Hopp til innhold

Hvor er Askepott og prinsen i dag?

I morgen vil NRK tradisjonen tro vise "Tre nøtter til Askepott". Men selv om vi kan historien utenat, ville de færreste gjenkjenne skuespillerne på gata.

Tre nøtter til Askepott
Foto: DEFA-studio für Spielfilme

Den tsjekkiske filmen har sjarmert seg inn i norske hjerter som en like selvfølgelig del av julen som Sølvguttene og juletreet.

Men hva har egentlig skjedd med skuespillerne som for oss er evig unge?

Les også: Bort med Askepott og hovmesteren?

«Alle» vil se Askepott

«Tre nøtter til Askepott» er en tsjekkoslovakisk og tysk samproduksjon, laget i gamle DDR for 35 år siden. Filmen sendes årlig på julaften i Tyskland, Tsjekkia, Slovakia, Sveits og Norge.

Markedsandelen til "Tre nøtter for Askepott" er relativt overveldende for en norskdubbet, tsjekkisk film: Nærmere 80 prosent av de nordmenn som ser på TV på formiddagen julaften, ser på den romantiske Askepott-historien som snart er en enda sterkere tradisjon enn "Grevinnen og hovmesteren" dagen før.

Og selv om filmen har gått på NRK hvert eneste år de siste 19 årene, har ikke nordmenn fått nok av filmen. Da NRK lanserte filmen på DVD i 2005 var det nemlig 20.000 som hadde forhåndskjøpt filmen.

LES MER: - Vanvittig salg av Askepott-DVD

19-årig Askepott

Libuše Šafránková og Pavel Trávníček spiller hovedrollene som Askepott og prinsen.

Rollen som Askepott var ikke den første rollen til Libuše Šafránková. Hun ble invitert til audition fordi regissøren Václav Vorlíček husket henne fra filmen Babička (1971).

SE BILDE FRA "Babička" i Bildegalleri: Askepott og Prinsen, 35 år senere

Da hun spilte i Tre nøtter til Askepott (1973), var hun 19 år gammel. Hun ble født i Brno 7. Juni 1953.

Plaget av tabloidpressen

Det er ikke lett å få et intervju med stjernen fra "Tre nøtter til Askepott." Hun og ektemannen forsøker å unngå mediene, etter flere negative opplevelser med sladrepressen.

Grunnleggeren av tabloidavisa Super, ble ifølge Radio Praha dømt til fire måneders betinget fengsel i 2002, fordi Super kom med falske påstander om at Libuše Šafránková ble behandlet for alkoholisme, og terroriserte sin ektemann.

Slike hendelser har ført til at det er vanskelig både for presse og fans å få tak i den populære skuespilleren, ifølge en tysk Fanside for Tre nøtter til Askepott .

- Ser ikke på TV i jula

Denne filmen er nødvendig for julestemningen til mange nordmenn, men hovedrolleinnehaveren ser ikke selv på TV i jula.

LES MER: Mye kjent og mye nytt i NRK-julen

- Hele familien samles hvert år og feirer jul på veldig tradisjonelt vis, slik jeg feiret jul da jeg var barn. Jeg kan ikke huske at vi har skrudd på TV-en en eneste gang. Hjemme hadde vi en klassisk, landlig jul. Vi dro til kirkegården og sang julesanger, og deltok på midnattsmesse. Til denne dag er det dette jeg assosierer med jul, fortalte hun til Televize i et intervju i forbindelse med filmen Elixír and Halíbela (2001).

I Elixír and Halíbela spiller Libuše heksa Halíbela, og hun har fortalt at hun likte godt å spille heks. Men hun har spilt langt flere prinsesser i sin karriere.

(Saken fortsetter under bildet)

Libuše Šafránková og Pavel Trávníček i Den tredje prinsen

Libuše Šafránková og Pavel Trávníček fikk hverandre også i Den tredje prinsen

Foto: Česko-Slovenská filmová databáze/CSFD.cz

Mange prinsesseroller

I 1982 spilte hun i Třetí princ (Den tredje prinsen) sammen med prinsen fra "Tre nøtter til Askepott". Hun spilte også prinsessen i Sůl nad zlato (1982 - Saltprinsen), og vinner prinsens hjerte i Princ a Večernice (1978 – Prinsen og Kveldsstjernen), som er laget av sammer regissør som "Tre nøtter til Askepott".

Disse filmene ville sikkert slått godt an blant Askepott-fans i Norge, men er nok ikke så enkle å få tak i. De er heller ikke tekstet på andre språk enn tsjekkisk eller tysk.

Libuše har ikke bare spilt i eventyrfilmer, men har en lang karriere innen tsjekkisk film. Hun spiller blant annet i filmen Kolya (1996), som vant Oscar for beste fremmedspråklige film i 1997. Hun fikk den tsjekkiske filmprisen for beste kvinnelige skuespiller for rollen som Klara i Koyla.

