Hvor plasserer du kjøleelementene?

Det er sommer og høysesong for å dra på piknik i parken, eller spise lunsj på stranda. Du fyller kjølebagen full med mat og drikke og håper det holder seg kaldt lengst mulig. Men, hvor skal kjøleelementene ligge for å ha best effekt?

Fryseelement
Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

- Plasser kjøleelementene i midten av kjølebagen, lengst vekk fra all varmen utenifra, anbefaler doktor i kjernefysikk Bjørn Sandseth, ved Universitetet i Oslo.

Sandseth forklarer at kjøleelementer er laget av vann og derfor fungerer best så langt unna varmen som mulig, så de ikke begynner å smelte. Dessuten er det alltid best at matvarene man putter oppi kjølebagen er så kalde som mulig.  

Kaldt hjerte i midten

Fryseelement
Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

Problemstillingen er enkel. Matvarene man putter i kjølebagen stjeler kulde fra kjøleelementene og det gjør at de smelter. Mange plasserer kjøleelementene på toppen av matvarene for at kulda skal trekke nedover. Det er ikke det smarteste mener kjensfysikeren. Heller ikke er det lurt å plassere elementene på sidene eller på bunnen av kjølebagen.

- Er det en varm sommerdag med 30 grader vil varmen utenfor kjølebagen begynne å "angripe" kjøleveggene. Det vil si at varmen prøver å komme seg gjennom isolasjonen og spise seg innover. Mens i midten av kjølebagen har du et kaldt hjertet, disse kjøleelementene, som overfører kulde utover.

Hvorfor bruker man frossent vann?

- Vann lagrer masse energi. Vi fysikere har et fint or som heter varmekapasitet. Vann har veldig god varmekapasitet. Et godt eksempel er en varm pizza. Man brenner seg ikke på brødskorpen langst kanten, men tomatene er fryktelig varme. Det er fordi de inneholder vann.

- Noen mener man bør bruke melkekartonger og fylle dem med vann, og at det rett og slett er bedre enn fryseelementer. Er det rett?

- Ja, dette kan være en god idè. En melkekartong vil antakeligvis ha mer vann i seg enn et fryseelement, så effekten vil antakelivis bli større med en melkekartong med frossent vann, sier Sandseth.

Han mener et annet tips er å fryse ned brusen man skal ha med seg på stranda, slik at den smelter i løpet av dagen. Det blir som et ekstra kjøleelement og fungerer helt utmerket, i følge professoren.

  Nettradio: Hør innslaget her

Kulturstrøm

 • Mulig ny nasjonalpark i gammel skog

  Like utenfor Oslo ligger Østmarka, som kan bli ny nasjonalpark i Norge. Idéen er gammel, men det var miljø- og klimaminister Ola Elvestuen som ba om vurdering i vår. Nå er fylkesmannens rapport klar. Den sier at Østmarka inneholder så mye biologisk gammel skog på så store områder at det er aktuelt med nasjonalpark. – Vår vurdering er at naturverdiene er store nok til at Østmarka oppfyller kravene, sier fylkesmiljøvernsjef Ellen Lien i en pressemelding. Neste steg i prosessen er konsekvensutredning og høringsrunde med dem som bruker skogen.

  Østmarka
  Foto: Nina Alida Nordbø / NRK
 • Ingen opptur for Idol-vinneren

  18-åringen Øystein Hegvik som vant Idol-finalen lørdag, ligger på 47. plass på Spotifys Norway Top 50-liste. På iTunes ligger to av Hegviks låter på henholdsvis niende og tiende plass, skriver VG. Universal, som belønner Hegvik med platekontrakt etter seieren, sier til avisen at de er svært fornøyd.

  Øystein Herkedal Hegvik
  Foto: Thomas Reisæter / TV2 / Scanpix
 • Får hederspris på Golden Globe

  Skuespillerveteran Jeff Bridges får hedersprisen Cecil B. DeMille Award, som deles ut på Golden Globe-prisutdelingen 6. januar i Hollywood. Prisen gis årlig til en person for stor innsats i underholdningsindustrien. Juryen trekker frem at 69 år gamle Bridges har bemerket seg med en filmkarriere i ulike sjangre og har fanget et internasjonalt publikum i mer enn seks tiår. Blant tidligere vinnere er Oprah Winfrey, Meryl Streep, Denzel Washington, George Clooney og Jodie Foster. (NTB)

  Jeff Bridges
  Foto: Dan Steinberg / NTB Tema

Flere kulturnyheter