor skal kjøleelementene ligge for å ha best effekt?

Fryseelement
Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

- Plasser kjøleelementene i midten av kjølebagen, lengst vekk fra all varmen utenifra, anbefaler doktor i kjernefysikk Bjørn Sandseth, ved Universitetet i Oslo.

Sandseth forklarer at kjøleelementer er laget av vann og derfor fungerer best så langt unna varmen som mulig, så de ikke begynner å smelte. Dessuten er det alltid best at matvarene man putter oppi kjølebagen er så kalde som mulig.  

Kaldt hjerte i midten

Fryseelement
Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

Problemstillingen er enkel. Matvarene man putter i kjølebagen stjeler kulde fra kjøleelementene og det gjør at de smelter. Mange plasserer kjøleelementene på toppen av matvarene for at kulda skal trekke nedover. Det er ikke det smarteste mener kjensfysikeren. Heller ikke er det lurt å plassere elementene på sidene eller på bunnen av kjølebagen.

- Er det en varm sommerdag med 30 grader vil varmen utenfor kjølebagen begynne å "angripe" kjøleveggene. Det vil si at varmen prøver å komme seg gjennom isolasjonen og spise seg innover. Mens i midten av kjølebagen har du et kaldt hjertet, disse kjøleelementene, som overfører kulde utover.

Hvorfor bruker man frossent vann?

- Vann lagrer masse energi. Vi fysikere har et fint or som heter varmekapasitet. Vann har veldig god varmekapasitet. Et godt eksempel er en varm pizza. Man brenner seg ikke på brødskorpen langst kanten, men tomatene er fryktelig varme. Det er fordi de inneholder vann.

- Noen mener man bør bruke melkekartonger og fylle dem med vann, og at det rett og slett er bedre enn fryseelementer. Er det rett?

- Ja, dette kan være en god idè. En melkekartong vil antakeligvis ha mer vann i seg enn et fryseelement, så effekten vil antakelivis bli større med en melkekartong med frossent vann, sier Sandseth.

Han mener et annet tips er å fryse ned brusen man skal ha med seg på stranda, slik at den smelter i løpet av dagen. Det blir som et ekstra kjøleelement og fungerer helt utmerket, i følge professoren.

  Nettradio: Hør innslaget her

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.