Mann og sønn i bransjen

Hun har også en sentral rolle i filmen Sarajevský atentát (1975), en europeisk samproduksjon som handler om attentatet som utløste første verdenskrig.

Blant hennes nyere filmer er Všichni moji blízcí (1999), en film om livet til en jødisk familie under nazistenes okkupasjon av Tsjekkoslovakia, der hun spiller mot sin ektemann, Josef Abrhám, og Návrat ztraceného ráje (1999 - Return to Paradise Lost)

I tillegg til at ektemannen er skuespiller, har de også en sønn som jobber i bransjen: Josef Abrhám jr. har laget flere korte dokumentarfilmer.

De siste årene har hun jobbet med TV-filmer og TV-serier i Tsjekkia. Det nyeste prosjektet hennes er en Nemocnice na kraji města - nové osudy, en TV-serie i 13 episoder, der både Libuše og ektemannen spiller.

Prinsen ble dubbet

Pavel Trávníček ble født i Konice 26. oktober 1950. fikk rollen mens han gikk på filmskolen JAMY i Brno. Regissøren Václav Vorlíček var begeistret for Pavel, selv om han ikke kunne ri og derfor trengte mye trening.

Er du begeistret for stemmen til Pavel, er det imidlertid en annen skuespiller du bør sjekke ut. Replikkene til prinsen ble nemlig lest av Petr Svojtka, fordi han hadde en bedre “filmstemme”.

Pavel har ikke hatt like stor suksess etter "Tre nøtter til Askepott" som Libuše. Bortsett fra noen mindre roller i noen mindre filmer, har han stort sett holdt seg til TV-serier og filmer. Et av hans siste prosjekter er Lojzička je číslo (2006), et kostymedrama for TV.

Sang og komedie

Pavel kommer fra en musikalsk familie, og ble presset av faren til å studere musikk. Dette har han fått bruk for i sin senere karriere, hvor han blant annet har gitt ut en CD, og ledet et sangprogram på tsjekkisk TV.

Han har også spilt i komedier på teateret Skelet i Praha.

Mens Libuše Šafránková fremdeles er lett gjenkjennelig som vår alles kjære Askepott, synes årene bedre på Pavel, som nå er blitt 58 år.

- Hva har skjedd med prinsen min?

Pavel Trávníček

Pavel Trávníček

Foto: Česko-Slovenská filmová databáze/CSFD.cz

På Facebook-siden som er viet gjensynet med "Tre Nøtter til Askepott" på julaften, er det mange som klager over at Pavel har tapt seg med årene.

«Hva har skjedd med prinsen min!!?? Han er liksom ikke like kjekk :P» er en av mange meldinger på siden.

Det er for øvrig over 26.500 nordmenn som har meldt inn på siden at de skal se på filmen i morgen, et imponerende tall selv om seertallene kommer til å bli langt høyere.

- Hadde ikke sett filmen før

Knut Risan har gitt stemme til alle rollene i den norske versjonen av filmen. Han fortalte til NRK Kulturnytt for tre år siden at det gikk fort i svingene da han leste inn de norske stemmene.

- Det ble gjort på én dag. Jeg hadde ikke sett den før, Så jeg visste ikke helt hva som skjedde i filmen etter hvert. Jeg tok det på sparket, og improviserte alle stemmene.

- Jeg tror ikke helt vi visste hva vi ga oss ut på. Men da vi så gjennom filmen oppdaget vi at det var en usedvanlig vakker film, fortalte Knut Risan.

Kulturstrøm

 • Martin Scorsese fikk æres-Gullbjørn i Berlin

  Mesterregissøren Martin Scorsese (81) uttrykte optimisme for filmens fremtid da han fikk en Æres-Gullbjørn i Berlin tirsdag kveld.

  – Jeg tror ikke den er i ferd med å dø … den transformerer seg. Den var aldri ment å være én ting, sa Scorsese, som også formante til ikke å frykte teknologien:

  – Den individuelle stemmen kan uttrykke seg selv på Tiktok eller i en fire timers film eller en to timer lang miniserie.

  Martin Scorsese har fått nye og unge fans takket være sin medvirkning i regissørdatteren Francescas lekne filmsnutter på Tiktok, skriver NTB.

 • Chile gjenåpner etterforskningen av Pablo Nerudas død

  Chile skal nok en gang forsøke å løse mysteriet rundt nasjonaldikteren Pablo Nerudas død, har en domstol i landet besluttet. Det skriver NTB.

  Neruda, som fikk nobelprisen i litteratur i 1971, døde tolv dager etter militærkuppet der landets folkevalgte president Salvador Allende ble styrtet og en militærjunta under ledelse av general Augusto Pinochet overtok makten.

  Den offisielle dødsårsaken var prostatakreft, men Nerudas sjåfør og assistent Manuel Araya fortalte mange år senere at forfatteren fikk en mistenkelig sprøyte i brystkassen rett før han døde.